Maandag 23/05/2022

'Een wereldkampioen mag nu niet afgaan'

'De supporters worden ongeduldig', riep minister van Sport Guy Vanhengel door de bagagehal van de luchthaven van Zaventem. De minister spoorde daarmee Bart Wellens aan om stilaan korte metten te maken met interviews en zich eindelijk onder zijn supporters te begeven. In de aankomsthal was immers half Vorselaar, de fanfare incluis, samengetroept om hun kersverse wereldkampioen een passende hulde te brengen bij de terugkeer uit Monopoli.

Zaventem

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

Kersvers wereldkampioen, het vraagt enige improvisatie. Bart Wellens was amper geland of hij moest richting richting toilet spurten om zijn regenboogtrui aan te trekken en de gouden medaille op zijn borst te hangen. De wereldtrui past hem perfect. Wellens weet ondertussen wel hoe die trui staat. Eerder al droeg hij ze twee keer bij de beloften. "Bij de elite is toch nog wat anders", zegt hij. "Die trui aangetrokken krijgen op het podium moet zowat het mooiste moment van mijn carrière zijn", trapte hij een open deur in.

De trui en het eremetaal gingen daarna nauwelijks van zijn lichaam. Zo verscheen hij zondagavond op de receptie aangeboden door de Belgische Wielrijdersbond. Zo zat hij nadien in de bar van het hotel met zijn Belgische collega's en de technische staf van de BWB te drinken. Zo stapte hij onder luid applaus en gezang de aankomsthal van de luchthaven binnen. Zo viel hij in de armen van zijn wenende broer Geert en zo werd hij door zijn supporters op de schouders getild. De sfeer zat er goed in.

"Ongelooflijk", lachte Wellens. "Wat moet dat straks zijn in Vorselaar. Ik sta te trillen op mijn benen. Wil je geloven dat ik zenuwachtiger ben dan gisteren voor de start? Zwaar gevierd zondagavond? Eigenlijk niet", bekende Wellens. "Maar ik heb wel niet veel geslapen. Hooguit anderhalf uur. We lagen laat in bed en moesten er vanmorgen al heel vroeg uit. De sfeer was goed, maar zwaar doorzakken was er niet bij. Ik hield het bij een glaasje schuimwijn op de receptie en schakelde snel over op water. Ik hou niet zo van champagne, bewaar ook geen te beste herinneringen aan die drank. Twee jaar geleden in Tabor ben ik behoorlijk ziek geweest van te veel champagne. Bovendien is het seizoen nog niet gedaan. Gedurende die kleine maand dat het seizoen nog duurt, wil ik deze trui nog zoveel mogelijk tonen en eer aandoen. Volgende zaterdag al in Lille, op 10 kilometer van mijn deur, als het kan.

"Ook op het supportersfeest vanavond in Vorselaar zal ik het rustig houden. Hooguit een pintje. Morgen is het immers weer werkdag. Dinsdagochtend word ik op de groepstraining van SpaarSelect verwacht."

Wellens beseft goed genoeg dat het nu pas echt moet beginnen. "Bovendien staat er nog veel te veel op het spel. Een wereldkampioen mag niet afgaan en er valt nog heel wat te winnen. Ik ben leider in de stand om de wereldbeker en sta tweede in de Superprestige en de trofee Gazet van Antwerpen. Het zou mooi zijn om in deze trui nu ook de wereldbeker te winnen. Eindlaureaat worden van een regelmatigheidscriterium is nu een belangrijk doel."

En wordt Wellens nu ook de nieuwe patron van het veldritpeloton? "Zolang Mario De Clercq rijdt, zal met hem rekening moeten worden gehouden. Maar de aflossing is zich toch stilaan aan het voltrekken. Over een heel seizoen waren Nys en ik de beteren. Maar ik zou nog altijd Vervecken niet afschrijven. Berden manifesteert zich meer en meer en wat heeft straks de Italiaan Franzoi te bieden? In het verleden ventileerde ik vaker mijn mening. Het is me niet altijd in dank afgenomen. Maar ik besef best dat ik als wereldkampioen mijn verantwoordelijkheid zal nemen."

In de hal bekeek Paul Ponnet de gekke supporterstaferelen van op afstand. De persoonlijke trainer van Bart Wellens had de triomftocht van zijn poulain zondag niet op het terrein meegemaakt. "Juist, maar ik ben er nooit dichter bij geweest dan zondag", grijnsde hij. "Ik heb de wedstrijd rechtstreeks op tv gevolgd. En maar goed. Eindelijk zag ik eens een cross van de eerste tot de laatste meter. Ben je live aanwezig, dan zie je alleen passages en weet je niet wat er zich tijdens de rest van een ronde afspeelt. Zondag heb ik Bart van start tot finish kunnen volgen."

Wellens kent Ponnet vanuit de periode dat hij nog als technisch directeur aan de Wielrijdersbond verbonden was. In de zomer 2001 ging Wellens zelf aankloppen bij Ponnet voor een samenwerking. "Ik heb heel veel aan Ponnet te danken", geeft Wellens graag toe. "Hij kent me beter dan ik mezelf." Is Ponnet dan de architect van de wereldtitel van Bart Wellens? Ponnet: "Een architect is er van het begin bij. Bij Wellens was de fundering er al. Ik zie me veeleer als de modelleur van dit succes. Al dertig jaar lang is mijn job modellering van prestaties. Ik doe dat nu voor Wellens, maar ik bewerk evenzeer trainingstechnieken voor coaches en teams."

Ponnet hielp Wellens van ups and downs af. "Vorig jaar was het nog redden wat er te redden viel. Nu hebben we van meet af aan de draad opgepakt. In de zomer werd een goede basis gelegd. Nadien heb ik hem vooral geleerd om te pieken naar een bepaalde periode. Bart heeft zondag zijn troeven uitgespeeld. De bal ligt nu in Bart zijn kamp. Die trui is het merkteken? Ze brengt nog meer druk en stress. 2004 wordt ongetwijfeld een moeilijk jaar. Maar dit mag het eindpunt niet zijn. Bart moet op zijn minst nog vier tot vijf jaar progressie maken."

Trainer Ponnet: 'Dit mag het eindpunt niet zijn. Bart moet minstens nog vier tot vijf jaar progressie maken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234