Dinsdag 18/06/2019

Verenigde Staten

Eerste Amerikaanse moslimarechter dood teruggevonden in New Yorkse rivier

6 mei 2013. Sheila Abdus-Salaams benoeming tot een van de zeven rechters van het hoogste gerechtshof van de staat New York, wordt op applaus onthaald. Beeld AP

Sheila Abdus-Salaam (65) was de eerste moslima die rechter werd in de VS, en de eerste zwarte vrouw aan het Hooggerechtshof van New York. Haar levenloze lichaam werd gisteren uit de Hudson-rivier gevist. Wat haar overkomen is, is voorlopig onduidelijk.

Volgens The New York Times kreeg de politie rond 14 uur een oproep binnen dat er een lichaam dreef aan de kust van Upper West-Manhattan. Eens ze aan wal werd gehaald, werd ze door medisch personeel doodverklaard.

Haar echtgenoot identificeerde haar als Sheila Abdus-Salaam, een toprechter die volgens Amerikaanse media eerder die dag opgegeven werd als vermist. De politie meldde dat er geen uiterlijke kenmerken van geweld op haar lichaam gevonden zijn en dat ze haar kleren nog droeg. Een autopsie moet uitwijzen hoe ze precies om het leven kwam en hoe ze in het water terechtkwam.

De New York Times schrijft dat de politie vermoedt dat het om zelfdoding gaat. Drie jaar geleden zou haar broer zich al van het leven hebben beroofd, en vorig jaar in deze periode verloor ze haar moeder.

"Pionier"

Abdus-Salaam groeide op in een arm gezin van zeven kinderen in Washington D.C. en behaalde in 1977 haar rechtendiploma aan de Colombia University. Ze werd eerst pro-Deoadvocaat in Brooklyn en ging later aan de slag als assistent-procureur-generaal bij het Civil Rights Bureau van de staat New York.

In 2013 werd Abdus-Salaam een van de zeven rechters van het Hooggerechtshof van de staat New York. Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur die haar toen benoemde, prees haar toen om haar "arbeidsachtergrond" en haar "grote begrip voor de alledaagse bekommernissen van de New Yorkers".

Toprechter Sheila Abdus-Salaam. Beeld AP

Nu noemt hij haar na haar overlijden een "pionier" en "baanbrekende juriste". "Door haar manier van wetten schrijven, haar wijsheid en haar onwrikbaar moreel kompas, was ze een kracht van het goede, wiens erfenis de komende jaren zal blijven bestaan", klinkt het in een mededeling.

Gelijke rechten

Abdus-Salaam zette zich in voor gelijke rechten. In een interview uit 2014 zei ze dat haar interesse voor het onderwerp werd aangewakkerd toen ze als jong meisje op zoek ging naar haar familiegeschiedenis. Haar overgrootvader bleek een slaaf te zijn geweest in Virginia. "Van Arrington, Virginia, waar mijn familie iemands bezit was, tot mijn benoeming bij het Hooggerechtshof: dat is fantastisch en belangrijk", zei ze.

Ook bij haar collega's klinkt niets dan lof voor de juriste. Ze prijzen haar bedachtzaamheid, openhartigheid en haar elegante, ingetogen schrijfstijl, meldt The New York Times.

Ouderschap

Vorige zomer schreef Abdus-Salaam nog een belangrijk stuk wetgeving over wat het betekent om ouder te zijn. Tot dan was het voor een ouder die geen biologische of adoptieband had met een kind, niet mogelijk om het hoederecht of bezoekrecht aan te vragen na een relatiebreuk. Volgens Abdus-Salaam was die wetgeving "niet meer werkbaar, gezien de toename van verschillende gezinssamenstellingen".

 In een precies geformuleerd besluit gaf ze niet-biologische ouders het recht om het hoederecht aan te vragen als ze konden aantonen "met duidelijk en overtuigend bewijsmateriaal dat alle partijen samen beslisten het kind te verwekken en samen op te voeden".

Geestig

Eric H. Holder Jr., voormalig Amerikaans minister van Justitie, zat nog in de klas bij Abdus-Salaam. "Het was toen al duidelijk dat ze intelligent, serieus en geestig was, zei hij bij haar benoeming in 2013 aan persbureau AP. Maar ze kon ook plezier maken: "Sheila could boogie."

Eric Holder, voormalig minister van Justitie onder president Bill Clinton. Beeld ap

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden