Zaterdag 08/05/2021

Eerste staten-generaal voor media klaagmuur van frustraties

'Het doet deugd ons hart eens te luchten'

Kris Peeters wil 250.000 euro extra uittrekken voor het Fonds Pascal Decroos. Daarnaast wil hij het statuut van beroepsjournalist actualiseren. Die beloftes maakte de minister van Media op de allereerste staten-generaal voor de media, waarop iedereen in de sector de kans kreeg zijn gal uit te spuwen.

Door Brecht Decaestecker

Als er gisteren een bom was ontploft op de tweede verdieping van Hotel Astrid in Antwerpen, dan was het pas serieus crisis geweest in de Vlaamse media. Voor de eerste staten-generaal van de media verzamelden alle grote namen uit de sector gisterenmiddag aan het plein vlak bij het Centraal Station. Nooit eerder zagen we zoveel sterke mediapersoonlijkheden bij elkaar. Rik De Nolf, Aimé Van Hecke, Peter Quaghebeur, Stefan De Keyser, Gabriel Fehervari, Paul Goossens... Allemaal tekenden ze present. Opvallend was de enorme delegatie van de VRT, die met een bus van de Reyerslaan afgereisd leek te zijn. CEO Dirk Wauters werd vergezeld door onder andere Mieke Berendsen, Leo Hellemans, Isabelle Baele, Jan Stevens, Siegfried Bracke, Kris Hoflack en Wim Willems.

Zo had Leo Hellemans, directeur productie bij de openbare omroep, toch wat steun uit het publiek tijdens een panelgesprek over de toekomst van tv en radio. Daarin werd hij langs alle kanten aangevallen door de vertegenwoordigers van de commerciële zender. Dat panelgesprek verwaterde al snel in een rondje VRT-bashing, waarin gepleit werd voor een duidelijkere taakomschrijving van de openbare omroep en het ter beschikking stellen van extra radio- en tv-zenders voor de privébedrijven. Hellemans reageerde niet als vijand, maar stak een hand uit voor meer samenwerking tussen de openbare en de commerciële zenders. Hetzelfde zei zijn baas Dirk Wauters tijdens een ander panelgesprek. "We kunnen allemaal tegen elkaar vechten om een stuk van een steeds kleiner wordende taart te krijgen", aldus Wauters. "Of we kunnen samenwerken om de taart groter te maken."

Pukkelpop

Interessante debatten, dat wel, maar de discussie over wat de VRT wel en niet mag doen en hoe marktverstorend de openbare omroep werkt, woedt al twintig jaar en zal nog zolang duren als de openbare omroep bestaat. Terwijl de reden waarom Kris Peeters een staten-generaal op poten zette toch de geplande herstructurering bij twee grote krantenuitgevers was. Toen bekend werd dat bij De Morgen 26 mensen en bij Corelio 60 mensen op straat gezet zouden worden, riep Paul Goossens, oud-hoofdredacteur van De Morgen, de minister op om zo'n staten-generaal bijeen te roepen, wat hij vervolgens deed.

Die staten-generaal bestond uit drie speeches gevolgd door vier panelgesprekken. Dat betekende dat je moest kiezen naar wat je luisterde, terwijl in elke zaal interessante panels waren samengesteld. Wilde je die allemaal horen, dan leek het wel Pukkelpop, waar ook op zes podia verschillende artiesten het beste van zichzelf staan te geven.

Peeters hoopte tegen de staten-generaal een antwoord te krijgen op de vraag hoe de kwaliteit van de media bewaard kan worden als de markt dat zelf niet kan, zo zei hij op het feest dat de redactie van De Morgen enkele weken geleden organiseerde. Uit zijn openingsspeech bleek dat hij dat nog niet had. Hij begon met de Franse president Nicolas Sarkozy te citeren, waaruit we kunnen concluderen dat hij er hetzelfde over denkt als zijn Franse collega: "Het grootste gevaar dat de pers bedreigt, is de verpaupering. De verpaupering van de inhoud van de kranten, van de redacties, van de netwerken en van het beroep, met slecht betaalde journalisten die vrezen voor hun job."

