Woensdag 27/01/2021

Eerst de gitaar, daarna het diploma

Humo 's Rock Rally viert dertigjarige bestaan maar deelnemers worden almaar jonger

In de aanloop naar de finale van zondag viert het weekblad Humo vandaag de dertigste verjaardag van zijn Rock Rally. Van die eerste editie in 1978 zullen de finalisten van nu zich wellicht niets herinneren. Een opmerkelijk groot aantal onder hen is zelfs de kaap van de zestien nog niet gepasseerd.

Door Jeroen de Preter

Brussel l Een rekensom leert dat gemiddelde Rock Rallyfinalist een heel prille twintiger is. Blijkbaar hebben ze net als internationale voorbeelden Arctic Monkeys of The Kooks de knepen van de rock al op zeer jonge leeftijd onder de knie.

Wie er niet bij was tijdens de halve finales in Antwerpen kan het fenomeen(tje) nog altijd bekijken op zijn MySpace. Jasper Erkens, vijftien jaar oud, speelt 'Crazy' van Gnarls Barkley, een grijsgedraaid nummer dat de jeugdige singer-songwriter reanimeert met een verbazend doorleefde versie.

Charlie Poel, de 55-jarige juryvoorzitter van de Rock Rally, was niet weinig onder de indruk, al was het maar vanwege Erkens présence. "Die jongen staat met een onwaarschijnlijk aplomb op het podium", zegt Poel. "Ik weet niet of u zich uw eerste publieke optreden nog kunt herinneren, maar in mijn geval was dat toch anders."

Jasper Erkens mag het zondag aanstaande onder meer opnemen tegen Steak Number Eight, een band waarvan enkel de onnozele groepsnaam verraadt dat het hier om knapen van veertien en vijftien gaat. Tijdens de voorrondes bracht Steak Number Eight met 'The Sea is Dying' een nummer dat het residu lijkt van twee decennia hard labeur in het repetitiekot, slechts onderbroken door een rehab of negen.

Jasper Erkens en Steak Number Eight zijn niet de eerste minderjarigen die doorstoten tot de belangrijkste rockwedstrijd van ons land. "Dit jaar is het heel extreem", zegt Charlie Poel, "maar het was me tijdens de vorige editie ook al opgevallen." In de finale van de vorige Rock Rally haalde het inmiddels bijna beroemde The Black Box Revelation (leeftijd toen tussen de zestien en achttien) de zilveren medaille. Ze bleven daarmee onder meer collega-finalisten Freaky Age voor, de band van de toen nog veertienjarige Lenny Crabbe.

Al dan niet belangrijk detail: Lenny's vader is Luc Crabbe, de man die met Bettie Goes Green in de jaren negentig een paar belpopklassiekers schreef. Hoe groot het aandeel van vader Crabbe was in het succes van zijn zoon? Mogelijk niet veel groter of kleiner dan het aandeel van andere ouders in de rockcarrière van hun gebroed. "Twintig jaar geleden was dat ondenkbaar", zegt Poel, "maar vandaag worden kinderen door de ouders gestimuleerd om elektrische gitaar te spelen en een groepje op te richten. Ik heb de indruk dat nogal wat ouders van nu hun kinderen aanraden om eerst in een groepje te spelen. Dat diploma kunnen ze later nog wel halen. Om maar te zeggen: rock is vandaag echt wel sociaal aanvaard."

Ook op een minder rechtstreekse of bewuste manier spelen de ouders een belangrijke rol. De jeugdige finalisten van vandaag behoren tot de eerste generatie die ouders heeft met een platenkast vol pop en rockklassiekers. Poel: "Aan groepen die zich inschrijven, vragen we altijd om een bio in te sturen, samen met een lijstje van bands die hen hebben beïnvloed. Zo zijn we dit jaar onder meer Miles Davis tegengekomen, Tom Waits ook, en The Kinks... Wellicht hebben ze die artiesten al ontdekt als kind, omdat hun vader of moeder die platen speelde."

Wonderlijk genoeg leidden die invloeden in het geval van de finalisten niet tot epigonisme. "Ze hebben die invloeden vaak op een heel eigentijdse manier verwerkt", zegt Poel. "Je kunt het vergelijken met wat een groep als The Kooks doet. Als oudere mens hoor ik daar duidelijk de invloed van The Kinks in, maar The Kooks klinken wel hedendaags. Met het verwerken van invloeden is in principe dus niets mis. Uiteindelijk doen die jonge groepen precies hetzelfde als The Beatles of The Stones vroeger: die haalden hun mosterd ook bij oude blues."

Poel wil dan ook helemaal niet gezegd hebben dat het niveau van de Rock Rally in de loop van de jaren gezakt is. Integendeel. Ook mede door begeleiding van muziekcentra of scholen als Muziekodroom in Hasselt of Trix in Antwerpen wordt het deelnemersveld volgens hem zeker in de breedte steeds sterker. "Wij hebben dit jaar groepen uit de finale gehouden die pakweg vijftien jaar geleden zeker doorgestoten waren. Van iemand als Jasper Erkens zou ik vroeger in dit stadium al geweten hebben dat hij het goud zou pakken. Vandaag heeft hij minstens vijf te duchten concurrenten."

Finale Rock Rally, zondag 20 maart. Tickets: abconcerts.be

Het beste uit 30 jaar Rock Rally is te koop via Humo van vandaag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234