Maandag 20/03/2023

Knip in de leien

Eerste evaluatie Antwerpse knip: veel hinder vanuit noorden en Linkeroever, minder in binnenstad

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De stad Antwerpen heeft al een evaluatie klaar na de eerste echte ochtendspits die volgde op de gevreesde knip in de Leien, die anderhalf jaar lang onderbroken zullen blijven. In de binnenstad viel het verkeer mee, concludeert de stad, maar zoals gevreesd was er wel "behoorlijk wat hinder" voor het verkeer van buiten de stad dat vanuit het noorden of vanop Linkeroever de stad in wilde.

TT

De boodschap om op de Antwerpse ring of Singel te blijven en de juiste "toegangspoort" voor de stad te kiezen, werd echter wel goed opgevolgd, klinkt het.

De stad ziet in de verkeersbewegingen het bewijs dat "de boodschap van Slim naar Antwerpen werd opgepikt", omdat de signalisatie op de Antwerpse ring goed werd gevolgd. "We moedigen de bestuurders aan om dit consequent te blijven doen, maar zeker ook andere vervoersmodi te overwegen of over te stappen op de verschillende park & rides", aldus nog de stad.

De problemen situeerden zich vooral in aanloop naar de Waaslandtunnel op Linkeroever, aan de op- en afritten in Antwerpen-Zuid, Berchem, Borgerhout en Merksem en op de Noorderlaan. De stad roept doorgaand verkeer dat niet op Linkeroever zelf moet zijn opnieuw op om voor de Antwerpse ring te kiezen via de Kennedytunnel (R1) of de Liefkenshoektunnel (R2) om naar de binnenstad te rijden.

Volgens de stad was er vanochtend alvast ook een stijging in het gebruik van trein, tram en bus. De Lijn zette medewerkers in op de Rooseveltplaats en aan het knooppunt Zuid om reizigers naar de juiste op- of overstapplaats te begeleiden.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

TomTom: "Congestieniveau veel hoger"

Het congestieniveau van het wegverkeer in Antwerpen bedroeg op het hoogtepunt van de ochtendspits - omstreeks 8.30 uur - 72 procent, terwijl dat normaal op een dinsdagochtend 40 procent is. Dat zegt ondertussen navigatiebedrijf TomTom op basis van gegevens van de eigen gebruikers. Op wereldschaal komt Antwerpen op die manier even boven Mexico City te staan, volgens de TomTom Traffic Index de stad met de hoogste gemiddelde congestie (66 procent) en dus de meest filegevoelige stad ter wereld.

Net als de stad Antwerpen zag ook TomTom op zijn verkeerskaarten vooral problemen op Linkeroever richting Waaslandtunnel en op de Noorderlaan - een van de belangrijkste noordelijke toegangswegen tot de Antwerpse binnenstad. De ochtendspits kwam in Antwerpen rustig op gang met "slechts" een congestie van 25 procent omstreeks 7 uur, maar nadien ging dat cijfer dus pijlsnel de hoogte in.

"De ochtendspits in Antwerpen deed het op de eerste werkdag van het doorknippen van de Leien zelfs slechter dan Mexico City", stelt TomTom vast. "Op vrijdag 2 juni om 8.30 uur was het congestieniveau in Mexico City nog 69 procent, terwijl in Antwerpen dat niveau op hetzelfde uur op de eerste werkdag van de knip van de Leien op 72 procent lag."

De gemiddelde congestie in Antwerpen is volgens de cijfers van TomTom 30 procent, wat betekent dat pendelaars er gemiddeld 30 procent van hun reistijd moeten bijtellen. In België doet enkel Brussel slechter met 38 procent. Het valt nog af te wachten of de knip van de Leien het gemiddelde fors zal doen toenemen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234