Dinsdag 02/03/2021

Coronavirus

Eerste vaccinaties starten maandag: ‘Patiënten krijgen na 21 dagen tweede inspuiting’

Woon-zorgcentrum Sint-Pieters in Puurs, waar als eerste gestart wordt met de vaccinaties. Beeld BELGA
Woon-zorgcentrum Sint-Pieters in Puurs, waar als eerste gestart wordt met de vaccinaties.Beeld BELGA

Op maandag 28 december om 11 uur zullen in ons land de eerste Covid-19-vaccinaties van fabrikant Pfizer worden toegediend. Het Pfizer-vaccin moet twee keer ingespoten worden om effectief te zijn en dat moet gebeuren na een termijn van 21 dagen. Dat bevestigen de experten van de “taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie”.

Zaterdagochtend kwam een eerste lading van 9.750 vaccins van Pfizer/BioNTech aan in de hub in het UZ Leuven. Zondag worden ze ontdooid en op maandag start het vaccineren van de bewoners van drie woon-zorgcentra in België. Het gaat om woon-zorgcentrum Sint-Pieters in Puurs-Sint-Amands, Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe en La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen. Ongeveer 500 van de vaccins die zaterdag geleverd zijn, zijn momenteel voorbehouden voor die centra. Vanaf 5 januari gaat de vaccinatiecampagne dan echt van start.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech vereist twee inspuitingen om effectief te zijn tegen het coronavirus. Dat tweede “shot” wordt gezet na 21 dagen, met inbegrip van een afwijking van drie dagen eerder of later. “Indien de vaccinatie dient uitgesteld te worden, door bijvoorbeeld hoge koorts, dan wordt de vaccinatie toegediend zo snel mogelijk na de genezing. Dan kan de termijn van 21 dagen overschreden worden”, vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme.

Als een bewoner uit een woon-zorgcentrum of rusthuis weigert om een vaccin te laten zetten, kan die niet verplicht worden. “Het is een vrijwillige vaccinatie”, benadrukt de taskforce.

“Elke bewoner zal de keuze kunnen maken. Voor de piloot-woon-zorgcentra is de vraag al gesteld en gelukkig wil de overgrote meerderheid zich wel willen laten vaccineren. Er zijn enkelen die het weigeren, maar dat mag en kan ook”, klinkt het bij Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis.

Sommige personen zijn bang van mogelijke bijwerkingen van het virus, zoals allergische reacties, maar vaccinoloog Pierre Van Damme stelt gerust: “Voedselallergieën, latexallergie, penicilline-allergie of hooikoorts zijn geen contra-indicaties. Wat we wel goed in het oog houden zijn mensen die allergisch zijn voor bestandsdelen van het vaccin. Dat geldt ook voor iemand die in het verleden al anafylactisch reageerde bij de toediening van een ander vaccin”, stelt Van Damme. In elk woon-zorgcentra zal er bovendien een arts aanwezig zijn die kan ingrijpen wanneer een allergische reactie optreedt.

Ziekenhuispersoneel

De fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woon-zorgcentra en het zorgpersoneel. Na de symbolische eerste vaccinaties van maandag, start op 5 januari de echte vaccinatiestrategie. Tegen eind februari hoopt de taskforce rond te zijn in de woon-zorgcentra, wat betekent dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Deze fase omvat ook de tehuizen voor gehandicapten.

In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa enkel het Pfizer-vaccin goedgekeurd.

De experten waarschuwen nog dat de komst van het vaccin er niet meteen voor zal zorgen dat de woonzorgcentra opnieuw alle bezoekers zullen ontvangen of er per direct versoepelingen komen. Niet iedereen zal gevaccineerd zijn en zeker niet gelijktijdig. Gedurende enkele weken en maanden zullen dezelfde regels moeten blijven gelden op vlak van sociale afstand en beperkingen.

“We hopen snel info te hebben over de beperking van de circulatie en daar kunnen we dan op voortbouwen voor versoepelingen. We verwachten dat de gevaccineerde persoon snel zal willen terugkeren naar een normaal leven. Dat fenomeen zullen we moeten beheren. We zullen hen moeten overtuigen om zich te laten vaccineren, maar tegelijkertijd om de verspreiding te blijven tegen gaan en anderen te beschermen”, stelt Yvon Englert, rector van de ULB.

De experten geloven dat een aangepast testbeleid daarbij belangrijk kan zijn. Het toepassen van sneltesten bij bezoekers van bijvoorbeeld woon-zorgcentra kan een versoepeling in de hand werken. Een combinatie van een toenemende dekking door de vaccinaties en het inzetten van sneltesten op grotere schaal kan de maatschappij daar adem en perspectief geven. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234