Vrijdag 02/06/2023

Update

Eerste sneeuw zorgt meteen voor ellende en chaos op de weg

De E40 in Hélécine. Beeld BELGA
De E40 in Hélécine.Beeld BELGA

De eerste sneeuw heeft vanmorgen voor heel wat ellende gezorgd op de weg. In Vlaanderen stond er vanmorgen meer dan 170 kilometer file, in heel België liep dat op tot meer dan 550 kilometer. Rond 11 uur stond er nog 275 kilometer file. De sneeuwval vannacht zorgt voor gladde wegen. Er gebeurden al heel wat ongevallen op de binnenring en verschillende snelwegen. De E313 is volledig versperd in Wommelgem door een ongeval met een vrachtwagen en zes personenwagens.

Wallonië heeft vrijdag om 11.30 uur de alarmfase op de weg afgekondigd, zo meldt het regionale crisiscentrum. Vrachtwagens langer dan 13 meter mogen niet rijden op de E25 tussen de verkeerswisselaar van Loncin en Massul, en dat in beide richtingen. De maatregel geldt sinds 12 uur.

"Het doel van deze maatregel is om de veiligheid van de autobestuurders en vrachtwagenchauffeurs maximaal te verzekeren, het strooien te vergemakkelijken en het verkeer op de regionale wegen te houden", zo staat in de mededeling.

Vanmorgen was er zware verkeershinder op verschillende plaatsen in Wallonië. Enkele strooiwagens werden daardoor geblokkeerd, vaak door vrachtwagens die in schaar stonden of vastzaten op plaatsen waar het door de sneeuw moeilijk rijden was.

In het arrondissement Hoei-Borgworm (provincie Luik) zijn verschillende verkeersproblemen gemeld na de hevige sneeuwval. Een elektriciteitskabel kwam terecht op de weg in Wasseiges, bij Borgworm. Ook vielen enkele takken op de wegen in Hannuit en Burdinne, zo is vernomen bij de lokale brandweer. In Hoei, Wanze, Wasseiges en Hannuit is ook stroomuitval gemeld.

Verscheidene ongevallen

Op de E313 gebeurde vanochtend rond 7.15 uur een zwaar ongeval ter hoogte van Wommelgem richting Antwerpen. Een vrachtwagen kwam daar in aanraking met zes personenwagens. De weg is er volledig versperd. Je verliest er intussen al meer dan twee uur van voor Massenhoven. Er staat ook een kijkfile in de richting van Hasselt.

Het ongeval is volgens de politie gebeurd op het stuk tussen de af- en oprit van Wommelgem. Het verkeer verlaat daarom best de snelweg via de afrit om er via de oprit even verderop weer op te rijden. Door de ochtendspits en het slechte weer is de hinder echter erg groot.

Ook de E314 ondervindt heel wat problemen. Intussen staat er al een lange file van voor Aarschot tot Heverlee door de sneeuwsmurrie op de rijbaan. Je moet er rekenen op meer dan een uur vertraging. De hellende oprit in Aarschot is ook ontoegankelijk door sneeuw.

"Over langere afstand vanuit Hasselt omrijden via Brussel is echter geen optie, want op de E314 zit je dan weer met echt winterse toestanden en is de hinder eveneens groot", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Wie van Hasselt naar Gent wil, stelt zijn reis beter tijdelijk uit. Via de E313 moet je een uur extra rekenen, via de E314 is de reistijd al 1,5 uur langer.

Watergladheid

Een ongeval met een vrachtwagen op de binnenring in Halle bemoeilijkt daar de doorgang. Op de E40 van Tienen naar Luik is er een ongeval gebeurd ter hoogte van afrit 25 Tienen. Het ligt er erg glad: veel auto's raken de helling van de uitrit niet op. Er staat een file van Boutersem tot Luik. "Het is in die regio ook oppassen op de opritten Wilsele, Herent en Winksele", aldus Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook op de E19 in de richting van Brussel is het aanschuiven door een ongeval ter hoogte van Wilrijk. Ook in de omgekeerde richting gebeurde een ongeval op dezelfde plaats. De linkerrijstrook is er versperd richting Antwerpen. Ten slotte zijn er ook problemen op de A12 richting Nederland door een ongeval ter hoogte van Ekeren. De weg is er intussen weer vrij, maar er staat nog een file. Op de A12 richting Brussel, ter hoogte van Puurs, zijn de linker- en middenrijstrook afgesloten door wateroverlast.

Verder is er filevorming op de E411 tussen Rossière tot het Léonard-kruispunt in de richting van Brussel.

Het Vlaams verkeerscentrum waarschuwt iedereen voor watergladheid op de weg. Vooral in Vlaams-Brabant liggen de wegen er moeilijk bij.

