Zaterdag 25/06/2022

EK voetbal

Eerst EK, dan naar rechtbank?

Het WK in Brazilië was een commercieel succes. Maar over de verdeling van de portretrechten is nog steeds veel onduidelijkheid. Beeld Belga
Het WK in Brazilië was een commercieel succes. Maar over de verdeling van de portretrechten is nog steeds veel onduidelijkheid.Beeld Belga

Achter de schermen woedt een strijd tussen advocaten van de Rode Duivels en de voetbalbond. De oorzaak? Niemand lijkt precies te weten hoe de portretrechten worden verdeeld. De KBVB zweert dat ze de meeste internationals al correct hebben geïnformeerd, maar een aantal spelers overweegt toch ernstig om na het EK naar de rechter te stappen.

JBG

Het zit nog steeds scheef tussen de bond en een aantal Rode Duivels. Al meer dan twee jaar proberen spelers te weten te komen hoe de centen uit de pot van de portretrechten van het WK in Brazilië exact verdeeld zijn en hoe ze uitbetaald dienen te worden. Ze stellen zich vragen bij de juistheid van de totale opbrengsten. Die vielen iets hoger uit dan één miljoen euro, maar sommige spelers willen weten hoe men tot dat bedrag is gekomen.

"We hebben de voorbije maanden en weken al meerdere vergaderingen met vertegenwoordigers van spelers gehad", zegt de bond. Het is opmerkelijk dat er twee jaar na het WK nog altijd onduidelijkheid heerst over de inkomsten die uit de reclamecampagnes zijn gehaald. Bovendien kwamen bepaalde spelers tot de vaststelling dat ze tot 20 procent minder kregen dan hun collega's. Anderen zagen zelfs nog geen euro.

Bij de bond klinkt het dat die problemen te maken hebben met fiscale onzekerheid enerzijds en de verdeelsleutel anderzijds. Alleen is het sommige Duivels niet duidelijk wat die verdeelsleutel exact inhoudt. "Iedereen krijgt de nodige info", zweert de bond. Een minderheid is tot vandaag echter nog ontevreden. De misnoegde spelers zijn niet zozeer bekommerd om het geld, wel vinden ze dat er weinig transparantie heerst. Dat probleem proberen ze al sinds oktober via advocaten aan te vechten.

Meer transparantie

Vrijdag had een zoveelste vergadering tussen de bond en een advocatenkantoor van een van de partijen moeten volgen, maar dat is uitgesteld. Ook andere partijen hebben nog vergaderingen op de agenda staan. Sommigen vrezen dat er ernstige fouten zijn gemaakt en willen daarom doorduwen tot ze alle informatie boven tafel hebben.

Onder meer rond de vennootschap die het geld moest beheren en uitbetalen zijn veel vragen. Alle Rode Duivels zijn lid van die vennootschap, maar het is niet duidelijk wie uiteindelijk de beslissing genomen heeft om tot de uitkering van het geld over te gaan. In de meeste vennootschappen moet een algemene vergadering bijeengeroepen worden als er aan de aandeelhouders een dividend uitbetaald wordt. In de vennootschap van de portretrechten is het onduidelijk of dat wel gebeurd is. Ook dit jaar moet dat nog gebeuren.

"Afhankelijk van de sportieve agenda plannen we dat zeker in", zegt de bond. Een infosessie voor de Duivels in maart viel eerder al in het water door de terreuraanslagen. Om de zaken vooruit te laten gaan, stelde één klagende partij al voor om auditeurs de vennootschap te laten doorlichten. Vooral ook om ervoor te zorgen dat de reclame-inkomsten van de huidige EK-campagne wel transparant geïnd en verdeeld worden. Met die vraag is voorlopig nog niks gedaan.

Alle spelers willen niets liever dan een snelle, vreedzame oplossing. Maar als dat niet lukt, zijn sommigen bereid om naar de rechtbank te stappen. Op die manier zou de bond verplicht worden om alle documenten op te diepen en uitleg te geven bij de totale opbrengsten en de verdeling ervan. Niemand wil echter vlak voor het EK de sfeer verzieken en dus zal er ten vroegste na het toernooi officieel gedreigd worden met juridische stappen.

Winstpremies

Een escalatie van die orde zou dan weer nefast zijn voor de onderhandelingen die de profclubs na de zomer hopen te voeren over de verdeling van de winstpremies. Daar ontstond vorige maand nog heibel over. De Rode Duivels gaan met 60 procent van de bruto-inkomsten van het toernooi lopen, wat voor sommige clubs te veel is. Het laat zich raden dat een deel van de Rode Duivels niet staat te springen om daaraan toe te geven. Zeker niet als de kwestie rond de portretrechten blijft sluimeren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234