Woensdag 21/08/2019

Eerst Nederlands leren, dan migreren

ID21 pleit ervoor om 'economische' vluchtelingen in ons land toe te laten, maar de instroom te beperken via quota. Om het engagement na te gaan van de migranten die naar ons land willen komen, vindt ID dat de geïnteresseerden in hun land van herkomst al Nederlands moet leren. Dat blijkt uit de teksten van de werkgroep globalisering, die worden voorgesteld op de studiedag die ID21 vandaag houdt in het Vlaams Parlement.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

'Globalisering wordt een belangrijk beleidsthema, hoe moeilijk dat onderwerp ook is", zeggen André-Emiel Bogaert en Tineke Van der Eecken van ID21 in koor. Bogaert is Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de commissie voor economie, landbouw, werkgelegenheid en toerisme. Van der Eecken werkt op het kabinet Anciaux als raadgever samenwerkingsontwikkeling. "Het is opmerkelijk hoe het thema ontweken wordt", zegt Bogaert. "Elke partij mag in het Vlaams Parlement een themadebat kiezen. VU&ID opteerde voor de globaliseringsproblematiek. De VLD heeft inmiddels schriftelijk laten weten dat ze, gelet op de algemeenheid van het onderwerp, dat niet ziet zitten. Agalev liet mondeling verstaan dat het thema te omvangrijk is."

Voor de goede orde, hoe omschrijft u globalisering?

Bogaert: "Het is een fenomeen dat ervoor zorgt dat op internationale fora beslissingen worden genomen waarop je geen enkele invloed kunt uitoefenen, maar waarvan je wel de gevolgen voelt. Globalisering leidt tot een democratisch deficit. Wie beslist, moet geen verantwoording meer afleggen. Dat is de belangrijkste reden waarom de antiglobaliseringsbeweging actie voert. En alhoewel men die beweging wil afdoen als een gewelddadige groep anarchisten, is ze wel degelijk belangrijk voor de democratie."

Van der Eecken: "Omdat je geen invloed hebt op dergelijke beslissingen, liggen ze aan de basis van allerlei nieuwe uitsluitingsmechanismen en dragen ze in zich de kiemen van onrechtvaardigheid. De armoede in de wereld neemt toe, het ecologisch deficit neemt toe. Het Verdrag van Kyoto is een monument van globalisering, maar we zien dat het niet geratificeerd geraakt. Wij vinden dat beslissingen die genomen worden in internationale organen zoals de VN, de Wereldhandelsorganisatie of het internationaal muntfonds een democratische legitimiteit moeten krijgen. Wie ons daar vertegenwoordigt, moet verantwoording afleggen tegenover het parlement."

Ondanks de kritiek op het wilde liberalisme zijn uw voorstellen erg economisch georiënteerd.

Van der Eecken: "De markteconomie heeft de hele wereld ingepalmd - in elk dorpje is er Coca-Cola te vinden - maar is niet per definitie verkeerd. De Peruviaan Hernando Desotto spreekt van het ontrafelen van het mysterie van het kapitalisme. Hij gaat ervan uit dat ook de armen gespaard hebben, handeltjes opzetten, maar steeds blijven steken in een informeel circuit dat hen arm houdt. Ze slagen er niet in eigendomsrechten te verwerven over hun handeltjes en gronden. Desotto geeft voorbeelden van landen waar mensen 177 administratieve stappen moeten zetten om hun handeltje te kunnen registreren."

Over ontwikkelingssamenwerking zeggen jullie eigenlijk vooral: handel is hulp.

Van der Eecken: "De president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, zegt: 'Behandel ons niet als zielepoten.' De inkomsten die Zuid-Afrika uit de handel haalt, geven hen mogelijkheden om zich te ontwikkelen."

Zegt u dan: geen ontwikkelingshulp voor Zuid-Afrika in de strijd tegen aids?

