Milieu
Eerste lek van schadelijke methaangassen gevonden op zeebodem Antarctica
Amerikaanse onderzoekers hebben voor het eerst een groot methaanlek ontdekt op de zeebodem van Antarctica. Volgens hen zijn die gassen die daarbij in de atmosfeer terechtkomen ‘ongelooflijk verontrustend’. Dat schrijft The Guardian.
De methaangassen aan Antarctica werden voor de eerste keer in 2011 opgemerkt door duikers. Pas in 2016 konden wetenschappers naar het 70-meter lange lek terugkeren om het te onderzoeken. Na grondige studies werden die resultaten vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society.
Hoe dat lek is ontstaan, is volgens de onderzoekers nog een mysterie. “Het bevindt zich aan de kant van een actieve vulkaan, maar het lijkt niet alsof het daar vandaan komt”, zegt onderzoeker Andrew Thurber aan The Guardian. Ook de klimaatcrisis zou vermoedelijk niet de oorzaak zijn. In de Rosszee, waar het lek ontdekt werd, is de opwarming nog niet voelbaar.
De onderzoekers kijken nu in de richting van rottende algen. Die liggen al duizenden jaren begraven onder de zeebodem. Vermoedelijk zijn het die rottende methaangassen die nu vrijkomen in het lek op tien meter diepte.
Normaal worden die schadelijke methaangassen bij rottingsprocessen opgevangen door microben. Op de zeebodem van Antarctica bleek dat niet het geval waardoor het methaan toch tot in de atmosfeer lekte.“Dat is geen goed nieuws”, volgens Thurber. “Het duurde meer dan vijf jaar voordat de microben kwamen en zelfs dan bleef het methaan snel ontsnappen van de zeebodem”.
Een van de gevaarlijkste gevolgen
Wetenschappers vermoeden dat er nog enorme hoeveelheden van dat methaan in de zeebodem rond Antarctica zitten. Ze vrezen dat door de opwarmende wateren die gassen zullen ontsnappen. Volgens het rapport is dat nieuws “ongelooflijk verontrustend”.
De onderzoekers benoemen het vrijkomen van methaan als een van de gevaarlijkste gevolgen van de klimaatcrisis. De gassen hebben namelijk een grote impact op het broeikaseffect. Methaan zou als broeikasgas zelfs 80 keer zo krachtig zijn dan CO₂.
Om de precieze impact aan Antarctica daarvan in te schatten is nog meer onderzoek nodig, maar dat lijkt nog niet voor direct. Door het coronavirus liggen alle expedities voor onbepaalde tijd stil.