Zaterdag 04/12/2021

Eerste burger naar correctionele voor "stalken van stad"

De man die de stad Blankenberge jarenlang bestookte met klachtenmails moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden wegens stalking. Dat heeft de raadkamer in Brugge beslist. Het is de eerste keer dat een burger moet terechtstaan voor het stalken van een gemeente of stad.

De klacht wegens stalking dateert al van april 2007. De stad Blankenberge wou op deze manier de niet aflatende stroom mails en brieven een halt toe roepen. Schrijver van die mails is Henri Vandenbosch, voorzitter van de Petanqueclub Blankenberge maar zelf geen officiële inwoner van de kuststad.

De problemen begonnen in 2002, toen de voorzitter met zijn club uit het Leopoldpark in Blankenberge moest vertrekken. Ten onrechte, vond hij, en hij begon de stad te bestoken met vragen. Tussen september 2002 en april 2007 kreeg de stad 132 mails, de meeste waren pagina's lang en stonden vol met vragen, opmerkingen, beschouwingen maar ook verwijten.

Als openbaar bestuur is een stad in principe verplicht om vragen van burgers te beantwoorden, ook al is dat zeer intensief en tijdrovend.

'Pure frustratie'
Volgens de Blankenbergse burgemeester Ludo Monset (Open VLD) is er in het begin uitentreuren geantwoord op de vragen, maar nam de voorzitter van de petanqueclub daar geen genoegen mee. De mails begonnen ook steeds meer verwijten te bevatten. Vandenbosch verweet de burgemeester, maar ook acht andere leden van het toenmalige schepencollege gesjoemel, onwettige praktijken, onverschilligheid en onbehoorlijk bestuur.

Volgens de voorzitter van de petanqueclub zelf deed hij dat 'uit pure frustratie'. "Ik vroeg hen om informatie, maar kreeg nooit een afdoend antwoord", zegt hij aan De Morgen. "Ik wou aantonen dat onze club ten onrechte uit het park moest verdwijnen en had daarvoor concrete informatie nodig. Dat had ik nodig om verdere stappen te kunnen ondernemen. Om dat te voorkomen, heeft de stad mij nooit die documenten willen bezorgen. Daarom bleef ik maar vragen en werd ik steeds bozer."

De stad Blankenberge besliste om niet meer te antwoorden op de mails, maar oordeelde toch nog dat de stroom mails de normale werking van de organisatie ernstig in het gedrang bracht. Het stadsbestuur klaagde Vandenbosch in april 2007 officieel aan wegens belaging, stalking en misbruik van elektronische communicatiemiddelen.

Een beslissing waarvoor de stad meteen bakken kritiek kreeg. Niet in het minst van de toenmalige Vlaamse Ombudsman Bernard Hubeau. Die sprak toen van een 'zwaar overdreven reactie van de stad Blankenberge'. Hij wees erop dat een burger nog altijd het recht heeft om vragen te stellen aan zijn bestuur.

Mogelijk celstraf van twee jaar
Ook het Grondwettelijk Hof bemoeide zich met de zaak. Dat stelde, kort na het losbarsten van deze zaak, dat een stad of gemeente een burger niet kan aanklagen wegens stalking. "Stalking is een hinderlijk gedrag dat een gevoel van onrust bij slachtoffers veroorzaakt. Alleen privépersonen kunnen zo'n onrust ervaren", stelde het Hof.

Maar ondanks de tegenwind zette de stad Blankenberge toch door met haar stalkingsklacht. In plaats van als stadsbestuur een klacht in te dienen, stelden de burgemeester en acht andere schepenen en oud-schepenen zich individueel burgerlijke partij in deze zaak. De raadkamer in Brugge verwees Vandenbosch gisteren door naar de correctionele rechtbank. Hij wordt de eerste burger die moet terechtstaan wegens het stalken van een stad.

Henri Vandenbosch reageerde gisteren erg ontdaan. Bij een veroordeling voor de correctionele rechter riskeert hij een celstraf tot twee jaar. (Cathy Galle)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234