Maandag 14/10/2019

Eerste tunnelkoker Liefkenshoekspoortunnel geboord

Beeld UNKNOWN

In de Antwerpse haven is het boren van de eerste tunnelkoker voor de Liefkenshoekspoortunnel afgerond. De tunnelboormachine kwam deze namiddag aan op de rechteroever. Het boorschild kreeg de naam 'Wiske'. Tunnelboormachine 'Schanulleke', die de tweede tunnelkoker uitgraaft, wordt eind juli of begin augustus verwacht op het eindpunt. Infrabel wil de Liefkenshoekspoortunnel, de langste spoortunnel van België, midden 2014 in gebruik nemen.

De tunnel vormt een nieuwe, rechtstreekse verbinding tussen de rechter en de linker Scheldeoever en moet de spoorcapaciteit van de Antwerpse haven verhogen. De tweede koker vordert trager, omdat daarin ook de werkzaamheden gebeuren voor onder meer de verbindingen tussen beide kokers (om de 300 meter) en de evacuatieschachten (om de 600 meter). Beide boorschilden graven dagelijks gemiddeld 15 meter. Na elke 1,80 meter worden telkens de betonnen tunnelringen geplaatst, waarna de boormachine weer het volgende stuk uitgraaft.

765 miljoen euro
Op de werf zijn dagelijks ongeveer 500 mensen aan de slag. Er wordt bijna altijd 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gewerkt. Beide tunnelkokers hebben een lengte van bijna 6 km en een nuttige diameter van 7,30 meter. Het totale traject is 16,2 km lang en kruist onder meer de Schelde en het Kanaaldok. Het project kost ongeveer 765 miljoen euro. De financiering gebeurt via een publiek-private samenwerking met Locorail nv en het Vlaams Gewest. De spoorinfrastructuur zelf wordt aangelegd door Infrabel en kost 75 miljoen euro. (belga/tma)

Van links naar rechts: Luc Vansteenkiste (Directeur-Generaal Toegang tot het Net Infrabel), Luc Lallemand (CEO Infrabel), Marc Van Peel (Schepen voor Haven Antwerpen), Patrick Verswijvel (Bestuurder LOCORAIL), Inge Vervotte (Minister voor Overheidsbedrijven), Eddy Bruyninckx (CEO Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen), Dirk Demuynck (CEO TUC RAIL), Hilde Crevits (Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken). Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234