Woensdag 25/05/2022

Eerste minister voorspelt tijdens prestigieuze lezing in Berlijn 'Europa met twee snelheden'

Verhofstadt: 'Wij horen bij Europese avant-garde'

Als de Europese regeringsconferentie er niet in slaagt een degelijke Europese grondwet af te leveren, zal België samen met andere landen alleen verder gaan. Dat was de boodschap van de lezing die premier Guy Verhofstadt (VLD) gisteravond aan de Humboldt-universiteit in Berlijn gaf. Verhofstadt ontmoette eerder op de dag de Duitse kanselier Schröder om de violen over de Europese hervorming nogmaals te stemmen.

Brussel / Berlijn

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

'Een donkere wolk van pessimisme hangt over de Intergouvernementele Conferentie (IGC)", zo sprak premier Verhofstadt gisteren niet zonder pathos zijn gehoor toe aan de Humboldt-universiteit. De donkere wolk is het gerommel in de IGC over het ontwerp van Europese grondwet. Een aantal eurokritische landen, waaronder ook toekomstige lidstaten zoals Polen, probeert er de 'minimalistische' ontwerptekst nog verder af te zwakken. Voor hen had Verhofstadt een pittige uitval in petto. "Sommige lidstaten verwerpen de politieke doelstellingen van de Europese Unie, zelfs nog voor ze tot de Unie toetreden. Sommige lidstaten zien de EU gewoon als een unie voor economische samenwerking, of nog erger, als een geldbron."

Verhofstadt zei geen afzwakking van de oorspronkelijke voorstellen meer te dulden. "Als het compromis dat op tafel ligt niet leidt tot een versterking van het gemeenschapsmodel, dan zullen wij dat niet aanvaarden", waarschuwde hij. In dat geval zal België samen met enkele andere landen de weg op gaan van de 'versterkte samenwerking', dat wil zeggen een verdere Europese integratie van de EU-landen die daartoe bereid zijn.

Verhofstadt haastte zich gisteren opnieuw om zijn wagonnetje aan te hangen aan de Frans-Duitse locomotief. "De versterkte samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland kan opnieuw de drijvende kracht worden achter de politieke integratie van Europa", meende de premier. "Dit kan de start zijn van een nieuwe Europese avant-garde en België wil zeker vanaf de eerste dag een rol spelen in die avant-garde." Nog opmerkelijk in de Humboldt-toespraak: het door terrorisme opgeschrikte Turkije werd door Verhofstadt herhaaldelijk als deel van Europa omschreven. De boodschap die de premier bracht in het prestigieuze Berlijnse kader verraste niet echt meer. Omdat hij zijn woede over de gang van zaken in de IGC niet langer kon verbergen, dwong PS-voorzitter Elio Di Rupo Verhofstadt vorige week immers al tot een publieke standpuntbepaling. Di Rupo en vervolgens de SP.A snoepten Verhofstadt zo de primeur af van het pleidooi voor een Europese avant-garde. De kwestie zorgde ei zo na voor een rel in de regering omdat Di Rupo zelfs wou eisen dat de stemming over de uitbreiding van de EU zou worden uitgesteld tot na afloop van de IGC-onderhandelingen. Druk vanuit de regering kon de PS uiteindelijk doen afzien van die koppeling. De Kamer stemt morgen dus toch gewoon over de uitbreiding.

Tijdens zijn blitzbezoek aan Duitsland had Verhofstadt ook een kort onderhoud met kanselier Gerhard Schröder. Meest opmerkelijke resultaat van het overleg was de belofte van Schröder om begin volgend jaar een Belgische ministerraad bij te wonen. Een symbolisch belangrijk gebaar omdat België zo weer wat dichter bij de Frans-Duitse as brengt. Eerder nam Schröder immers ook al deel aan Franse kabinetsraden.

Kanselier Schröder woont begin volgend jaar Belgische ministerraad bij

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234