Zondag 25/08/2019

Update

Eerste slachtoffer vliegramp MH17 geïdentificeerd

Een van de brokstukken van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines. Beeld REUTERS

In de korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum is het eerste slachtoffer van de vliegtuigcrash in Oost-Oekraïne geïdentificeerd. Het gaat om iemand met de Nederlandse nationaliteit, zo meldt het ministerie van veiligheid en Justitie. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt, het geslacht evenmin.

De nabestaanden en de burgemeester van de woonplaats van de overledene zijn op de hoogte gebracht van het nieuws, zo meldt het ministerie op haar website.

"Het team van meer dan 200 specialisten is druk bezig met de identificatie, maar benadrukt dat het nog maanden kan duren voordat ieder slachtoffer is geïdentificeerd. De komende tijd zal de media periodiek worden geïnformeerd over het verloop van het proces," aldus de mededeling.

227 kisten
Er zijn 227 kisten met stoffelijke resten van slachtoffers naar Nederland gebracht, van wie er één inmiddels is geïdentificeerd, maar er liggen ook nog menselijke resten op de rampplek. Die kunnen pas ten vroegste donderdag worden geborgen, twee weken na de vliegramp.

Politiemissie
Momenteel onderhandelen Nederland, Oekraïne en Australië over een grootschalige politiemissie in Oost-Oekraïne. Oekraïne besluit naar verwachting donderdag of de missie, die uit vele tientallen ongewapende politiemensen zal bestaan, inderdaad doorgaat. Pas na die beslissing kunnen experts het gebied in om de zoektocht naar slachtoffers voort te zetten.

Kleine teams
Tot donderdag zullen kleine teams van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en de Koninklijke Marechaussee wel proberen toegang tot het gebied te krijgen om informatie te verzamelen. Met die informatie worden plannen gemaakt over wat de politiemensen gaan doen en hoe. De LTFO- en marechaussee-experts zijn ter plekke om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te zoeken op de rampplek.

Tegengehouden
Onderzoekers van het LTFO hebben vandaag geprobeerd de rampplek te bereiken, maar zijn tegengehouden door pro-Russische separatisten omdat het "te onrustig" zou zijn in het gebied.

Ook de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) is nog niet ter plaatse geweest, omdat de veiligheid van de onderzoekers niet kon worden gegarandeerd. Wel hebben ze al gewerkt aan een analyse op basis van onder meer foto's, satellietbeelden en de zwarte dozen. De OVV heeft de taak de toedracht van de crash te onderzoeken, niet de schuldvraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden