Maandag 02/08/2021

Opinie

“Eerst facturen betalen, dan propere lucht”

null Beeld Jan Aelberts
Beeld Jan Aelberts

John Crombez is sp.a- voorzitter.

“Wij zijn met zijn drieën thuis. Om te gaan werken, heeft mijn mama haar auto nodig, want met de bus lukt het nooit om tijdig thuis te zijn voor mijn kleine broer. Ze heeft dus een job, wil zorg dragen voor ons, maar op het einde van elke maand zie ik haar voorovergebogen over de facturen die ze moet betalen. Het leven is gemaakt uit keuzes. Maar die recordprijzen voor elektriciteit, water en nu ook diesel, dat is van moeten. Ik ben boos. Voor haar. En daarom stap ik mee.” Na twee weken is het Franse burgerprotest van de gele hesjes naar ons land overgewaaid en sinds maandag voer voor uiteenlopende analyses. Maar de absolute essentie hoorde ik afgelopen weekend in de woorden van dat jonge meisje.

De torenhoge belasting op diesel past naadloos in de traditie van deze factuurregeringen. Maar het cynische eraan is dat ze die facturen telkens weer verkopen als weldoordacht beleid. Herinner u de suikertaks, een taks ook op dranken… zonder suiker. Met diesel is dat niet anders. Vandaag belast de minister van Financiën die zo hard niet zozeer omdat hij mensen wil ontraden om er nog langer mee te rijden – laat staan met dat geld te investeren in openbaar vervoer of andere vormen van mobiliteit te promoten – maar wel omdat hij dat geld nodig heeft om zijn taxshift te financieren.

Alleen is de vaststelling dat die belastingverlaging voor grote bedrijven – wat de taxshift voor een groot deel is – niet de beloofde jobs oplevert (qua jobcreatie bengelen we onderaan de Europese ranking). Bovendien daalden de reële lonen (meer dan in onze buurlanden), terwijl de prijzen in de winkel bij ons nooit hoger waren. Daartegenover staat de winsten en de dividenden voor aandeelhouders van diezelfde grote bedrijven: die zijn nooit zo fors gestegen als de voorbije jaren.

Groener leven

Het moet dus zijn dat onze economie draait, maar blijkbaar niet mag draaien voor iedereen die ertoe bijdraagt. Volgens het laatste rapport van Capgemini is het vermogen van de rijksten in ons land tussen 2015 en 2017 zelfs met 30 miljard euro toegenomen. 30 miljard euro (!). En toch blijven deze ministers benadrukken dat ze niet anders kunnen dan uw elektriciteit en water duurder te maken. Dat ze niet anders kunnen dan matigen in uw loon of uw uitkering. Dat ze niet anders kunnen dan snoeien in uw pensioen. Of dat ze niet anders kunnen dan te besparen uw bus of uw trein, nochtans noodzakelijk willen we groener leven.

Vergis u niet: vandaag zijn behalve de gele hesjes nog vele anderen boos. Boos omdat altijd zij de factuur krijgen. Boos op een systeem dat hoge winsten genereert voor een select clubje, terwijl er alsmaar minder financiële ruimte is voor zaken die zij belangrijk vinden. Boos op een politiek die aandeelhouders toelaat steeds meer geld op te potten zonder enige verantwoording. De komende jaren is de manier waarop dit land zijn economie organiseert en de mate waarin het erin slaagt een eerlijke herverdeling mogelijk te maken cruciaal. Want alleen met een sociale omwenteling maakt een groene omwenteling kans op slagen. Daarom is de tijd gekomen om weer voor zekerheid te zorgen. De zekerheid dat die mama van twee op het einde van de maand haar facturen wel zorgeloos kan betalen en haar kinderen wel zorgeloos kan opvoeden. Dan pas krijgen we haar mee om een inspanning te doen voor propere lucht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234