Maandag 14/10/2019

Eerste stripverkoop bij groot veilinghuis

In navolging van kleinere veilinghuizen heeft nu ook Pierre Bergé, 's lands grootste veilinghuis, de kaart van het beeldverhaal getrokken. Het kreeg de erven van Jacques Martin zover om voor het eerst volledige 'Alex'-albums te veilen.

Begin volgende week start de eerste stripveiling van Pierre Bergé en Associées, het grootste veilinghuis van België. Een hele week lang worden er dan dagelijks verschillende loten geveild. Tot nu toe was het bekende huis niet ingegaan op de verkoop van origineel stripwerk, tot consulente Miene Gillion er haar tanden inzette en haar bazen wist te overtuigen van het belang ervan. Het veilinghuis heeft nu een nieuwe afdeling die specifiek rond strips werkt.

"Het stootte me al langer tegen de borst dat het grootste veilinghuis van dit land niets deed met de Negende Kunst die in België zo belangrijk is en was", zegt Gillion.

"Bovendien zagen we het aantal collectioneurs steeds maar toenemen. Zelf wist ik niet zo veel van strips, maar mijn man alsook een vriend van ons, Yves Sente, (voormalige uitgever Le Lombard en stripscenarist, GDW), hebben me de ogen geopend."

Veilinghuis Bergé werkt samen met Frédéric Ronse van de Brusselse stripwinkel Brüsel. Gillion: "Hij heeft zijn Italiaanse contacten aangezocht, en zo kwamen we terecht bij Editori Del Grifo, de bekende Italiaanse uitgever die strips als kunst zag en de strips van ondermeer Milo Manara, Hugo Pratt, Sergio Toppi, Liberatore en Micheluzzi uitgaf. Het gaat om de eerste verkoop buiten Italië van auteurs uit de entourage van Del Grifo."

Misschien wel nog opmerkelijker was de deal die het veilinghuis sloot met de erven van de in 2010 gestorven Fransman Jacques Martin, die het veilinghuis gisteren nog abusievelijk in een persbericht neerzette als 'een van de grootste Belgische striptekenaars.' Gillion: "Het is voor het eerst wereldwijd dat drie volledige albums van Martin geveild zullen worden. Het gaat om twee Alex-albums uit de beginjaren, en een Lefranc-album." Daarnaast zijn er tientallen schetsen voor onder meer Tintin-magazine, en illustraties van Alex te zien.

'Sketchtravel'

Maar er is meer. Vijf haar geleden werd besloten ook de zogenaamde Sketchtravel boven de doopvont te houden. Dat is een boek dat vijf jaar lang de wereld rondreisde en bij 72 auteurs terechtkwam met het verzoek er een pagina voor te tekenen. De opbrengst van dat lot, dat in een reiskoffer wordt voorgesteld en waarvan de meeste tekeningen ingekleurd zijn, gaat naar Room to Read, een organisatie die over de hele wereld scholen uit de grond stampt.

Tot het internationale leger van stripauteurs, illustratoren en animatoren (van het Japanse Studio Gibhli tot Dreamworks en Disney/Pixar) behoren onder andere Quentin Blake, Nicolas De Crécy, Juanjo Guarnido, en Mike Mignola, de tekenaar van Hellboy. Wellicht vandaar dat dat lot start met een vraagprijs van 30.000 euro. Over de totaal verwachte opbrengst wilde Pierre Bergé giseren nog niets meedelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234