Zaterdag 24/10/2020

Eerste executie van antiabortusactivist in VS

Paul Hill heeft geen spijt. Als hij denkt aan zijn geplande executie en de daad die hem in de dodencel deed belanden, begint hij te glimlachen. 'Je hebt een verantwoordelijkheid om het leven van je naaste te beschermen en om indien nodig geweld te gebruiken', zegt hij in een verklaring op het internet. Hill vermoordde een arts die abortussen uitvoerde en zal vandaag als allereerste antiabortusactivist in de VS worden terechtgesteld.

Washington

The Independent

Andrew Buncombe

Hill, 49, een voormalige presbyteriaanse predikant, zal naar alle waarschijnlijkheid vandaag worden terechtgesteld, tenzij hij alsnog gratie krijgt. Het is dan de eerste keer in de VS dat een antiabortusactivist wordt geëxecuteerd. Sommige waarnemers menen dat zijn dood het debat over abortus alleen maar zal aanwakkeren en tot nog meer aanvallen op artsen en klinieken zal leiden.

Hill, vader van drie, is bestemd om een martelaar te worden voor de antiabortuszaak. Hij kreeg van her en der al steunbetuigingen, onder meer van een zekere Joshua Conlon. Diens commentaar op zijn website is typisch: "Jij en je familie hebben mijn steun. Ik gedenk jullie in mijn gebeden. Jullie hebben een plaats in mijn hart."

In 1993 nam Hill in een tv-show de verdediging op van Michael Griffin. Griffin was schuldig bevonden aan de moord op David Gunn, een dokter die abortussen uitvoerde in een kliniek in Pensacola, Florida. "De daad was even moreel verantwoord", zei Hill toen tegen het publiek, "als het vermoorden van Hitler of van iemand die kinderen op de speelplaats van het leven berooft." Griffin werd kort nadien tot levenslange opsluiting veroordeeld.

Hill hield het niet bij woorden. Op een morgen in juli 1994 greep hij een geweer, posteerde zich voor de abortuskliniek in Pensacola en schoot dokter John Britton (69) en zijn toevallige chauffeur James Barrett (74) neer toen ze met een pick-uptruck bij de kliniek arriveerden. Barretts vrouw June werd gewond.

Hill, die geboren werd in Miami en op een religieus seminarie in Jackson (Mississippi) zat voor hij zich tot het presbyterianisme bekeerde, glimlachte toen hij werd veroordeeld en opnieuw toen zijn doodvonnis werd voorgelezen. Volgens mensen die hem in zijn laatste dagen in de gevangenis van Florida in Starke bezochten, maakt hij nog altijd grapjes.

Don Spitz, Hills spirituele begeleider en een van de mensen die de executie zullen bijwonen, zei tegen The Independent over de telefoon: "Hij maakt het goed. Hij is erg positief, heeft geen spijt. Het is bij hem geen moment opgekomen dat zijn daad verkeerd was. Hij heeft altijd geloofd dat hij het juiste deed."

Spitz, lid van de militante antiabortusgroep 'Het Leger van God', zei dat Hill ervan overtuigd was dat hij met de moord op Britton de levens van 32 ongeboren baby's heeft gered die "die ochtend zouden worden vermoord".

Spitz, die een zogeheten 'verklaring van defensieve actie' ondertekende die het gebruik van geweld toelaat om abortussen te verhinderen, zei dat vele mensen menen dat zijn terechtstelling tot nog meer aanvallen op abortusklinieken en het personeel zal leiden. "Ik heb geen boodschap (voor iemand die zo'n aanval overweegt)", zei hij. "(Maar) ik weet dat onschuldige baby's moeten worden beschermd."

Velen die Hills daad afkeuren, zijn ook tegen zijn terechtstelling uit vrees dat die door antiabortusactivisten zal worden gebruikt. Vicki Saporta, de voorzitter van de Nationale Abortus Federatie, zei in de Los Angeles Times: "Wij verwachten dat de executie tot nog meer geweld zal leiden. Wij zijn uitermate bezorgd voor de mensen die abortussen uitvoeren. Hun levens zijn in gevaar."

In de laatste tien jaar zijn er ten minste tien aanslagen geweest op artsen en ander personeel van abortusklinieken in de VS en Canada, zegt Saporta. Het laatst was dat in 1998, toen dokter Barnett Slepian in zijn huis in Amherst, New York, werd vermoord.

Mensen die tegen de doodstraf zijn, onder wie de familie van dokter Britton, hebben aan de gouverneur van Florida, Jeb Bush, gevraagd om Hills straf in levenslange opsluiting om te zetten. Het is weinig waarschijnlijk dat Bush dat zal doen. Vorige maand noemde de broer van de president Hills bewering dat hij in de naam van God handelde "een ongelofelijke aberratie van het christelijke geloof". En hij voegde eraan toe: "Deze man vermoordde mensen op brutale wijze. In koelen bloede, en met voorbedachten rade. Dit doen in naam van het leven, maakt het allemaal nog walgelijker."

Een woordvoerster van de gouverneur, Alia Faraj, zei dat de executie met dodelijke injectie rond zes uur lokale tijd zal plaatsvinden, tenzij de rechtbank alsnog anders oordeelt.

Gouverneur Jeb Bush van Florida: 'Moorden in naam van het leven is absoluut walgelijk'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234