Zondag 27/11/2022

Eerherstel voor 'Telefacts'-journalist in cel van Dutroux

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

Thomas Van Hemeledonck, de VTM-journalist die samen met senator Jean-Marie Dedecker (VLD) Marc Dutroux bezocht in zijn cel, heeft zich laten leiden door 'een correcte, journalistieke overweging'. Dat oordeelt de Raad voor de Journalistiek, een nieuwe instelling voor zelfregulering in de Vlaamse media, anderhalf jaar na de feiten. 'Dit is eerherstel', vindt Van Hemeledonck.

De Vlaamse media stonden in rep en roer toen begin vorig jaar bekend raakte dat Telefacts-journalist Van Hemeledonck erin geslaagd was om, zonder zich als journalist bekend te maken, een bezoek te brengen aan Marc Dutroux in diens cel in de gevangenis van Aarlen. De handelswijze van de VTM-journalist, en vooral het feit dat hij undercover was opgetreden, werd door heel wat collega-journalisten publiek veroordeeld. Volgens Pol Deltour, secretaris van de Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB), kon deze manier van werken niet door de beugel en zette Telefacts de hele journalistieke sector voor schut. Uiteindelijk boog de Raad voor de Journalistiek zich over de zaak en werden de standpunten gehoord van de betrokken partijen.

De Raad stelt nu dat undercoverjournalistiek de uitzondering moet blijven. Toch is afwijking op de verplichting om zich als journalist kenbaar te maken toegestaan als de klassieke methoden van informatievergaring niet toereikend zijn. Bovendien dient de informatie die de journalist wil verkrijgen, maatschappelijk relevant te zijn.

In de zaak van Telefacts vindt de Raad dat "de journalist zich heeft laten leiden door een correcte journalistieke afweging". "Hij kreeg de kans om te spreken met een verdachte die tot vandaag het maatschappelijke debat in dit land mee bepaalt. De journalist kon er, gezien eerdere verklaringen van Dutroux over onthullingen, eveneens van uitgaan dat een gesprek met hem over het tegen hem gevoerde gerechtelijke onderzoek van een grote maatschappelijke betekenis kon zijn", aldus de Raad.

Hoewel Thomas Van Hemeledonck zelf niet verrast is door de uitspraak, "want we zijn bij VTM echt niet over één nacht ijs gegaan", ziet hij dit wel als een eerherstel. "Sommige mensen zijn nogal snel geneigd om zich in reacties zo negatief mogelijk uit te laten over het VTM-Nieuws of Telefacts. Dit is nu voor het eerst een neutrale uitspraak waarin rekening gehouden wordt met de volledige context." Van Hemeledonck, die intussen enkel nog eindredactie en presentatie van Telefacts doet, heeft zijn lidmaatschap van de journalistenbond bewust nog steeds niet verlengd. "Dat houd ik nog in beraad", klinkt het.

Raad voor de Journalistiek ziet geen deontologische fout

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234