Woensdag 18/05/2022

Gevangeniswezen

Eerste langdurige opvangplaatsen voor geïnterneerden zijn een feit

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Justitie Koen Geens kondigen de eerste langdurige opvangplaatsen aan voor geïnterneerden met een psychische problematiek die geen uitzicht hebben op reïntegratie in de samenleving. Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Justitie Koen Geens kondigen de eerste langdurige opvangplaatsen aan voor geïnterneerden met een psychische problematiek die geen uitzicht hebben op reïntegratie in de samenleving.Beeld BELGA

Er komen voor het eerst plaatsen voor de langdurige forensische opvang van geïnterneerden die geen zicht meer hebben op reïntegratie. Dat hebben ministers Maggie De Block en Koen Geens vandaag aangekondigd. België werd in het verleden meermaals veroordeeld omdat de betrokkenen tot nu toe enkel in de gevangenis terecht konden, zonder aangepaste zorg.

In eerste instantie gaat het om dertig plaatsen, die tegen de zomer van 2016 gecreëerd worden in het universitair psychiatrisch centrum Sint-Kamillus in Bierbeek. Voor het zover is, zijn er nog wat aanpassingswerken nodig. Sint-Kamillus betaalt de normale werken (206.300 euro), Justitie neemt de beveiliging voor zijn rekening (370.000 euro).

De plaatsen zijn specifiek voor geïnterneerde mannen waarvoor geen therapeutische behandeling meer mogelijk is met het oog op reïntegratie, met name vanwege het gevaar op recidive. De betrokken geïnterneerden mogen echter geen gevaar betekenen voor hun onmiddellijke omgeving, aangezien er in groep geleefd zal worden.

Langdurige zorg

"Er ontbrak menswaardige, langdurige residentiële zorg voor geïnterneerden die niet meer kunnen behandeld worden en weinig of geen kans maken op resocialisatie", onderstreepte De Block. En ook Geens spreekt van een "ontbrekende schakel" die nu zal worden ingevuld. Volgens hem komen zestig tot honderd geïnterneerden in aanmerking.

Het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent, waar intussen 237 geïnterneerden onderdak vinden, focust wel expliciet op een herinschakeling in de maatschappij. En voor geïnterneerden die evenmin zicht hebben op reïntegratie, maar die ook voor hun onmiddellijke omgeving een gevaar betekenen, opent volgend najaar het FPC van Antwerpen.

"Logische aansluiting"

De creatie van de zogenaamde 'long stay' is voor Sint-Kamillus een "logische aansluiting bij de bestaande forensische werking" van het universitair centrum. De instelling vormt dertig psychiatrische bedden om en krijgt zicht op extra personeel. Zo betaalt Volksgezondheid jaarlijks 700.000 euro, onder meer voor extra verpleegkundigen, bovenop de 3,5 miljoen die het betaalt voor de basiszorg van dertig psychiatrische patiënten.

Sint-Kamillus heeft al heel wat ervaring met de opvang van geïnterneerden, maar dan op het niveau 'medium risk'. Zo telt het vijfenveertig aangepaste ziekenhuisbedden, zijn er zestig plaatsen in een forensisch psychiatrisch verzorgingstehuis, twintig geïnterneerden die beschut wonen in huizen in het Leuvense en nog eens vijfentwinig in de gewone zorg. Maar de 'long stay' zoals die er nu komt voor de groep met een hoog risico op recidive, is een primeur.

Met de aankondiging van dertig plaatsen stopt het werk niet. Gesprekken zijn lopende over een gelijkaardig initiatief in Wallonië, terwijl De Block ook voor de kleinere groep van geïnterneerde vrouwen nog een oplossing zoekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234