Woensdag 28/10/2020

Politiek

Eerste kandidaat-voorzitter sp.a staat op: Hannes De Reu wil John Crombez opvolgen

Hannes De Reu.Beeld Wouter Maeckelberghe

De voorzittersstrijd bij sp.a kan beginnen. Hannes De Reu, tot in 2017 werkzaam op het partijhoofdkwartier als directeur Beweging en Netwerk, wil de socialisten uit het dal halen. ‘We moeten af van het imago dat we N-VA altijd wel zullen depanneren’, zegt hij in een interview met deze krant.

Wie kan sp.a weer doen heropleven? De laatste verkiezingsoverwinning van de socialisten dateert van 2003, sindsdien verschrompelde het resultaat. Huidig voorzitter John Crombez, in 2015 aangesteld, is er niet in geslaagd het tij te keren. “Na vier jaar Crombez halen we 10 procent, daar kunnen we niet tevreden mee zijn”, stelt de 33-jarige Hannes De Reu.

Voor het grote publiek is hij een nobele onbekende, maar voor de tenoren van de sp.a is De Reu een vertrouwde naam. Hij was de man achter de voorzitterscampagne van John Crombez, en verhuisde in 2015 mee naar de Grasmarkt. Hij werd er directeur, verantwoordelijk voor de band met de lokale afdelingen en het middenveld. De Reu behoorde tot de inner circle van Crombez, samen met toenmalig woordvoerster Sarah Vandecruys en toenmalig directeur van de studiedienst Jan Cornillie. Eerder had hij ook een passage op het kabinet-Vande Lanotte gemaakt.

Crombez-boy van het eerste uur

Tijdens de voorbereiding van de kiescampagnes voor 2018 liep het mis. De Reu werd aangeduid om die campagne te leiden, maar botste met de partijtop over de manier waarop en werd aan de kant geschoven. Hij bleef wel actief als militant in Gent, maar zijn rol op het partijhoofdkwartier was uitgespeeld.

Off the record wordt gesuggereerd dat rancune en frustratie wel eens een rol kunnen hebben gespeeld in de beslissing om kandidaat-voorzitter te worden. “Hij was een Crombez-boy van het eerste uur”, klinkt het, maar mede door zijn erg directe manier van communicatie stootte hij heel wat mensen voor het hoofd. Dat speelde mee in zijn ontslag. 

De Reu zelf ontkent dat dit een wraakactie is op de partijvoorzitter, die hij eerst mee op het schild hees om daarna door hem ontslagen te worden. Anderen omschrijven De Reu als een gedreven partijlid, die ook na zijn vertrek altijd campagne is blijven voeren. Hij meent het bovendien: om zich te concentreren op zijn campagne, nam hij intussen ontslag als federaal voorzitter van scouts- en gidsenvereniging FOS Open Scouting.

De campagnevideo van De Reu:

‘Trots is weg’

Maar onorthodox is zijn parcours alleszins wel. De Reu heeft ervaring achter de schermen, maar in de loopgraven van de politiek heeft hij zich nog niet gewaagd. Hij bekleedde nog nooit een politiek mandaat, en stond zelfs geen enkele keer op een lijst. Niet evident voor een kandidaat-voorzitter. “Maar ik ken de partij wel vanbinnen en vanbuiten”, zegt De Reu. “Ik heb gezien dat de trots weg is. We hebben weer iemand nodig die de mensen kan begeesteren.”

De Reu mag gerust omschreven worden als een outsider. De voorbije weken circuleerden heel wat namen, maar niet de zijne. Een van de mogelijke gegadigden die het meest over de tongen gaan, is Mohamed Ridouani, de burgemeester van Leuven. Hij houdt de boot af, en zegt nog steeds niets beslist te hebben. “Ik heb mijn droomjob al.” Conner Rousseau, de jonge fractieleider in het Vlaams Parlement, overweegt een kandidatuur, maar moet de knoop eveneens nog doorhakken. Ook huidig voorzitter Crombez zou zich mogelijk in de strijd kunnen werpen, maar houdt de kaarten voorlopig tegen de borst. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234