Donderdag 28/10/2021

Brexit

Eerste to-do na brexit: strenge regels voor e-sigaret doen verdampen

De damp van een e-sigaret is minder schadelijk dan de damp van een gewone sigaret.  Beeld thinkstock
De damp van een e-sigaret is minder schadelijk dan de damp van een gewone sigaret.Beeld thinkstock

De fabrikanten van e-sigaretten kunnen niet wachten op de brexit. De EU mag dan met argwaan kijken naar de opkomst van de e-sigaret, het Verenigd Koninkrijk doet daar niet aan mee. Londen gelooft heilig in vapen als ‘gezonder’ alternatief voor roken. Verwacht wordt dat het de Europese restricties versoepelt zodra dat kan.

In twee Britse overheidsziekenhuizen, in en rondom de stad Birmingham, zijn sinds vorige maand e-sigaretten te koop. In smaakjes als ‘blueberry hill’ en ‘strawberry hill’ staan ze in flitsende displays uitgestald. De rookgelegenheden buiten de ziekenhuizen zijn omgedoopt tot ‘vaping areas’, waar je alleen nog mag dampen met je e-sigaret.

De Britse tabakswet zal volgens de nieuwssite Politico de eerste EU-regulering zijn die sneuvelt zodra de brexit een feit is. Een onderzoekscomité van het Britse Lagerhuis adviseerde de overheid vorig jaar al dat ze met de regulering die nu van kracht is “een enorme kans misloopt” om het roken terug te dringen. Het comité pleit voor versoepeling van de regels omtrent e-sigaretten. Zo weerhoudt de huidige maximale hoeveelheid nicotine in de vloeistof (20 mg/ml) zware rokers ervan om over te stappen. De overheid zei te onderzoeken welke kansen de brexit hiervoor biedt.

De populariteit van e-sigaretten neemt onder de Britten nu al snel toe. Er zijn al meer dan tweeduizend winkels die zich specifiek richten op de verkoop van elektronische tabakswaren. Ook in apotheken zijn de e-sigaretten te koop. Volgens The National Health Service vapet ongeveer 6 procent van de bevolking, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Het aantal traditionele rokers is nog wel in de meerderheid: 14 procent.

Het klinkt de tabaksindustrie als muziek in de oren. Vorig jaar opende het e-sigarettenmerk Juul, dat in de VS driekwart van de markt in handen heeft, een kantoor in Londen. Volgens Grant Winterton, baas van de Europese tak van Juul, heeft het Verenigd Koninkrijk “de meest ondersteunende overheid ter wereld”. Het land is nu zijn derde grootste afzetmarkt, na de VS en Israël.

De positieve houding van de Britse overheid ten opzichte van de e-sigaret is opmerkelijk, aangezien er wereldwijd veel scepsis is. In Japan, Australië en Thailand zijn e-sigaretten verboden. Ook de Amerikaanse stad San Francisco voerde vorige maand een verbod in, vanwege de ‘nicotine-epidemie onder jongeren’. In de VS steeg het aantal scholieren dat e-sigaretten gebruikt van 2,1 miljoen in 2017 naar 3,8 miljoen in 2018.

Een man in de Londense City lurkt aan zijn e-sigaret. 6 procent van de Britse bevolking vapet, dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Beeld In Pictures via Getty Images
Een man in de Londense City lurkt aan zijn e-sigaret. 6 procent van de Britse bevolking vapet, dubbel zoveel als vijf jaar geleden.Beeld In Pictures via Getty Images

De Britse voorvechters van de e-sigaret baseren hun positieve oordeel vooral op een onderzoek uit 2015, uitgevoerd in opdracht van Public Health England. De conclusie was dat de damp die wordt geïnhaleerd bij e-sigaretten bijna tien keer minder schadelijk is dan tabaksrook. De damp is overigens nog steeds schadelijk, onder andere vanwege de nicotine en de vrijkomende chemicaliën. Maar e-sigaretten zouden wel liefst 95 procent minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten. Die cijfers worden sindsdien steevast aangehaald door fabrikanten en verkopers van e-sigaretten.

Het onderzoek is echter omstreden. Martin McKee van de London School of Hygiene and Tropical Medicine schreef in het medische tijdschrift BMJ dat die 95 procent “zeer ongeloofwaardig” is. Het onderzoek is volgens McKee gebaseerd op één bijeenkomst van twaalf wetenschappers. Een aantal zouden geen expertise hebben op het gebied van tabaksregulering, een van hen is eerder gefinancierd door tabaksgigant Philip Morris.

Een ander probleem is dat er zo goed als niets bekend is over de gevolgen op lange termijn: e-sigaretten bestaan pas sinds 2003. Maar volgens het Britse parlementslid Norman Lamb, voorzitter van het onderzoekscomité naar e-sigaretten en een Liberaal Democraat, weegt dat niet op tegen de voordelen die het biedt voor rokers om over te stappen. Zelf is hij “enorm opgelucht” dat zijn zoon aan het dampen is geslagen, verklaarde hij op deBBC: “Veel beter dan dat hij twintig sigaretten per dag rookt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234