Zondag 20/06/2021

Eerherstel voor Oscar Wilde

Oscar Wilde is weer in. De nieuwe biografie van Peter Ackroyd gaf reeds de aanzet tot een film en een reeks theaterstukken. Radio 3 pikt in op die hernieuwde belangstelling en presenteert een vierluik onder de titel 'Vorm en Vent, Oscar Wilde als kunstwerk', en dat elke vrijdag van april in 'Spreek Papier', het radiodramatische deel van het literaire avondprogramma 'Zegge en Schrijve'.

Drama is altijd een beetje het zorgenkindje van Radio 3 geweest. Dat geeft producer Gie Laenen volmondig toe. "Radiodrama is duur. En omdat we met te weinig mensen zijn en te weinig middelen hebben, zijn we niet in staat om elke week met goed drama uit te pakken." Maar daar hebben de mensen van 'Spreek Papier' iets op gevonden. Er wordt gewerkt met maandelijkse reeksen. Hiervoor wordt vertrokken van "op papier achtergelaten woorden" als brieven, documenten en boeken, die dan door de redactie van 'Spreek Papier' (Martine Ketelbuters, André Lefèvre en Gie Laenen) worden bewerkt. En meestal wordt de reeks dan afgesloten met een dramatisch werk.

En dat is ook zo voor de reeks over de Ierse schrijver Oscar Wilde. Gie Laenen bewerkte 'Het laatste testament van Oscar Wilde' van Peter Ackroyd tot een radiofonisch drieluik. Hij putte ook uit de 'Brieven' van Oscar Wilde die vorig jaar in Nederlandse vertaling verschenen. In het eerste luik, dat uitgezonden wordt op vrijdag 3 april, worden de familie en de jeugdjaren van Oscar Wilde belicht. In het tweede deel, 'The Making of Oscar Wilde', gaat alle aandacht naar de jaren toen Wilde in Londen verbleef, zijn reis naar Amerika en het verblijf in Parijs. En op 17 april staan het gezin, de kunst en de liefde centraal, met het huwelijk met Constance, het gezinsleven van Wilde en zijn ontmoeting met Robert, Albert Douglas en anderen.

Om de reeks in schoonheid af te sluiten schreef Gie Laenen 'De terugkeer van Oscar Wilde', een eigen reflectie in radiofonische vorm op het materiaal dat hij voor de reeks verzamelde. "Het stuk speelt zich af in 1998." aldus Gie Laenen. "Schrijvers wier werk de tand des tijds heeft doorstaan, mogen eens om de honderd jaar voor enkele maanden op aarde terugkeren. Een schrijver, Thomas Slagersoon, wordt in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Hij beweert dat hij drie maanden met de teruggekeerde Oscar Wilde op stap is geweest. Samen met de verpleegster en de dokter speelt hij op zijn kamer die merkwaardige drie maanden na. Maar er blijven vragen. Van wie is de stem van Oscar Wilde? En wat is er met Oscar Wilde gebeurd in dit lage landje bij de zee?" Luc Springuel, Guy Lavrijsen, Ron Cornet en Sofie Laenen leenden hun stem.

Producer Gie Laenen zegt met deze reeks een bijdrage te willen leveren aan een eerherstel dat Wilde in Engeland niet kreeg en dat zijn kunst niet aan schandalen koppelt, maar aan zijn persoon en werk. "Dat werk neemt een unieke positie in omdat zin voor schoonheid en maatschappijkritiek er hand in hand in gaat." (LB)

ZEGGE EN SCHRIJVE Radio 3 22.30

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234