Vrijdag 04/12/2020

Eerste Belgische school in Marokko

In het Marokkaanse Casablanca zou volgend jaar in september de eerste Belgische school de deuren moeten openen. Het gaat om een Franstalige privéschool die volwaardige diploma’s zal mogen uitreiken. Tot nu toe zijn er enkel overzeese scholen in Congo, Rwanda en Burundi.

De school is een initiatief van de Franstalige gemeenschap en een privépartner die voorlopig onbekend wil blijven. Casablanca is slechts een eerste stap. Als het daar goed loopt, komen er mogelijk ook filialen in Tanger en Marrakech.

In Casablanca wonen 750 ingeschreven Belgen. “Dat zijn zowel Belgen met Marokkaanse roots als anderen”, vertelt consul-generaal Luc Jacobs. “Het merendeel stuurt hun kinderen naar de Franse, Amerikaanse of Spaanse school. Mijn kinderen gaan zelf naar de Franse school. Ik moet zeggen dat ik wel heil zie in een Belgische school. Het maakt de continuïteit toch makkelijker wanneer de kinderen na verloop van tijd opnieuw in België gaan studeren.”

Het was Daniel Menschaert, vertegenwoordiger van de Franstalige gemeenschap en het Waals Gewest in Rabat, die op een receptie het idee van de school lanceerde. “Het is een gezamenlijk initiatief van ons en een privé-investeerder”, legt hij uit. Over die privé-investeerder wordt vooralsnog erg geheimzinnig gedaan. “Het is een Marokkaan die hier in Marokko woont, maar erg sterke familiale banden heeft met België”, zegt Menschaert. “Omdat het project nog niet helemaal gefinaliseerd is, wil hij voorlopig niet op de voorgrond treden.”

Frans Lyceum

Het idee voor de eigen school kreeg Menschaert toen steeds meer ouders, zeker uit Casablanca, hem aan de mouw kwamen trekken. “In Rabat zijn er nog wel wat alternatieven, maar als je in Casablanca Franstalig onderwijs wil ,ben je aangewezen op het Franse Lyceum. Kinderen met de Franse nationaliteit hebben echter voorrang waardoor het moeilijker en moeilijker wordt om een plek te vinden voor de Belgische kinderen. De ouders wilden zelf al een school oprichten, maar dat bleek praktisch niet haalbaar te zijn.”

De school, die zal beginnen als kleuter- en lagere school, richt zich in eerste instantie duidelijk op Belgische expats, maar, zo stelde de Franstalige gemeenschap als voorwaarde, er moeten ook beurzen komen zodat een bepaald percentage van de plekken kan ingenomen worden door kinderen uit lokale en minder gegoede gezinnen. Het personeel zal voornamelijk uit België komen.

Casablanca wordt de vijfde Belgische school in het buitenland. De vorige vier zijn allemaal genesteld in de koloniale traditie. Eén van hen, de Prins van Luik-school in Kinshasa, is ook meteen de enige Belgische school in het buitenland waar Nederlandstalig onderwijs wordt georganiseerd. “Tot de jaren tachtig kregen we subsidies, maar dat is stopgezet en nooit meer hernomen”, weet Kris Boyen, sinds twee jaar directeur van de Belgische school in Congo. “De opeenvolgende ministers van Onderwijs schermen met het territorialiteitsbeginsel: buiten Vlaanderen mogen er geen gesubsidieerde scholen opgericht worden. Dat is een regel die er voornamelijk ten behoeve van de Brusselse Rand gekomen is, maar die dus ook voor onze school geldt.”

Vroeger telde de Prins van Luik-school honderden leerlingen en was er zowel een basis- als middelbare school. “Maar nu is er enkel nog een basisschool en hebben we in totaal 52 leerlingen”, vertel Boyen. “In de loop der jaren is de school al een paar keer gesloten, maar het wordt telkens toch weer heropgestart. Onze kinderen zijn voornamelijk zonen en dochters van ngo-medewerkers en zij blijven een eigen school toch erg belangrijk vinden. We hebben ook wat kinderen van Nederlandse expats die voor Heineken werken. Meestal zijn ze hier maar voor enkele jaren en dan is het mooi meegenomen dat de kinderen thuis weer kunnen aansluiten. Ons leerkrachtenkorps wordt regelmatig vernieuwd en dat zijn allemaal mensen die uit België komen en de nieuwste technieken meebrengen. Wij geven helemaal les zoals in Vlaanderen.”

Inspectie

Inspectie passeert er nooit in Kinshasa. “Onze getuigschriften zijn gelijkgeschakeld en we vragen het vaak genoeg om eens een inspecteur langs te sturen, maar het gebeurt nooit. Ook dat kan blijkbaar niet door het territorialiteitsbeginsel. Als we een inspecteur willen, zouden we die zelf moeten bekostigen. Onze Franstalige buren krijgen wél regelmatig inspectie. Daar is dat blijkbaar allemaal wat soepeler.”

“Inderdaad’”, zo bevestigt Eric Etienne, woordvoerder van bevoegd minister Marie-Dominique Simonet (cdH). “We passeren daar af en toe en ook de school in Casablanca zal inspectie over de vloer krijgen. De school mag diploma’s uitreiken, dus dan willen we wel dat aan alle eisen voldaan wordt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234