Maandag 27/06/2022

Eerste eurotransporten zijn onderweg

De euro is dit weekeinde weer een stap dichterbij gekomen. Zaterdagmorgen om acht uur gaf de Nationale Bank het startsein voor operatie 'frontloading' (voorladen). Ze voorziet in de bevoorrading van de banken met euromunten. Zo moeten ze tegen 1 januari allemaal voldoende wisselgeld in huis hebben voor klanten die franken komen omwisselen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Een waardentransportwagen van de firma Brinks-Ziegler was de eerste die zaterdagmorgen het gebouw verliet van de Nationale Bank van België aan de Brusselse Berlaimontlaan, iets voorbij de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal. In de laadruimte bevonden zich zestien houten kisten. In elke kist zaten honderd 'starterkits': doorzichtige plastieken doosjes met veertien rolletjes euromunten in de kleuren geel, rood, groen en blauw. Totale waarde: 240 euro (9.682 frank). De pakketjes werden speciaal vervaardigd voor winkeliers en andere handelaars. Totaal gewicht per kist: vierhonderd kilo. Om het laden en lossen te vergemakkelijken waren ze op karretjes geplaatst.

Om half tien, toen de media getuige mochten zijn van het laden van het nieuwe muntgeld, was de wagen van Brinks-Ziegler toe aan zijn tweede ritje. Intussen waren ook waardentransportwagens van de firma's Securitas en GMIC uitgereden met euromunten. Op elk voertuig stond duidelijk aangegeven dat de lading louter uit metaalgeld bestond. De wagens reden weg zonder politiebewaking. Althans zo leek het toch.

"Er is wel iets van bewaking voorzien", legde Stefan Van de Velde uit. Wat precies, kon het afdelingshoofd van de hoofdkas van de Nationale Bank niet zeggen. Dit 'iets' blijkt een satellietverbinding te zijn waarmee de federale politie de wagens kan volgen.

Dat zaterdag al werd gestart met de verspreiding van de euromunten, houdt verband met de te verspreiden hoeveelheid euro's. Van de Velde: "Tussen nu en januari moet 5.000 ton muntgeld worden verdeeld. Logistiek is dat een enorme operatie, vanuit veiligheidsoogpunt eveneens. Op verzoek van de waardentransportfirma's zijn we daarom nu al begonnen met de verspreiding. Tussen acht en zestien uur hopen we ongeveer vierhonderd ton muntgeld weg te werken. Dat gebeurt vandaag zowel vanuit Brussel als vanuit vier vestigingen van de Nationale Bank in Kortrijk, Brugge, Leuven en Namen. Vanaf maandag doen al onze vestigingen mee."

In totaal slaat de Koninklijke Munt twee miljard euromunten. "Daarvan is meer dan negentig procent al geslagen. De helft van die hoeveelheid stellen we de komende maanden ter beschikking van de banken en handel. Die beschikken zo over voldoende wisselgeld om klanten vanaf 1 januari onmiddellijk in euro's terug te betalen als ze hun franken komen omwisselen. Handelaars kunnen de starterkits vanaf 1 december kopen bij hun leveranciers. Zo vroeg als we beginnen met de verspreiding van de euromunten, zo laat gebeurt dat met de biljetten. Die worden omwille van veiligheidsredenen pas eind dit jaar verspreid onder banken en bedrijven. Een kwestie van zo dicht mogelijk tegen de invoeringsdatum aan te zitten."

De burger kan de starterkits vanaf half december krijgen, sommigen zelfs gratis. Zo'n negenhonderdduizend mensen zullen een starterkit, ter waarde van 12,40 euro (500 frank), ontvangen als eindejaarsgeschenk van hun werkgever. Het gaat om werknemers van bedrijven met meer dan zestig werknemers.

Van de Velde: "Ruim tweeduizend bedrijven hebben de kits al besteld. Zo profiteren ze van een gunstig fiscaal regime, een mogelijkheid die geboden werd door de ministers van Financiën en Sociale Zaken." In totaal zullen er 5,3 miljoen starterkits verspreid worden voor het grote publiek. Dat kan de zakjes met 29 munten kopen vanaf 15 december.

Negenhonderdduizend Belgen krijgen eurostarterkit ter waarde van 500 frank als eindejaarsgeschenk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234