Donderdag 30/06/2022

Voor u uitgelegdGezondheid

Eerste geval van mysterieuze hepatitis bij kinderen in ons land ontdekt: wat is er aan de hand?

Wereldwijd zijn tot nog toe 169 gevallen bekend. Beeld Reuters
Wereldwijd zijn tot nog toe 169 gevallen bekend.Beeld Reuters

Er is voor het eerst ook een geval van mysterieuze hepatitis bij kinderen in ons land ontdekt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gemeld. Gezondheidsinstituut Sciensano verwacht dat er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen in ons land opduiken. Dit is wat we weten.

Redactie

Wat is kinderhepatitis?

Hepatitis – een leverontsteking – uit zich door geelzucht, gele verkleuring van het oogwit en de huid. Ook buikpijn en braken komen geregeld voor. De ziekte wordt tot dusver alleen gezien bij kinderen onder de 16 jaar. De meeste patiëntjes zijn echter veel jonger: tussen de 2 en de 5 jaar oud. Een “klein aantal” van hen moest volgens de Europese gezondheidskoepel ECDC zelfs een levertransplantatie ondergaan.

De zaak met de mysterieuze leverontsteking kwam eerder deze maand al aan het licht. Britse artsen seinden toen de WHO in over tien gevallen van ernstige acute hepatitis, allemaal bij kinderen. De laatste weken zijn er echter steeds meer gevallen aan het licht gekomen. In alle landen waar gevallen zijn gemeld, is het onderzoek nog aan de gang.

Hoeveel gevallen zijn er intussen?

Wereldwijd zijn tot nog toe 169 gevallen bekend, waarvan het leeuwendeel in het Verenigd Koninkrijk (114). Alle patiënten zijn tussen 1 maand en 16 jaar oud. Ook in ons land is nu voor het eerst een geval ontdekt, meldt de WHO.

Daarnaast zijn er ook gevallen vastgesteld in Spanje (13), Israël (12), Verenigde Staten (9), Denemarken (6), Ierland (minder dan 5), Nederland (4), Italië (4), Noorwegen (2), Frankrijk (2) en Roemenië (1).

Kunnen we nog meer gevallen in ons land verwachten?

Gezondheidsinstituut Sciensano verwacht zich wel aan nog meer gevallen in België, nadat de acute leverziekte voor het eerst ook in ons land is vastgesteld. “Het gaat om een geval van acute leverziekte bij een kind dat gelijkt op de gevallen in de UK”, aldus viroloog Steven Van Gucht.

“We weten niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is. In de stoelgang werd adenovirus teruggevonden, maar dat kan ook een toevalsbevinding zijn. Adenovirus komt heel vaak voor bij kinderen. We hebben gevraagd aan artsen om ook andere mogelijke gevallen te rapporteren. Heel waarschijnlijk zullen er de komende weken nog verschillende mogelijke gevallen bijkomen. Dat ligt geheel in de lijn van onze verwachting”, aldus de viroloog.

Wat aan de oorzaak ligt van de mysterieuze leverziekte is nog niet bekend, zegt Van Gucht nog. “Verder weten we nog niet of er een gemeenschappelijke oorzaak is, laat staan dat dit door een virus veroorzaakt zou zijn. Dit zit nog volledig in de onderzoeksfase.”

Wat is de oorzaak van de ziekte?

Vaak wordt hepatitis veroorzaakt door een van de vijf bekende hepatitisvirussen, aangeduid met de letters A tot en met E. Maar bij de nieuwe ziekte kon men de bekende hepatitisvirussen als oorzaak uitsluiten. Vergiftiging lijkt niet erg logisch: daarvoor zijn de gevallen te verspreid.

Aangezien de gebruikelijke hepatitisvirussen (A tot E) bij de getroffen kinderen niet zijn opgespoord, hebben de Britse gezondheidsautoriteiten aangegeven dat zij de hypothese van het adenovirus onderzoeken, net als andere mogelijke oorzaken, zoals Covid-19, andere besmettingen of milieufactoren. Bij “verschillende” besmette kinderen werd het coronavirus en/of het adenovirus vastgesteld, maar hun rol in de ontwikkeling van de ziekte “is nog niet duidelijk”, zegt de WHO.

Een verband met corona achten kenners evenwel niet heel waarschijnlijk. “Dan zou het vreemd zijn dat deze hepatitis niet meer wijdverspreid is, gezien de huidige hoge prevalentie van corona”, aldus infectioloog Graham Cooke van het Imperial College Londen in een verklaring. “Als er een cluster gevallen is zoals dit, lijkt een virale oorzaak me waarschijnlijk.”

Is er een link met de coronavaccins?

Vast staat dat de aandoening niets te maken heeft met coronavaccins: van de 74 zieke kinderen in het Verenigd Koninkrijk blijkt er niet een ingeënt. Wel testen opvallend veel kinderen positief voor adenovirussen, een categorie virussen die normaal gesproken slechts een verkoudheid geeft. Hepatitis is in zeldzame gevallen een bijwerking van een adenovirus-infectie.

Er is dus geen enkel verband gevonden met een van de coronavaccins. Tot nu toe werd ook geen enkele andere epidemiologische risicofactor, zoals een recente reis naar het buitenland, geïdentificeerd.

Is een nieuw adenovirus de boosdoener?

Rest de voorlopig leidende hypothese: dat er sprake is van een nieuw adenovirus of een al bestaand adenovirus dat kinderen om een of andere reden extra ziek maakt. In de Amerikaanse staat Alabama testten van de negen zwaar zieke kinderen vijf positief op adenovirus-41, een verdacht patroon. Van de adenovirussen gaan er zo’n tachtig rond onder de mens.

Milde hepatitis na een virusinfectie is bij kinderen tamelijk normaal. Doorgaans uit de aandoening zich in misselijkheid en buikpijn, en trekt de ontsteking vanzelf weer weg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234