Vrijdag 18/10/2019

Eerste Britse royal out zich als homo

Lord Ivar Mountbatten, neef van de Britse Queen Elizabeth, heeft zich als homo geout. Hij doet dat als allereerste in de geschiedenis van het Britse koningshuis.

Het zou geen stukje in de krant waard mogen zijn, maar het is het toch. Omdat het een primeur is. Dat is in 2016 jammer en hoopgevend tegelijk. Jammer omdat het laat is (en omdat het zelfs níéuws is dat iemand homo is), hoopgevend omdat er misschien nu gewoon over kan worden gepraat.

Al voegt de 53-jarige achterneef van Graaf Louis Mountbatten van Birma (die in 1979 omkwam na een aanslag van het IRA) er in een interview aan toe dat hij weliswaar gelukkiger is nu, maar zich nog altijd niet voor 100 procent comfortabel voelt bij het feit dat hij homo is. "Ik heb met mijn geaardheid geworsteld en op een manier doe ik dat nog", zegt hij. "Ik heb een lange weg afgelegd om tot dit punt te komen."

Dat is geen wonder, zegt journalist en royaltywatcher Jan Van den Berghe, die weet dat ook van Louis Mountbatten werd gezegd dat hij op mannen viel. "Maar outen is er nooit bij geweest", zegt Van den Berghe. "Veel vroeger al waren er nochtans prinsen of koningen van wie geweten was dat ze homo waren. Ludwig II van Beieren is de bekendste. Hij was smoorverliefd op de componist Richard Wagner. Maar het kon allemaal niet. En soms heeft dat tot tragische toestanden geleid. Jongens die koning moesten worden en dus met een meisje moesten trouwen."

In zijn computerbestand zitten namen als Albert Victor van Groot-Brittannië, Edward II, Frederik de Grote van Pruisen, koning Gustav V van Zweden: 'bekend' als homo, maar niet geout. "De Duitsers hebben ooit zelfs homo's op Gustav afgestuurd om Zweden aan hun kant te krijgen, maar blijkbaar was zijn patriottisme van groter belang en ging hij er niet op in."

Koning Filip

En dus is Lord Ivar Mountbatten de eerste. "Ook in de moderne tijden zijn er verhalen over vermeende homo's", zegt Van den Berghe. "Zelfs over onze eigen vorst is het ooit gezegd. Ook over Albert van Monaco. Maar niemand outte zich ooit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234