Van der Eecken: "Nee, want research is geen hulp. Het is voor beide partijen een goede zaak dat er onderzoek naar aids wordt gedaan. Hulp, dat is een vliegtuig met 200 ton graan sturen: 'Hier is eten, eet het nu op.' De dag nadien is de honger er echter weer."

Na Lambermont is minister Anciaux grotendeels bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking. Welke ideeën vinden we dan terug in zijn beleid?

Van der Eecken: "De gemeentelijke samenwerkingen. Kontich engageert zich bijvoorbeeld om een schepen voor ontwikkelingssamenwerking te hebben en een ambtenaar aan te stellen om contacten met een zustergemeente te leggen. Zo kunnen samenwerkingen op lange termijn ontstaan op het vlak van afvalbeleid, jeugdbeleid, cultureel beleid, ..."

Dat klinkt erg ...

Bogaert: "... kabouterachtig, ik weet het, maar als je een deel van je gemeentebegroting reserveert voor die vorm van ontwikkelingssamenwerking, ontstaat wel degelijk een dynamiek en betrokkenheid, creëert je een tegenstroom in die hele globaliseringsbeweging."

Van der Eecken: "En het sluit aan bij de moderne netwerkgedachte. Iedereen kan vandaag via internet met iedereen communiceren. Contact is het begin van hulp en handel."

Bogaert: "En een medicijn tegen misplaatst nationalisme."

Jullie zusterpartij, voor zolang ze nog bestaat, is nationalistisch.

Bogaert: "Dat er mensen zijn die een hedendaags nationalisme aankleven, oké, maar het is geen basisprincipe van ID. Ik ben zelf geen nationalist. In Vlaanderen woont de wereld. In 1560 leefden in Antwerpen 70 nationaliteiten en dat vond iedereen doodnormaal. Vierhonderd jaar later zou dat de ondergang van onze identiteit betekenen."

Van der Eecken: "Dat soort xenofobie wordt ook gevoed door een hypocriet beleid, dat politieke vluchtelingen als goede en economische als slechte vluchtelingen omschrijft."

En jullie vinden economische vluchtelingen oké?

Van der Eecken. "Natuurlijk. Je mag toch niet ervan uitgaan dat wie zoekt wat wij al hebben slecht is. Wat wij vanzelfsprekend vinden, mogen de anderen niet hebben: allez zeg."

Ze mogen komen, maar niet allemaal tegelijk. Jullie pleiten voor quota.

Van der Eecken: "Als we over migratie spreken, hebben we het altijd over arbeidskrachten. In werkelijkheid worden we echter met mensen geconfronteerd. We zullen jaarlijks toch een aantal van die mensen moeten toelaten. De quota moeten op Europees niveau worden afgesproken."

Bogaert: "En dan zal het belangrijk zijn om aan inburgering te werken. In de beiaardschool in Mechelen zitten buitenlandse studenten die allemaal Nederlands kennen. Ze vinden dat ook normaal."

Wie naar hier wil komen, moet in het land van herkomst al Nederlands leren?

Bogaert: "Daardoor creëer je een filter. Enkel wie gemotiveerd is om onze taal en gebruiken te leren kennen, zal zich inschrijven. Die mensen zullen dan ook voor ze hier aankomen weten wat van hen verwacht wordt."

Bedrijven die roepen om nieuwe migraties omdat ze geen geschikte arbeidskrachten meer vinden, moeten zich engageren voor werkloze migranten in ons land.

"Als een bedrijf voor knelpuntberoepen mensen wil laten immigreren, dan moeten ze voor iedere immigrant een Vlaming van vreemde oorsprong tewerkstellen in hun bedrijf, of zorgen voor een geschikte opleiding voor de nieuwe Vlaming."

(Foto Gert Jochems)

'Door ontwikkelings-samenwerking ook op gemeentelijk niveau te organiseren ontstaat een dynamiek en betrokkenheid'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden