Zondag 24/10/2021

Een zomer met 'herkenbare Studio Brussel-muziek'

Bij de radio begint de zomer blijkbaar een maand later dan bij de televisie. Maar vandaag is het dan toch zo ver. En dus haalt Studio Brussel weer zijn 'zomerklassieker' van stal. Van zondag tot en met donderdag, telkens van acht tot elf uur 's avonds, doen Lieve De Maeyer, Libelia De Splenter of Annemie Vandeputte in De zomer van '98 een forse graai uit de recente en minder recente pop- en rockgeschiedenis. En om de week muzikaal rond te maken biedt Studio Brussel ook nog twee nieuwkomers aan: Dans '98 op vrijdagavond en Rock '98 op zaterdagavond.

Met programma's als De zomer van '98 lijkt het wel of Studio Brussel in de zomermaanden zijn imago van rebelse jongerenzender inruilt voor dat van hitradio? "Niets van", reageert Jan Hautekiet. "Dat is een totaal verkeerde benadering. Het programma is gegroeid vanuit de classic rockidee, zeg maar de sound van de late jaren zestig, zeventig en tachtig. Maar het is geëvolueerd naar een mix met dingen van nu, zoals platen die het afgelopen jaar veel in De Afrekening gedraaid zijn. De Zomer van '98 staat dan ook voor de herkenbare Studio Brussel-muziek, maar zonder dat de genres strikt afgelijnd zijn."

De nieuwe programma's Dans '98 en Rock' 98, gepresenteerd door respectievelijk Jeroen Roppe en Wim Oosterlinck, zijn meer geprofileerd, maar dan ook niet weer zo sterk als de gespecialiseerde muziekprogramma's als Metalopolis, Dance Street, Cococité, Bluestown of Teknoville tijdens de rest van het jaar. Hautekiet: "Met De Zomer van '98 bereiken we vanzelfsprekend een ruimer publiek dan de reguliere avondprogramma's van Studio Brussel. Daar gaan wij juist op zoek naar de niches waarvan we weten dat de liefhebbers van bepaalde muziekstijlen zitten. En dat is per definitie een welbepaalde groep die we opzoeken."

Op zoek gaan naar een bepaalde groep doet Studio Brussel in de zomer niet. Het luistergedrag is in juli en augustus helemaal anders. Luisteraars houden er in de zomer een ander levensritme op na. Volgens Hautekiet wordt dan een heel ander soort mensen beschikbaar. "Mensen die anders voor hun tv zitten of ik weet niet wat aan het doen zijn." Dat is een niet enkel op één muzieksoort afgelijnd publiek, wat wellicht de vele positieve reacties op De zomer van... verklaart.

"Het is duidelijk dat je met een goed gemixt en gedoseerd muziekprogramma een publiek aanspreekt", vindt hij. Maar hij wil toch nog eens klaar en duidelijk stellen dat De zomer van... geen oldiesprogramma is. Het verschil tussen De zomer van '98 en De zomer van '97 is trouwens dat er alweer een muziekjaar bij gekomen is. En dat is een wezenlijk verschil met de programma's Was het nu '70 of '80? en Was het nu '80 of '90?, respectievelijk op zaterdag- en zondagmorgen, waar het jaartal wel belangrijk is.

Dat dit soort meer toegankelijke muziekprogramma's een nieuwe evolutie zou inluiden bij Studio Brussel, spreekt Jan Hautekiet tegen. "Wij hebben altijd verschillende wegen bewandeld. Studio Brussel presenteert een mengeling van zowel met veel woord voorziene programma's als programma's die zich concentreren op één muziekgenre en die een mix brengen van alle soorten Studio Brussel-herkenbare muziek. Het is nooit anders geweest. En we zijn zeker niet van plan om van strategie te veranderen."

En De zomer van... is al evenmin uitgevonden om de Studio Brussel-mensen een welverdiende vakantie te gunnen. "Ik kan u verzekeren dat er zeer weinig mensen met vakantie gaan", zegt Jan Hautekiet. En dat heeft onder meer te maken met de vele muziekfestivals waar Studio Brussel de hele zomer lang zijn oren te luisteren legt. Tijdens die festivals (Torhout/Werchter, Beach Rock, Marktrock en Pukkelpop maar ook Dour Festival en Zemdokrock) pakt Studio Brussel uit met het 'totaal-festivalprogramma' All Areas (van 20 uur 's avonds tot 1 uur 's nachts) met muziek, sfeerbeelden, interviews, roddels en verslagjes.

Tijdens de zomer wordt ook de frequentie van Liever Live gevoelig opgedreven. In plaats van op zaterdag, krijgt het programma zijn vaste stek op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van elf uur 's avonds tot middernacht, met exclusieve concerten, dagvers van de lopende festivals of legendarische opnamen van een tijdje terug. "Dat is nu typisch een van de dingen die je als openbare omroep voor hebt op andere radiozenders", maakt Jan Hautekiet zich sterk. "Enerzijds is er de ruime eigen productie en anderzijds het aanbod van collega's waar we dankbaar gebruik van maken en dat door de luisteraars ten zeerste geapprecieerd wordt." (LB)

De zomer van '98 Studio Brussel 20.00

Liever Live Studio Brussel 23.00 (Vanavond: Morcheeba)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234