Woensdag 23/10/2019

G20

Eerste handdruk tussen regering-Trump en regering-Poetin

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov, een van 's werelds meest geslepen diplomaten. Beeld AP

Het wordt de eerste handdruk tussen de regering-Trump en de regering-Poetin. Morgen in Duitsland maakt Rex Tillerson, Trumps minister van Buitenlandse Zaken, kennis met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov.

Lavrovs ministerie stelt dat er een ontmoeting gepland staat in de marge van de G20-bijeenkomst in Bonn. Die zal de aandacht afleiden van andere gesprekken. Sinds de verkiezing van Donald Trump houden regeringsleiders over de hele wereld de adem in over de nieuwe verhouding tussen de Verenigde Staten en Rusland, die bepalend is voor de rest van het wereldtoneel.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, was vroeger een oliebaron die in zijn leven Texas nauwelijks uitkwam. Beeld AP

Afgaande op Trumps presidentscampagne belooft de ontmoeting een gezellig onderonsje te worden tussen twee mannen die de relatie uit het slop willen trekken. Maar in de afgelopen dagen is de toon uit Washington verhard. Wordt het wel zo’n rimpelloos treffen?

De verkenners van de nieuwe verhouding komen uit andere werelden. Rex Tillerson, de oud-oliebaron die in zijn leven Texas nauwelijks uitkwam, schudt vandaag de hand van een van ’s werelds meest geslepen diplomaten, Sergej Lavrov.

Eerste buitenlandse reis

Voor Tillerson is de bijeenkomst in Bonn zijn eerste buitenlandse reis als minister. Als topman van oliemaatschappij ExxonMobil bewees hij zaken te kunnen doen met Russen. In 2011 tekende hij een deal van 500 miljard euro met Rosneft, het grote Russische staatsoliebedrijf, om samen te gaan boren in de Noordelijke IJszee. President Poetin onderscheidde hem twee jaar later als vriend van Rusland. Al gingen de boringen niet door: de samenwerking werd geblokkeerd door sancties van oud-president Obama, wegens de annexatie van de Krim.

Tillerson zei eerder van die sancties af te willen. Niet dat hij de annexatie goedkeurt, spoedde hij zich te zeggen tijdens hoorzittingen in het Congres vorige maand. Integendeel, Tillerson zei dat hij wapensteun geleverd zou hebben aan Oekraïne mocht hij minister zijn geweest tijdens de annexatie.

Lavrov zal in Bonn een indruk willen krijgen waar Washington op uit is. Hij heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden van commentaar op Trumps Ruslandkoers. Die was nog niet duidelijk genoeg. Het Trump-kamp heeft er op zijn zachtst gezegd weinig aan gedaan om die koers de afgelopen maand helderder te maken.

Minder solide

Neem de president Trump zelf. Uit het niets trok hij de afgelopen dagen van leer tegen Rusland. ‘De Krim is AFGEPAKT door Rusland tijdens de regering-Obama. Was Obama te soft voor Rusland?’, twitterde Trump woensdag. Terwijl hij in de campagne nog zinspeelde op erkenning van de Krim als Russisch grondgebied. ‘De mensen op de Krim zijn, zover ik weet, liever bij Rusland dan waar ze eerder bij waren.’

Zijn team maakt vooralsnog een minder voorspelbare en solide indruk dan Obama’s team, Lavrovs vorige gesprekspartner. Trumps meest pro-Russische topambtenaar, de dinsdag opgestapte Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn, ligt er al uit. Voor Trumps inauguratie had Flynn al aan de Russische ambassadeur in Washington laten doorschemeren dat de nieuwe president de sancties van Obama zou terugdraaien – een wetsovertreding die hem zijn baan kostte en Moskou een bondgenoot.

Overeenstemming over een ontmoeting tussen Trump en Poetin is er nog steeds niet. Poetins woordvoerder zei donderdag, na een maand ‘Trump’, dat het nog ‘prematuur’ is om te zeggen welke richting de relatie opgaat en dat er van een geplande ontmoeting geen sprake is. Voorlopig blijft het bij een telefoongesprek op 28 januari. Dat gesprek liep al niet vlekkeloos, tekende Reuters op. Trump zou in zijn eerste contact met Poetin geklaagd hebben over een verdrag dat beperkingen stelt aan de verspreiding van Amerikaanse en Russische kernkoppen. Reden: het zou een slechte deal zijn voor Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234