Vrijdag 24/05/2019

Terreur

'Eerst crimineel, dan terrorist' is een Belgisch fenomeen

Abdelhamid Abaaoud, die werd gedood na de Parijse terreur, was meermaals veroordeeld voor diefstallen en geweldpleging. Beeld AP

Nergens stappen criminelen zo vaak over naar terreur als in België en Frankrijk. Dat blijkt uit de allereerste studie die het gangsterterrorisme in heel Europa vergelijkt. Gemiddeld heeft een kwart van alle terroristen een verleden in de misdaad. Maar bij ons loopt dat op tot de helft.

Sinds het bloedbad van november 2015 in Parijs heet ons land een middelpunt van gangsterterrorisme te zijn. Heel wat sleutelfiguren die afkomstig waren uit België bleken immers een verleden in de gewone misdaad te hebben. Vraag was lang of dat verschijnsel typisch Belgisch is - of hier alleen het duidelijkst in de kijker kwam. 

De gereputeerde denktank GLOBSEC biedt daar nu een antwoord op. Die onderzocht 225 terroristen uit 11 landen en concludeert dat Belgen en Fransen dubbel zo vaak een voorafgaand strafblad hebben als het Europese gemiddelde. 

Hoe dat komt, staat nog niet vast. Maar de onderzoekers wijzen op het belang van vriendschapsbanden bij de vorming van terreurnetwerken. Die maken dat één oud-crimineel algauw ook anderen aantrekt. Dat België en Frankrijk in hetzelfde schuitje zitten, heeft dan weer te maken met de nauwe banden tussen jihadisten aan weerszijden van de grens. 

Uit het onderzoek, dat Het Laatste Nieuws exclusief kon inkijken, blijkt ook dat het misdaadverleden van terroristen merkelijk zwaarder is dan tot nu werd gedacht. Van de 116 feiten die de onderzoekers optekenden, valt twee derde onder de noemer 'zware criminaliteit' - zoals gewapende overvallen, gewelddaden en zelfs moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.