In de speech die daarop volgde, werd scherp gereageerd door Rik De Nolf, gedelegeerd bestuurder van Roularta. "In de Verenigde Staten wordt tegenwoordig elke dag door journalisten geschreven dat het einde van de dagbladpers in zicht is", zuchtte De Nolf. "Ze blijven maar klagen over het einde van hun beroep en hun kranten tot het uiteindelijk zover zal komen. Het lijkt een selffulfilling prophecy te worden."

Marc Van de Looverbosch, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten, reageerde daarop door te denken dat er misschien wel geen crisis in de media is, maar dat de recessie wordt aangegrepen om eerder geplande herstructureringen door te voeren.

Het antwoord van Peter Quaghebeur, bij de VMMa directeur van Q-Music en 4FM, was duidelijk: "Marc Van de Looverbosch voelt het misschien nog niet in zijn eigen portemonnee, maar onze reclame-inkomsten dalen met 10 tot 20 procent. Als je dat tegenkomt, dan kan ik je verzekeren dat je van een crisis mag spreken."

Opvallend was wat Quaghebeur te vertellen had over de advertentie-uitgaven voor de radio. Gewoonlijk dalen die het minst omdat dat medium radio ook in crisistijden als zeer handig wordt ervaren voor adverteerders. "Dat gebeurt nu niet", zei hij. "Radio krijgt misschien wel de zwaarste klappen. Onze inkomsten zakken met 20 procent."

Praatbarak

Criticasters hadden vooraf voorspeld dat de eerste staten-generaal van de media vooral een praatbarak zouden worden. Dat was het ook. Maar meer nog leek het op een soort klaagmuur, waarbij zowat iedereen die iets in de media te vertellen heeft de kans kreeg om zijn frustraties uit te spuwen. Een klaagmuur klinkt negatief, maar dat hoeft niet zo te zijn. "We mogen ons hart luchten", zei een topman van een grote telecomgroep. "Alleen al dat kunnen doen terwijl de minister meeluistert, doet goed. Dat kan wat in gang zetten." Zowat iedereen uit de media vond het fijn om een keertje samen te komen, van mening te wisselen en te horen wie waarmee kampt.

Kris Peeters liet na afloop weten dat hij de staten-generaal zag als een aanzet om de opgesomde problemen aan te pakken. Dat wil hij doen door een stuurgroep van mediaspecialisten samen te stellen en verschillende rondetafelgesprekken te voeren. De eerste daarvan moet volgens hem op vrije korte termijn plaatsvinden (lees: nog voor de verkiezingen van 7 juni) en moet gaan over het statuut van de beroepsjournalist. "Dat dateert al van 1963", aldus Peeters. "Het lijkt me evident dat we dat actualiseren." Verder wil hij ook het statuut van freelancejournalisten en -fotografen herbekijken.

Helemaal op het einde van de dag toverde hij nog een cadeautje uit zijn mouw. In verschillende opiniestukken gepubliceerd in deze krant werd de voorbije dagen opgeroepen voor meer steun aan het Fonds Pascal Decroos. Dat fonds geeft centen aan journalisten die een speciaal project willen beginnen maar geen financierders vinden bij de uitgeverijen. Het Fonds Pascal Decroos krijgt jaarlijks een dotatie van 250.000 euro. Peeters zal een voorstel indienen om dat te verdubbelen tot een half miljoen euro.

VRT-baas Dirk Wauters:

Taart die we kunnen verdelen wordt wellicht groter als we samenwerken in plaats van altijd concurreren

n Kris Peeters wil onder andere het statuut van freelancejournalisten en -fotografen herbekijken. Ook het Fonds Pascal Decroos mag extra steun verwachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234