Dinsdag 18/05/2021

Vijf vragenSound of Science

Een wetenschapsfestival? ‘Nee, dit is geen geitenwollensokken-gedoe, dit is rock-’n-roll’

Hetty Helsmoortel. Beeld RV Stijn Tyteca
Hetty Helsmoortel.Beeld RV Stijn Tyteca

Vrijdag begint in Mortsel de tweede editie van Sound of Science, een festival dat live muziek aan live wetenschap koppelt. ‘Rock-’n-roll!’, lacht stuwende kracht en kankeronderzoekster Hetty Helsmoortel (UGent).

Vorig jaar een schuchtere eendaagse, dit jaar meteen dubbel zo groot. Wat gebeurt er?

“Wij waren vorig jaar volledig overdonderd door het succes: 3.300 tickets, helemaal uitverkocht. Er bleek dus wel degelijk een publiek te bestaan voor wat wij bieden. Vandaar dat we dit jaar de stap hebben gezet naar twee dagen, op een terrein dat dubbel zo groot is. En zie: vrijdagavond is, op enkele tickets na, al uitverkocht, voor zaterdag zitten we nu aan 85 à 90 procent verkochte tickets.”

Hoe komt dat?

“Ik zie een paar oorzaken. Er zijn natuurlijk de bekende namen (onder meer Lieven Scheire & co, Henk Rijckaert, Nic Balthazar en Stijn Meuris, JD), maar er zijn ook absolute topwetenschappers, die in de meest hoogstaande wetenschappelijke tijdschriften publiceren (Steven Laureys, Angelique Van Ombergen, Julia Cramer, JD). Daarnaast is er onze prijzenpolitiek: we houden de tickets zeer betaalbaar. Lagereschoolkinderen zijn over het algemeen vrij snel enthousiast te krijgen voor iets, bij tieners is dat algauw veel minder vanzelfsprekend. Vandaar dat we daar geen bijkomende ‘hindernis’ wilden. (13- tot 18-jarigen betalen 9,81 euro entree, een knipoog naar de gemiddelde valversnelling; 5- tot 12-jarigen betalen 3,14 euro, een knipoog naar – jawel – het getal pi, JD) En voorts spreekt het programma ook volwassenen aan, omdat ze op een speelse wijze iets kunnen doen aan hun wetenschapskennis, die vaak is blijven steken bij wat ze, soms vele jaren geleden, op de middelbare school hebben geleerd.”

‘Speels’, zegt u. Moet wetenschap dan altijd ‘leuk’ zijn? Ruikt het opzet niet een beetje naar geitenwollensokken?

“Die kritiek is ons niet onbekend, maar ik kan je verzekeren: het is helemaal geen geitenwollensokken-gedoe, het is eerder rock-’n-roll. (lacht) Al nemen we de wetenschap natuurlijk ernstig. Ja, de lach mag en hoort erbij, net als de verwondering – en soms ook de teleurstelling, want ook dát maakt deel uit van de wetenschap. Maar we doen geen toegevingen op de correctheid van wat we aanbieden. We streven echt geen pretparkgevoel na.”

Wanneer zult u tevreden zijn?

“Los van de ticketverkoop – en het weer, natuurlijk, dat we op zeven verschillende weerkaarten in de gaten houden, al zijn we daarop goed voorbereid – zullen medeorganisator Toon Verlinden en ik tevreden zijn als de mensen na afloop naar huis gaan met een vervuld gevoel. Dat ze het leerrijk vonden, maar ook dat ze de warmte hebben gevoeld die wij in ons festival willen leggen.”

Tot slot: u bent wetenschapster geworden zonder wetenschapsfestival. Hoe dan wel?

“In het laatste jaar van de middelbare school zag ik voor mezelf twee keuzes: enerzijds Germaanse filologie, anderzijds chemie. Voor allebei had ik rationele en emotionele argumenten. Maar mijn leerkracht chemie heeft uiteindelijk de doorslag gegeven: ik was een rebelletje op school – met goede punten, maar hier en daar toch een beetje een ‘lastigaard’ – en hij was dat ook. Hij was een rebel die alles in vraag stelde. Ik herkende mezelf daar wel in. En dus heb ik een emotionele keuze voor de wetenschap gemaakt.”

www.soundofscience.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234