Vrijdag 18/10/2019

'Eendracht Aalst heeft jaren boven zijn stand geleefd'

Trainer David Gevaert: 'Ik vrees dat mijn spelers gaan zweven'

De tijd van toen

Als Eendracht Aalst de laatste jaren in het nieuws kwam, was het steevast met miserie. Slechte managers, een vereffening en de daaropvolgende leegloop, Aalst maakte het allemaal mee. In 1995 loodste ex-Bruggeling Jan Ceulemans Eendracht nog de voetbalhemel in. De Oost-Vlaamse club, pas in 1993 in eerste klasse opgedoken, speelde toen voor het eerst Europees. Ze schakelde Levski Sofia uit, en ook al kreeg Aalst nadien een pandoering van AS Roma (4-0), het carnaval in het Pierre Cornelis-stadion was nooit zo denderend als toen.

Waar liep het mis?

Vier jaar later was er van die glorie nog nauwelijks iets te merken. Aalst belandde in het financiële sukkelstraatje, dat uiteindelijk via een vereffening in 2002 naar derde klasse leidde. De club hield grote kuis en nam een nieuwe start. Anno 2004 hangt Aalst in de onderste regionen van tweede klasse (twaalfde) en kijkt het hoopvol uit naar het bekerduel, morgen tegen leider Club Brugge.

Toekomst

Vandaag is Aalst een gezonde tweedeklasser met een nieuw bestuur en een jonge spelersgroep van eigen kweek. Het verleden is opgeruimd maar nog niet vergeten. "Eendracht Aalst heeft jaren boven zijn stand geleefd", zegt huidig voorzitter Peter Garré. "Als club zitten we tussen Gent en Anderlecht geklemd, dus moeten we beseffen dat ons draagvlak beperkt is tot de Denderstreek. Het bestuur zag het allemaal te groot, dat beleid is Aalst fataal geworden. Eigenlijk was er toen zelfs geen sprake van een deftig beleid."

Het nieuwe Eendracht Aalst wil niet meer diezelfde fouten maken: "Onze statuten zijn duidelijk", aldus de voorzitter. "Als wij meer uitgeven dan er binnenkomt, moeten de bestuurders het tekort bijpassen. Dus zullen we wel twee keer nadenken als de roep om versterking komt. Ik vind dat maar normaal. Om de club te beschermen hebben we een soort zelfregulering ingevoerd."

weer tegen eersteklasser

Het bestuur moet de financiën met voorzichtigheid behandelen. Daarom is de voorzitter zo blij dat Club Brugge nog eens naar Aalst komt. Het bekerduel is voor de Ajuinen een uitgelezen kans om een extra zakcentje te verdienen: "Zondag is het hoogdag in Aalst. Ons restaurant is overboekt, het stadion zal afgeladen vol zitten en we gaan er een carnavaleske bedoening van maken. Iedereen zal zien dat het voetbal nog leeft in Aalst. Dit wordt een echte kaskraker."

Commercieel mag het dan allemaal goed in elkaar zitten, trainer David Gevaert zag het liever anders: "Ik wil alleen maar winnen. In tweede klasse is die kans altijd fifty-fifty, maar tegen Brugge spelen is iets helemaal anders. Ik had liever een haalbaarder tegenstander gehad. Maar goed, voor de club is dit natuurlijk een goede zaak."

Op wie moeten we letten?

De kern van Eendracht Aalst stemt de trainer niet meteen hoopvol. "Ik vrees dat mijn spelers gaan zweven. Ik kon het deze week niet genoeg herhalen: het is niet de bedoeling dat ze zichzelf in de kijker spelen", blijft hij streng. "We moeten als groep voetballen. Ik verafschuw het als iedereen zijn eigen nummertje wil opvoeren en het zit er wel in dat ze dat gaan doen. Toch zeker onbewust. Voor mij is er maar één manier om ons te tonen en dat is collectief."

Enige nederigheid is dus geboden, al beseft Gevaert ook het speciale karakter van de match: "We spelen hier met heel veel jonge gasten. Ik geef hen dan ook de raad om te genieten van dit moment. Het is voor vele jongens die uit derde of vierde komen misschien een kans die ze nooit meer krijgen. Ik wil dat ze ontspannen spelen en ervoor gaan tot in de laatste minuut. Want dat is misschien het grootste gevaar, dat de kopjes naar beneden gaan als er een onoverbrugbare kloof is geslagen. Dat kan ik niet hebben. Ik wil opgeheven hoofden zien, borst naar voor en schouders achteruit. De supporters moeten met een goed gevoel naar huis kunnen gaan."

Hilde Van Malderen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234