Zaterdag 06/06/2020

Aanslagen Parijs

Eengemaakte politiezone? Brusselse burgemeesters zeggen 'non'

Beeld De Morgen / Bron DT

Had een eengemaakte Brusselse politiezone kunnen voorkomen dat in Molenbeek een terreurcel aanslagen kon plannen? Misschien wel, maar daarmee zijn niet alle problemen van de baan. De burgemeesters blijven dan ook gekant tegen een fusie.

Volgens Johan Van den Driessche, Brussels gemeenteraadslid en fractieleider voor N-VA in het Brussels Parlement, zou een eengemaakte politiezone een stuk performanter voor de dag kunnen komen en problemen sneller kunnen detecteren. "Als op dit moment een teruggekeerde Syrië-strijder wordt gevolgd door één politiezone, maar hij verhuist naar een andere Brusselse gemeente, dan verdwijnt hij van de radar van zone 1, maar zone 2 weet van niets." De zones kampen met een gebrek aan onderlinge informatieuitwisseling, maar het probleem is groter dan dat.

"Ik ben ook voorstander van een fusie van de politiezones, maar die zal het probleem van de radicalisering niet oplossen", zegt Els Ampe, schepen in Brussel en fractieleider voor Open Vld in het Brussels Parlement. Volgens Ampe zit het probleem ook en vooral bij de gebrekkige informatiedoorstroming van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) naar de lokale politiekorpsen. "De inlichtingen worden niet teruggekoppeld naar de lokale politiezones. Dat is niet enkel een Brussels probleem, dat geldt ook voor Mechelen of Vilvoorde."

Londen of New York

Maar die steden slagen er veel beter in om teruggekeerde Syrië-strijders en andere geradicaliseerde jongeren in kaart te brengen en op te volgen. Omdat de lijnen tussen inlichtingendiensten, politie en gemeentebestuur er veel korter zijn. En dat zou wellicht ook bij een eengemaakte Brusselse politiezone het geval zijn. Het kluwen van zes politiezones, verdeeld over negentien gemeenten, zorgt dat er gewoonweg te veel actoren zijn.

Sinds de zesde staatshervorming heeft het Brussels Gewest een coördinerende rol over de politiezones, maar van die coördinatie komt voorlopig niet veel in huis. "Dat was een soort beperkte poging om naar meer integratie van die delen te gaan", zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). "Maar het compromis ligt toch heel dicht bij de oude situatie."

Die situatie is dat er te veel mandaten zijn in Brussel, en dat iedereen krampachtig vasthoudt aan zijn eigen postje. Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president en daarnaast ook burgemeester van Evere, wijst een fusie af omdat hij net wil inzetten op een 'nabijheidspolitie'. Een drogreden, volgens Van den Driessche. "Kijk naar Londen of New York. Daar lukt het wel met één politiezone, en via de wijkpolitie creëer je ook nabijheid. Vervoort wil geen nabijheid van de politie ten aanzien van de burger, maar ten aanzien van de politici, puur voor de macht en het prestige van de burgemeesters."

Van de negentien Brusselse gemeenten wordt steeds gezegd dat het 'baronieën' zijn. Meestal wordt daarbij naar de PS verwezen, maar zo eenduidig is het niet. Elke Franstalige partij levert immers minstens één van die negentien burgemeesters. Dat rijke gemeenten als Ukkel en Watermaal-Bosvoorde uit angst voor een financiële kater een fusie van politiezones én gemeenten tegenhouden, is slechts een deel van het verhaal.

Hakken in het zand

"Ook de armere gemeenten zijn niet meteen vragende partij voor een fusie", weet Sinardet. "Want dan verliezen die burgemeesters hun mandaat." Dat enkele van de burgervaders, zoals Vervoort, maar ook Charles Picqué (PS), Armand De Decker (MR) en Olivier Maingain (FDF) binnen hun partij zwaar wegen, verklaart eveneens waarom de Franstalige partijen de hakken in het zand zetten en een fusie mordicus afwijzen.

Of, zoals voormalig Groen-politicus en Brusselaar Luckas Vander Taelen het gisteren verwoordde: "De Brusselse burgemeesters zitten goed waar ze zitten. Met Kerstmis vraagt ook geen enkele kalkoen om geslacht te worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234