Hinder bussen

Ook de dienstregeling bij De Lijn is op meerdere plaatsen verstoord. De grootste hinder doet zich voor in Vlaams-Brabant en in de regio Landen-Gingelom in Limburg, zo meldt woordvoerder Tom Van de Vreken. In Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen is er geen noemenswaardige hinder. De problemen in Vlaams-Brabant doen zich vooral voor in de regio Leuven. De buslijnen op de invalswegen naar Leuven ondervinden grote hinder van het winterweer. Door de gladheid op de weg hebben de bussen het moeilijk op hellingen. Vooral op lijnen 3 en 370 zijn er vertragingen tot meer dan een uur. Ook elders in de provincie zijn vertragingen van 10 minuten tot een halfuur mogelijk.

In de regio Landen en Gingelom hebben de bussen en belbussen tot een halfuur vertraging. De belbus Landen rijdt niet uit tot 11 uur. Bus 74 naar Luik rijdt tot de halte TEC depot.

In Antwerpen zijn er vooral problemen door wateroverlast. In Boom worden de lijnen 132, 182, 257, 286, 287 en 295 daardoor tot de middag omgeleid naar het station. In Duffel geldt hetzelfde voor de lijnen 52, 53, 550 en 556 tussen de kerk en het gemeentehuis.

Ook bij het spoor zijn er problemen. Het treinverkeer tussen Landen en Hasselt is vanmorgen sinds 9.20 uur onderbroken. Ter hoogte van Landen is een boom op de bovenleiding terechtgekomen op deze enkele spoorlijn. Dat meldt de woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

De spoorwegen leggen vervangende bussen in tussen Landen en Hasselt. Het treinverkeer vanuit Leuven naar Hasselt wordt omgeleid via Aarschot en Diest.

Door het incident raakte een trein geblokkeerd, die de verbinding tussen Blankenberge en Genk verzekerde. De trein is inmiddels met vertraging kunnen vertrekken. De technische ploegen van Infrabel en de brandweer zijn ter plaatse, aldus Infrabel.

Voor de rest waren bij het spoor problemen in de regio Aarlen, Leuven en op de lijn Luik-Leuven. "Het gaat echter onder meer om individuele sein- en wisselproblemen en niet om structurele lijnonderbrekingen", aldus Bart Crols, woordvoerder van spoormaatschappij NMBS.

Drukke ochtend bij VAB en Touring

Door het winterweer zijn er vrijdagochtend meer oproepen binnengelopen bij de alarmcentrales van mobiliteitsorganisaties VAB en Touring dan gewoonlijk.

"Momenteel noteren we 75 procent meer oproepen in vergelijking tot een gemiddelde vrijdagochtend", aldus VAB in een persbericht. Volgens de mobiliteitsorganisatie pasten bestuurders hun rijstijl nog niet aan de gladde situatie op de wegen aan.

"De VAB-Wegenwachters moesten vandaag al dubbel zoveel uitrukken voor ongevallen en slip-gevallen dan op een normale voormiddag in januari", klinkt het. Die incidenten doen zich vooral voor in de regio Vlaams-Brabant, met 1 op de 4 ongevallen die aan de VAB-Alarmcentrale worden gemeld.

Touring zag vrijdagochtend over heel België ongeveer 10 tot 15 procent meer oproepen voor pannes en ongevallen binnenlopen dan gewoonlijk, zo is vernomen bij woordvoerder Danny Smagghe. "Qua pannes blijft het nog binnen de perken", aldus nog Smagghe.

VAB maant de automobilisten aan zeer voorzichtig te zijn en voldoende afstand te houden, ook met winterbanden.

Wateroverlast

De hevige regenval zorgt vrijdagochtend voor wateroverlast op verschillende plaatsen in de Rupelstreek. Zowel in Boom, Rumst, Hemiksem als Aartselaar staan straten blank en dat zorgt voor de nodige verkeershinder, zo meldt de lokale politie van de zone Rupel. Op de A12 ter hoogte van Puurs zijn bovendien twee rijstroken richting Brussel afgesloten door wateroverlast, het verkeer vanuit Antwerpen wordt aangeraden om voor de E19 te kiezen.

De politie en verschillende ploegen van brandweerzone Rivierenland werken momenteel met man en macht om de wateroverlast in te dijken. Een bijkomend probleem is dat het water van de Rupel erg hoog staat en het water dus pas tegen de middag langs daar zal kunnen worden weggepompt. "Wie niet dringend de baan op moet, doet er goed aan nog even thuis te blijven", laat de politie vrijdagochtend weten.

Onder meer de omgeving van het industrieterrein en station van Boom is tijdelijk afgesloten, net als de 's Herenbaan in Boom en Rumst, de Kleidaallaan in Hemiksem en het verlengde daarvan in Aartselaar, de Cleydaellaan.

Ook in Lier is de brandweer vrijdagochtend massaal uitgerukt voor wateroverlast her en der, die voor heel wat verkeersproblemen zorgt. De lokale politie houdt de situatie in de gaten, maar er moeten voorlopig nog geen straten volledig worden afgesloten en er zijn ook nog geen meldingen van problemen bij mensen thuis.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234