Woensdag 28/10/2020

Voetbal

Eerst rapport tonen, dan voetballen: voetbalclub RWDM start huiswerkbegeleiding voor jeugdspelers

RWDM-voorzitter Thierry Dailly. Beeld BELGA

De Brusselse voetbalclub RWDM wil dat haar jonge spelers ook naast het veld beter presteren en start daarvoor in september met een 'huiswerkschool'. Het positieve effect van zulke projecten is al aangetoond, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. 

"We zien dat veel kinderen het moeilijk hebben op school", zegt RWDM-voorzitter Thierry Dailly, die vanaf volgend schooljaar wil beginnen met huiswerkhulp voor zijn jeugdspelers in de gebouwen van de club. Er is geen verplichting, de begeleiding is gratis en jonge spelers zouden hulp krijgen van ULB-studenten die voor leraar studeren. 

"Eerst moeten we goed kijken wie de hulp het meeste nodig heeft", gaat Dailly verder. Daarvoor wil de voorzitter overleggen met de lokale scholen. "In de eerste plaats zal de hulp zich richten op onze eigen spelers", zegt hij. "Maar later willen we het concept openstellen voor alle sportievelingen van Molenbeek." 

Huiswerkklasjes

In het Brusselse is RWDM – Racing White Daring Molenbeek – ook niet de eerste club die haar jonge spelers op schoolvlak wil ondersteunen. RWDM's grote rivaal Anderlecht begon bijvoorbeeld ook al rond 2005 met een gelijkaardig project. Het principe daar is simpel: wie te veel slechte punten behaalt, moet eerst zijn buizen wegwerken. 

"Dan pas mogen ze meespelen tijdens de match", zegt de Anderlechtse schepen van Sport Sofia Bennani (cdH). "Zo proberen we een dynamiek in gang te zetten waarbij sport het middel is voor de jongeren om aan hun schoolprestaties te werken. Aan het project nemen zo'n 270 spelers deel, tussen de 4 en de 20 jaar. Leraren van het Da Vinci-Atheneum zetten zich vrijwillig in voor de huiswerkhulp."

Dat die aanpak zijn vruchten afwerpt, zie je ook in de cijfers. Toen het Anderlecht-project van start ging, moest 40 procent van de deelnemers zijn jaar overdoen. Drie jaar later is dat percentage volgens Bruzz tot onder de 30 procent gezakt. Opmerkelijk aan het project van de topclub is dat het niet gaat om het opleiden van talentvolle voetballers. Iedereen die het goed doet op school, mag de Anderlecht-kleuren dragen. 

Sportieve projecten lijken in Brussel dan ook belangrijke pogingen om kwetsbare jongeren te helpen bij hun schooltraject. Een op de vijf leerlingen verlaat in de hoofdstad de school zonder een diploma. En kwetsbare jongeren lopen daarbij vijf keer meer kans, zo blijkt uit een rapport dat Vlaams onderwijsminister Crevits (CD&V) vorig jaar vrijgaf. 

Hoewel de Vlaamse overheid hier niet specifiek op inzet, lopen er in Vlaanderen gelijkaardige initiatieven. AA Gent biedt bijvoorbeeld studiebegeleiding aan aan jonge spelers. En basketbalclub Antwerp Giants heeft een programma om kinderen die het op school moeilijk hebben "terug zin te geven om te studeren". 

Overleg noodzakelijk

"Huiswerkbegeleiding door een sportclub heeft zeker een positief effect", zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). "Een bachelorproef van enkele van mijn studenten die spelers, ouders en clubs hebben gecontacteerd, toont dat het overleg tussen de clubs en de school daarbij essentieel is." 

De reden daarvoor, zo zegt De Bruyckere, is dat scholen en clubs eigenlijk beide vrije tijd wegnemen van de kinderen. Goed overleg is dan nodig om huiswerk en training beter op elkaar af te stemmen. Anderzijds moeten leraars ook weten dat leerlingen begeleiding krijgen, omdat ze anders geen nauwkeurig beeld van hen hebben. 

Maar is er ook geen nadeel verbonden aan het koppelen van schoolprestaties en sport? Dat je kinderen die het op school lastig hebben, ook nog eens hun voetbal afpakt? "Alleszins geeft de club wel een signaal dat schoolresultaten belangrijk zijn", zegt De Bruyckere. "Maar in theorie moet je maatregel altijd te maken hebben met het eigenlijke probleem. Als kinderen het niet goed doen omdat ze te weinig tijd achter hun boeken hebben doorgebracht, moet je in de eerste plaats zorgen dat ze daar wel meer tijd in steken." 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234