Maandag 19/04/2021

Eenvoudig veelzijdig

undefined

Iedereen die graag en veel kookt, raakt van tijd tot tijd in de ban van een bepaald gerecht of ingrediënt. Momenteel is het in mijn keuken al pompoen en salie wat de klok slaat. Een goddelijke combinatie die het in veel gerechten goed doet. Maak op zondag een grote schotel van deze gebakken pompoenblokjes en verwerk ze de dagenlang in tal van easy going maaltijden, zoals een smeuïge risotto, een simpele omelet of een gehaktbroodje. Getest en goedgekeurd!

Ingrediënten 1 flespompoen, 20 blaadjes verse salie, 1 rode ui,

2 teentjes knoflook, flinke klont boter, peper en zout

Bereiding

Schil de flespompoen en snij hem vervolgens in kleine blokjes van ongeveer een vierkante centimeter. Hak de salieblaadjes fijn, versnipper de ui en plet de teentjes knoflook tot moes.

Verwarm een flinke klont boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui op een zacht vuur enkele minuten aan. Voeg vervolgens de knoflook en de pompoenblokjes toe. Roerbak en voeg na 10 minuten de salie en eventueel wat extra boter toe. Laat nog 5 minuten verder bakken tot de pompoenblokjes beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Begin bij de basis

Lekker koken begint bij goede, kwaliteitsvolle ingrediënten. Haal je die niet in huis, dan begin je er beter niet aan, want het resultaat zal nooit wauw zijn. Eerlijk is eerlijk: van een plofkip van 3,80 euro per kilogram wordt niemand gelukkig. Het is mijn persoonlijke queeste naar lekkere grondstoffen die me de stad doet doorkruisen naar dat ene poeliertje, waar de kwaliteitskippen in de toonbank een gezonde kleur hebben en naar wens versneden worden.

Zo vaak ik maar kan, leg ik mijn oor te luisteren bij mensen met dezelfde honger naar goede producten. Zo was ik onlangs bij Dennis Broeckx. Naast zijn sterrenrestaurant L'épicerie du Cirque, opende hij een aantal maanden geleden Comptoir. Een toffe plek in Antwerpen waar je voor gezonde salades of comfortfood terechtkunt.

Het is ook de plaats waar Dennis en zijn vrouw Ellen hun geliefde producten delen. Op het schap staan onder meer de siropen van Siroperie Seniow. Anna Seniow maakt het hele jaar door siropen op het ritme van de seizoenen en met zo veel mogelijk vruchten en kruiden van bij ons. Anna erkent als geen ander het belang van goede grondstoffen.

Een geutje van haar godendrank in een glas spuitwater doet je de overgesuikerde limonades vergeten. Maar ook als warme drank of in een cocktail doen de natuurlijke siropen het goed. Het assortiment gaat van rabarber en hibiscus tot kweepeer met chili en kaneel en wordt volledig bepaald door de seizoenen.

siroperieseniow.be, onder meer te koop op de boerenmarkt Marta, bij Comptoir, Volkstraat 24, of online via Efarmz.be

Tafeltje-dek-je

Uitgetekend in de jaren 50 door de toen 27-jarige architect Hans Bølling en recent door het Deense designmerk Brdr. Krüger in productie gebracht. De Triiio-collectie, bestaande uit een salon-, bijzet- en eettafel, is gebaseerd op schetsen en één prototype van bijna zestig jaar geleden. Het bewijs dat goede design tijdloos is. Elke versie bestaat uit een rond, glazen tafelblad dat een elegant houten onderstel onthult. Verborgen magneten houden de twee delen samen.

brdr-kruger.com

De gouden ratio van zelfgemaakte siroop is 750 gram suiker en het sap van 1 citroen op 1 liter vers vruchtensap.

Waar eet...

Ingrid Deuss

Ingrid Deuss is de vrouw achter de gelijknamige Antwerpse fotogalerij. Ze biedt er een platform aan zowel jong opkomend talent als gevestigde namen.

"De Druiventros is het restaurant van Jaro Steens, de jonge kok die enkele jaren geleden Mijn pop-uprestaurant won. Ik heb het programma nooit gezien, maar ben wel vaste klant in zijn zaak. Het sympathieke plekje is heel basic, maar gezellig ingericht met houten tafels en stoelen, en heeft als grootste troef een prachtige binnentuin. Ik eet er altijd hetzelfde: Ierse ribeye met een crème van aubergine en chutney van Spaanse peper. Om vingers en duimen bij af te likken!"

Kerkstraat 75, Antwerpen, dendruiventros.net

Antwerpen ingelijst

Barbara Serulus en Johanna Goyvaerts maken lijstjes voor elke trip die ze ondernemen, om zo zeker niets te missen. Het uit de hand gelopen lijstje over hun thuisstad werd onlangs in boekvorm op de markt gebracht. De gids Heerlijk Antwerpen bundelt de lekkerste culinaire adresjes van de stad. Van de beste frietkoten en gepassioneerde beenhouwers tot microbrouwerijen, Aziatische supermarkten en een überhippe juicery. Hippe adressen worden afgewisseld met gevestigde waarden, maar evengoed tref je exotische parels. Om het overzicht te bewaren, werden de buurten onderverdeeld in evenveel hoofdstukken. Van het Eilandje tot Het Zuid én zelfs de parking (het hoofdstuk 'buiten de stad'), elke wijk komt aan bod.

Heerlijk Antwerpen, Good Cook, 19,95 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234