Dinsdag 02/03/2021

Eerste Antwerpse stripmuur staat in de verf

Vandaag wordt de eerste Antwerpse stripmuur feestelijk ingehuldigd. 'Die eerste ging niet van een leien dakje', zegt initiatiefneemster Lin Torfs. 'We hebben lang moeten zoeken. De huiseigenaars laten zich maar moeilijk overtuigen, terwijl er in Brussel toch al meer dan dertig stripmuren zijn.' Voortaan zal er in Antwerpen elk jaar minstens één stripmuur bij komen.

Antwerpen

Van onze verslaggever

Marc Schoetens

De eerste stripmuur naar een ontwerp van de Antwerpse tekenaar Jan Bosschaert staat in een stil steegje vlak bij het Hendrik Conscienceplein. Daar, in het huis op de hoek van het Moriaanstraatje met de Wolstraat, woont Yvonne, al meer dan vijftig jaar. Zij staat net de stoep te schrobben. "Toen Lin Torfs me kwam vragen of ze de blinde muur mochten gebruiken, was ik onmiddellijk akkoord. Eerst had ze het gevraagd aan de overkant, maar die eigenaar zag het niet zitten." Yvonne is heel tevreden over het resultaat. "Vlak na nieuwjaar zijn ze eraan begonnen. Door het slechte weer is het werk maar traag opgeschoten. Eerst zijn ze de muur komen verven. Dat waren sympathieke jongens. Ze maakten wel wat lawaai maar ze hielden het proper. Daarna hebben ze de tekening aangebracht. Dat ze voor Conscience hebben gekozen, vind ik een goed idee. Met hier te kuisen valt het mij op dat er al veel mensen blijven staan om te kijken naar de muur." Op de foto wil ze niet. "Dat vraag je beter aan Lin. Die is er al jaren mee bezig."

Acht jaar lang al ijvert stripwinkeluitbaatster Lin Torfs ervoor om bekende tekenaars de kale muren van de stad te laten aanpakken. "Ik ben heel enthousiast over het stripmurenparcours dat ik in Brussel heb gezien. Ik ben daar meteen gaan praten met de cultuurschepen. Zoiets wou ik absoluut ook doen in mijn eigen stad." Dat werd een zware dobber. "Ik mag niet zeggen dat ik tegenwind kreeg. Aanvankelijk kwam er heel wat heen-en-weergeloop aan te pas tussen de verantwoordelijke diensten als Monumentenzorg en Beeld in de Stad. Zo gingen er al snel enkele jaren voorbij. Het dossier bleef liggen. Dankzij gemeenteraadslid en stripfanaat Johan Bijttebier (Groen!) wist ik op de duur welke stappen ik één na één moest zetten."

Kale muren vinden in de stad was geen probleem. "De eigenaars of de bewoners overtuigen was een ander paar mouwen", zegt Torfs. "Zo leek de enorme muur met een piepklein deurtje van de vroegere stadsbibliotheek in de Korte Nieuwstraat mij ideaal. Maar de directie was niet akkoord." Zo waren er nog tal van andere panden waarvan de eigenaars geen strip op hun muur wilden. "Jammer. Ik hoop maar dat de stripmuur van Jan Bosschaert hen kan overtuigen."

De eerste Antwerpse stripmuur staat op een wel heel onopvallende plek in de stad. Lin Torfs vindt dat geen bezwaar. "Ook in Brussel is dat zo. De grote stripmuur van François Schuiten vind je in een steegje achter het stadhuis. Ik vind het veel belangrijker dat de stripmuur goed geïntegreerd is in het straatbeeld. Een prachtig voorbeeld daarvan is die van van 'Bollie en Billie'-tekenaar Roba. Die muur gaat letterlijk over in het straatje dat naar de vlooienmarkt leidt. Dat gebeurt in Brussel wel vaker op zo'n ludieke manier. Zo zie je op de zijgevel van een Brusselse bank de vier Daltons tekeergaan tijdens een bankoverval. Ik denk dat Jan Bosschaert er met de verwijzingen naar het monument en het vijvertje van Conscience in geslaagd is zijn muurtekening te linken met de buurt."

Stripmuren zijn niet goedkoop. "Dat hangt er van af in welke staat de muur wordt aangetroffen. Eerst moet die 'geprepareerd' worden: afkappen, opnieuw bezetten en overschilderen. Nadien wordt de striptekening met een ingewikkelde methode op de muur gezet door de gespecialiseerde vaklui van Art Mural, die alle stripmuren in Brussel gedaan hebben."

De witte muur naast Spullenhulp in de Volkstraat - volgens Torfs de mooiste muur van allemaal - is meteen ook de duurste. "We hebben voor verschillende grote en kleine muren in de stad offertes laten maken. Die schommelen tussen de 10.000 en 50.000 euro. Daarvoor probeer ik sponsors te vinden. Voor de financiering van de eerste stripmuur kon ik rekenen op enkele geldschieters uit het boekenbedrijf."

Die eerste muur was de moeilijkste. "De volgende zullen makkelijker zijn, nu heel Antwerpen kan zien hoe we de zaken aanpakken", zegt Torfs. "We willen, in navolging van Brussel, de komende jaren een beeldverhaalroute maken door Antwerpen die je te voet of met de fiets kan volgen. Elk jaar komt er minstens een nieuwe stripmuur bij, telkens in een andere wijk. Daarvoor hebben we alleen Vlaamse tekenaars aangesproken. Er is talent genoeg. Zo hebben we al een mooi voorstel binnen van Zaza voor Zurenborg en van Paquet voor het Zuid. Intussen heeft de Atheneumbuurt laten weten dat ze uit eigen beweging een geschikte muur en sponsoring zoeken. Ik mag de tekenaar kiezen en hun muur opnemen in de beelverhaalroute."

Tegen het einde van dit jaar zou er al een tweede stripmuur klaar moeten zijn. "Na een artistieke tekenaar is het de beurt aan een populaire tekenaar. We hebben een formeel akkoord om een tekening van Willy Vandersteen te gebruiken. De stripmuur zal gesponsord worden door de Standaard Uitgeverij. Ik ga ervan uit dat het een tekening wordt met De Zwarte Madam of Sus Antigoon. Zo'n figuur op een muur nabij het Vleeshuis, waar die twee vroeger rondspookten... Dat zou gewoon perfect zijn."

Vandaag straatfeest met fanfare en accordeoniste ter gelegenheid van de inhuldiging van de eerste stripmuur, van 16 tot 18 uur in de Wolstraat.

Zaterdag 30 april gaat om 14 uur de tentoonstelling over stripmuren van start in Galerie Mekanik, Sint-Jacobsmarkt 73 in Antwerpen, tot 25 mei, elke dag van 10 tot 18 uur (zondag gesloten).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234