Maandag 30/01/2023

Een weesmeisje dat nu eens niet zielig is

Novelle. De Britse schrijver Graham Swift voert met wees- en dienstmeisje Jane een opmerkelijk hoofdpersonage op en laat de lezer in haar glorieuze toekomst kijken.

De personages uit de romans van Graham Swift (67) zijn altijd delvers geweest: speurders naar cruciale gebeurtenissen uit het verleden. Pas door dat verleden te kennen, kunnen ze hun heden begrijpen. Van vroege boeken als zijn debuut The Sweet Shop Owner (1980) en Waterland (1983), waarmee Swift zijn naam vestigde, tot het met de Booker Prize bekroonde Last Orders (1997) en het beklemmende Tomorrow (2007) was het motto altijd: 'volg het spoor terug'.

Vaak speelden die romans in een kort tijdsbestek, maar hadden hun bespiegelingen betrekking op een periode van vele decennia, zelfs een heel leven.

In zijn novelle Moeders zondag (Mothering Sunday) geeft Swift deze traditie een nieuwe dimensie. Opnieuw spelen de beschreven gebeurtenissen zich af gedurende een korte tijdspanne, een aantal uren op zondag 30 maart 1924: 'Moeders zondag', een Engelse christelijke feestdag en een soort voorloper van Moederdag.

In de openingsscène ontmoeten we Jane Fairchild, het 22-jarige dienstmeisje van de familie Niven. Ze ligt nog na te genieten van haar vrijpartij met Paul Sheringham, telg van een naburige welgestelde familie, met wie ze een geheime relatie onderhoudt. Paul heeft geen tijd om na te genieten. Hij moet gaan lunchen met zijn aanstaande echtgenote en hun beide ouders. Zowel Jane als Paul beseft: dit was hun laatste samenzijn.

Waar de personages in Swifts eerdere romans constant teruggingen in de tijd, betreffen Janes overpeinzingen verleden, heden en de toekomst. We leren dat ze een weeskind is, op haar zestiende in dienst getreden bij de familie Niven. Dat ze net als het andere huispersoneel in Engeland vrijaf heeft gekregen om haar moeder te bezoeken maar uiteraard niemand heeft om naartoe te gaan, en daarom na haar avontuurtje maar wat rondhangt en een boek van Joseph Conrad leest.

Maar nee, dit is geen treurig verhaal van een jonge, kansarme vrouw die door de bevoorrechte klasse wordt uitgebuit. Daarvoor is Jane een te sterke persoonlijkheid. Bovendien zijn de tijden veranderd. Zowel de Nivens als de Sheringhams zijn zwaar getroffen door WO I. Beide families hebben twee zoons verloren, en vrijwel al hun personeel zien vertrekken.

De zelfingenomen Paul, die via een financieel profijtelijk huwelijk zijn status hoopt te behouden, is een relict uit verleden. Jane is de toekomst. Zij vertegenwoordigt een nieuwe generatie die op eigen kracht haar leven opbouwt.

Om dit te benadrukken gunt Swift de lezer voortdurend kijkjes in Janes toekomst. Waar Paul in een bordkartonnen wereld leeft en de schijn ophoudt dat hij hard studeert voor jurist, is Jane gedreven en intelligent. Ze leest niet alleen, maar schrijft ook, en zal zich ontwikkelen tot een internationaal gerenommeerd auteur.

Moeders zondag is verraderlijk eenvoudig van opzet en lijkt ingetogen voort te kabbelen, totdat de lezer - net als de personages - iets over de helft van het boek een ijzingwekkende mededeling krijgt.

Een zeldzaam trefzekere combinatie van een elegie om het verleden en een lofzang op de toekomst, in een boek dat tintelt van vitaliteit.

Graham Swift, Moeders zondag, Hollands Diep, 158 p., 17,50 euro, vertaald door Irving Pardoen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234