Donderdag 12/12/2019

Holy Food Market

Eerste Gentse foodmarkt opent deuren in 16de-eeuwse abdij

Holy Food Market. Beeld Holy Food Market

In Gent opent over twee weken de Holy Food Market, de allereerste voedselmarkt in een kapel, zijn deuren. In het sfeervolle decor van de 16de-eeuwse Baudelo-abdij verenigen vijftien hippe 'foodhotspots' de krachten. "Mensen willen niet alleen eten, ze willen een ervaring", zegt initiatiefnemer Ladislas Leys.

Een bont allegaartje aan eigentijdse restaurants, bars en andere foodconcepten samenbrengen onder één dak, dat is het doel van de Holy Food Market. Vanaf 24 februari zal het Gentse cliënteel er onder meer kunnen genieten van een bordje Beirut Streetfood, een betere burger van bij Burgers & Booze, een reeks Portugese en Russische specialiteiten, maar ook van een zoete selectie magnum-chocoladedips of zelfs van een speciaal gamma themahapjes in de vorm van hosties.

Het project inspireert zich op dat van grote voedselmarkthallen zoals die in Barcelona, Kopenhagen en Londen, waar verschillende standhouders en delicatessenzaken zich al langer in een sfeer van zuiderse ongedwongenheid verenigen. Ook bij onze noorderburen in Rotterdam werd er al een Markthal opgericht en vorig jaar kreeg ook Antwerpen als eerste Vlaamse stad er een 'Mercado' bij. Hoewel de Rotterdamse standhouders financieel moeilijke tijden kennen door een teruglopend aantal bezoekers en een té hoge huurprijs, doet de foodmarkt in Antwerpen het vooralsnog goed.

Sociaal eten 

Zo goed zelfs dat verschillende Antwerpse standhouders ervoor kiezen om ook een pop-up te openen in Gent. "De verkoop van onze artisanale kroketten doet het erg goed", zegt standhouder Frank Decuyper van The Lighthouse (Bubba Kroketten). "Mensen houden ervan om op een laagdrempelige manier kennis te maken met kwaliteitsvolle producten die boven de standaard uitspringen. Kroketten met varkenswangetjes of truffel, dat kunnen ze in een gewoon restaurant niet vinden. Gent heeft ook nood aan zo’n culinaire ontmoetingsplek waar mensen op een familiaire manier kunnen genieten van kleine gastronomie.”

Ook initiatiefnemer Ladislas Leys (27) verbaast zich niet over de stijgende populariteit van voedselmarkthallen. "Mensen zijn steeds meer op zoek naar nieuwe manieren om uit eten te gaan, denk maar aan de recente hype rond streetfoodfestivals en foodtrucks of de opkomst van woonkamerrestaurants. Een gewoon restaurant met een vaste menukaart en een standaardformule is al lang niet spannend genoeg meer." Volgens hem is het mensen – naast eten – vaak te doen om de ervaring zelf. "Mensen houden vooral van het sociale aspect dat bij een foodmarkt komt kijken: het snuisteren tussen de verschillende standjes, het kennismaken met verschillende culturele smaken tegelijk en vooral ook: het delen van hun eten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234