Zaterdag 25/05/2019

Eerste bedrijf dat eigen zonne-energie opslaat in batterijen

Bart Tommelein Beeld BELGA

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft vandaag in Tongeren de eerste bedrijfsinstallatie in Vlaanderen ingehuldigd die zonne-energie opslaat in batterijen. "Het systeem dat bij InterOffice wordt toegepast, is dé missing link tussen de productie en consumptie van energie", aldus minister Tommelein in zijn gelegenheidstoespraak. "Als 1 miljoen batterijen 1 uur per dag stroom op het net gooien, kunnen we een kerncentrale sluiten."

Patrick Poncelet, zaakvoerder van de handel in kantoormaterialen InterOffice, is een voorloper inzake duurzame energietoepassingen. Zo heeft hij als één van de eersten in ons land zontrackers geplaatst, die draaien met de stand van de zon.

"Maar, in tegenstelling tot particulieren, hebben bedrijven geen terugdraaiende meter, waardoor een groot deel van onze opgewekte energie naar het net gaat", zegt de zaakvoerder. "Wij krijgen daar een kleine vergoeding voor, maar betalen zelf wel tien keer meer voor de energie die we 's avonds zelf van het net halen. Daar wou ik een oplossing voor vinden, en zo zijn we bij een systeem van batterijen uitgekomen, waarmee we de eigen energie kunnen opslaan en later zelf gebruiken." Het grootste voordeel is uiteraard een sterke daling van de kosten.

Voor minister Tommelein, die met een druk op de knop de installatie inhuldigde, is dit het systeem van de toekomst. "Het grote probleem vandaag is dat particulieren en bedrijven die zelf via zonnepanelen of windmolens energie opwekken, er niet altijd gebruik van kunnen maken", aldus Tommelein. "Op het moment van productie zitten ze op het werk, en op het moment van consumptie is de zon ondergegaan. Met batterijen die de energie opslaan, kunnen we de missing link invullen tussen lokale productie en consumptie."

Volgens de minister is het systeem dat bij InterOffice is ontwikkeld, klaar om uit te rollen op grote schaal. "De voordelen van dit model zijn niet te overzien. We moeten er zoveel mogelijk huizen en bedrijven mee uitrusten, zoals dat met de zonnepanelen is gebeurd. Batterijen maken ons minder afhankelijk en zullen de elektriciteitsprijzen doen dalen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.