Zondag 01/11/2020

Eerste Oosterweeldebat erg mak

Beeld UNKNOWN

Vanavond werd in de Antwerpse Bourla-schouwburg het eerste publiek debat rond de Antwerpse Oosterweelverbinding gehouden.

Zowel de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), die het project met de omstreden Lange Wapperbrug coördineert, als de actiegroepen Straten-Generaal en vzw Ademloos lichtten hun projecten toe en beantwoordden vragen van een journalistenpanel uit de volgelopen zaal. Wat opviel was het gebrek aan toenadering tussen alle partijen. De reeds bekende standpunten werden aan het publiek uitgelegd en daarbij oogstte vooral Ademloos en voorman Wim Van Hees succes.

Massale opkomst

De discussie over de Oosterweelverbinding verliep voor het debat van maandag meestal boven de hoofden van de mensen heen. Dat er een gebrek aan informatie is, bleek uit de massale opkomst en het groot aantal vragen dat aan moderator Kurt Van Eeghem werd bezorgd. De BAM kreeg een half uur om het publiek te overtuigen van de kwaliteit van haar project met een dubbeldeksbrug.

Straten-Generaal en Ademloos waren daarna een kwartier aan het woord om enerzijds hun alternatief en anderzijds de gezondheidsrisico's door de Oosterweelverbinding zoals ze nu is, toe te lichten. Wat uit de reacties van de zaal duidelijk bleek was het gebrek aan enthousiasme voor het huidige tracé van de BAM. Dat is ook logisch omdat het merendeel van de toeschouwers bestond uit BAM-critici.

Tunnel in plaats van brug

Het bij momenten humoristische droomverhaal dat Ademloos naar voor bracht, kreeg het meeste applaus en werd afgesloten met een betoog van de onafhankelijke cardioloog Marc Goethals uit Aalst die de gezondheidsrisico's heel concreet overliep. Straten Generaal lichtte haar alternatief toe met een tunnel in plaats van een brug, en verwees daarbij veelvuldig naar de ring rond Madrid waar ook gekozen werd voor ondertunneling.
De BAM maakte van die optie brandhout door te stellen dat er bijna 100.000 voertuigen meer in Antwerpen over de ring moeten dan in Madrid. De actiegroep en BAM toonden zich wel beiden verheugd met de aandacht van medici zoals maandag nog van pneumoloog Wilfried De Backer en urgentiearts Luc Beaucourt van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Algemeen genomen was het debat van maandag erg mak. Enkele vragen over de gevolgen voor de volksgezondheid uit de zaal, samen met een vurig antwoordende Wim Van Hees, zorgden voor wat animo en verontwaardiging, maar de partijen bleven toch vooral vasthouden aan hun eigen gelijk. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234