Studie
Eerste geval van herbesmetting met coronavirus vastgesteld
De universiteit van Hongkong heeft voor het eerst een geval van herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Een 33-jarige patiënt liep meer dan 4 maanden na zijn eerste besmetting het virus opnieuw op.
Volgens de Hongkongse onderzoekers is de 33-jarige patiënt, die in april een eerste keer besmet raakte, de eerste persoon ter wereld bij wie een tweede infectie met het coronavirus met zekerheid werd vastgesteld.
“De genoomsequentie van het virus tijdens de eerste besmetting is duidelijk anders dan die van de tweede besmetting”, klinkt het in een persbericht. Dat toont aan dat de man door twee verschillende stammen van het SARS-CoV-2 virus is geïnfecteerd.
De studie werd volgens de auteurs vandaag aanvaard door het Amerikaanse tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Ze wachten nu op de publicatie.
Artsen meldden al verschillende gevallen van een vermoedelijke herbesmetting, onder andere in de Verenigde Staten. Maar geen van deze gevallen konden na uitvoerig onderzoek bevestigd worden. Mensen die hersteld zijn van Covid-19, kunnen immers nog wekenlang virale fragmenten in zich meedragen. Daardoor kunnen ze opnieuw positief testen op het coronavirus, terwijl het virus niet meer actief is.
Immuniteit
Het onderzoek is van belang omdat het suggereert dat immuniteit voor het virus bij sommige mensen mogelijk maar enkele maanden duurt. Dat kan gevolgen hebben voor het ontwikkelen van vaccins. De onderzoekers uit Hongkong pleiten er in ieder geval voor om iedereen te vaccineren, ook wie al een besmetting doorliep.
Maar er is ook goed nieuws. De patiënt, een gezonde, jonge man uit Hongkong, vertoonde in april “milde symptomen”. Dat hij bij de tweede infectie geen symptomen had, zou er volgens de wetenschappers op kunnen wijzen dat “nieuwe besmettingen milder kunnen zijn”.
De ontdekking zou ook kunnen betekenen dat het nieuwe coronavirus zich gedraagt zoals oudere, al bekende coronavirussen, die bijvoorbeeld verkoudheden veroorzaken. “Zelfs wanneer patiënten immuniteit verwerven na een eerdere besmetting via vaccinatie, kan het virus blijven circuleren”, klinkt het.
📍BREAKING—First ever official re-infection case of #COVID19 documented. Research team from @hkumed report the first reinfection in press release. Patient reinfected by a completely separate strain of #SARSCoV2 from original, as proven by 🦠🧬sequencing. Details & implications🧵 https://t.co/ZsKModstMu pic.twitter.com/2WoriDUO7N
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) 24 augustus 2020
Experts manen intussen aan tot voorzichtigheid en stellen dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over het vervolg van de pandemie.
“Een patiënt die weer besmet raakt, betekent niet dat dit een fenomeen is dat algemeen zal verschijnen”, zegt Angela Rasmussen, viroloog aan Columbia University, op Twitter. Ook Akiko Iwasaki, viroloog aan Yale, tweet dat er geen reden tot paniek is. “Dit is een klassiek voorbeeld van hoe immuniteit moet werken.”