Dinsdag 29/11/2022

Eerste politiegenderprijs gaat naar staatsminister Miet Smet

In 2012 is amper 17 procent van de politieambtenaren een vrouw. De politiegenderprijs moet de hindernissen waarmee politievrouwen nog steeds te maken krijgen onder de aandacht brengen.

Met de uitreiking van de politiegenderprijs aan minister van Staat Miet Smet wil de vereniging van Belgische politievrouwen Womenpol de aandacht vestigen op de lange weg die is afgelegd, maar ook op de hindernissen waarmee politievrouwen nog steeds te maken krijgen.

Miet Smet kreeg de prijs omdat ze zich in de jaren 90 als minister van Werk en Gelijke Kansen inzette voor de politievrouwen. Zo liet ze een studie uitvoeren naar de positie van de vrouw bij de politie en stelde ze in 1992 quota in voor het aantal vrouwen binnen de toenmalige rijkswacht. Ze zorgde voor een aanpassing van de fysieke proeven en een verlaging van de vereiste lichaamslengte.

Dat was ook nodig, want tot het begin van de jaren negentig werkten er amper vrouwen bij de gerechtelijke politie, de gemeentepolitie en de rijkswacht. Voor 1980 mochten vrouwen zelfs niet deelnemen aan het examen voor agent-inspecteur bij wat toen nog de Gerechtelijke Politie heette. In 1994, toen Womenpol werd opgericht, waren er slechts drie vrouwen op honderd politieambtenaren. In 2001 waren dat er net geen negen, vandaag zeventien.

De problemen situeren zich vooral op de hogere niveaus, benadrukt Gwen Merckx, voorzitster van Womenpol. In het basiskader vertegenwoordigen de vrouwen 20 procent van het personeel. Bij de hoofdinspecteurs is dat 10 procent. Amper 16 van de 585 hoofdcommissarissen zijn vrouwen. Bij de lokale politie zijn er vier vrouwelijke korpschefs op een totaal van 195. Bij de federale politie worden 2 van de 80 mandaten ingevuld door een vrouw.

Binnenkort stelt minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) een nieuw actieplan voor dat de positie van vrouwen binnen de geïntegreerde politie moet verbeteren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234