Dinsdag 18/02/2020

Eenentwintig partijen zitten in de beklaagdenbank

Het openbaar ministerie (OM) dagvaardde 21 partijen in het proces over de fraude bij bij LHSP. Zij horen straks of ze effectief veroordeeld worden.

De spilfiguren van de fraude bij Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP) zijn, althans volgens het parket, Jo Lernout en Pol Hauspie zelf. De lijst van beschuldigingen aan hun adres is indrukwekkend: het openbaar ministerie beschuldigt Lernout en Hauspie ervan dat ze de kiem legden voor de language development companies (LDC’s), de dochters met wie moederbedrijf LHSP valse contracten zou hebben afgesloten. In één adem wordt de stichters ook koersmanipulatie, oplichting, misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen verweten.Nico Willaert (foto), de derde gedelegeerd bestuurder van het bedrijf, zit voor bijna alle aanklachten mee in het beklaagdenbankje. Daarnaast werd ook het bedrijf gedagvaard.

Algemeen directeur Gaston Bastiaens en financieel directeur Carl Dammekens (foto) worden ervan beschuldigd een actieve rol in de fraude te hebben gespeeld.

Verder zullen ook Dirk Cauwelier foto), Erwin Vandendries-sche en Marc De Pauw nagelbijtend het vonnis zitten af te wachten. De drie vormden het auditcomité in de raad van bestuur, en hoorden in die hoedanigheid de financiële informatie van het bedrijf tegen het licht houden. Dirk Cauwelier is trouwens degene die ervoor gezorgd heeft dat de zaak-Lernout & Hauspie meteen van eerste aanleg naar het hof van beroep verhuisd is. Omdat Cauwelier plaatsvervangend handelsrechter is in Ieper, geniet hij namelijk voorrecht van rechtsmacht.

Christophe Lammar en Philip Beernaert waren bedrijfsjuristen bij LHSP. Volgens het Openbaar Ministerie hielpen zij de contracten opstellen die aan de basis lagen van de valse omzet die het bedrijf rapporteerde. Ook kaderlid Patrick De Schrijver zou volgens het Openbaar Ministerie geholpen hebben om de omzet bij LHSP te vervalsen.

Thomas Denys zetelde in de raad van bestuur van de Lernout & Hauspie Investment Company (LHIC). Van daaruit adviseerde hij het topmanagement over de contracten die LHSP afsloot. Hij wordt ervan verdacht frauduleuze constructies opgezet te hebben, maar hij zou zich ook aan handel met voorkennis bezondigd hebben. Die laatste beschuldiging werd ook geformuleerd aan het adres van zijn collega-bestuurder Francis Vanderhoydonck.

Tony Snauwaert was, deels via de vennootschap Language Development Service, verantwoordelijk voor de uitbouw en financiering van een reeks LDC's. Hij wordt ook verdacht van oplichting en misbruik van vertrouwen. Philip Vermeulen (foto) is de voormalige topman van FLV Fund, een durfkapitalist die investeerde in enkele klanten van LHSP. Sommige van de contracten met die klanten waren vals, meent het OM.

Financiële instelling Dexia zou ‘noodzakelijke hulp’ hebben verleend aan de totstandkoming van valse omzet. Het gerecht onderzocht ook kredieten die de bank (toen nog Artesia) verleende aan de toplui van LHSP. Het OM dagvaardde ook de voormalige Dexiabankier Geert Dauwe.

KPMG controleerde als revisor de boeken van LHSP. Het revisorenkantoor zou noodzakelijke hulp hebben verleend bij het boeken van omstreden omzet. Tegelijk stelt het OM echter dat de toplui van LHSP informatie achterhielden voor hun revisor. Het OM dagvaardde niet enkel de vennootschap KPMG, maar ook hun medewerker, William Van Aerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234