Vrijdag 07/08/2020

Festival fever

Eén weekend, 7 zotte zomerfestivals: wij helpen u kiezen

Dankzij de randanimatie op Festival Dranouter kunnen uw koters zich volledig uitlevenBeeld Alex Vanhee

Het festivalseizoen is in het land. Dankzij De Morgen mist u niets van wat er deze zomer front- en backstage gebeurt. Interviews, reportages, recensies en columns: u beleeft de festivalzomer ook op papier en online.

Zelfs een doorgezomerde festivalganger staat de komende dagen voor een verscheurende keuze. Minstens zeven uitstekende muziekfestivals trekken het eerste weekend van augustus aan je mouw. Zie je de bomen niet meer door het festivalbos? De Morgen helpt je een handje.

Festival Dranouter, 5-7 augustus, Dranouter

Blikvangers? Michael Kiwanuka, Tourist LeMC, Arno, Nive Nielsen, Balthazar, The Colorist feat. Emiliana Torrini, ZAZ, Trixie Whitley, AfroCelt Soundsystem, ...
Gaan want... Wie zoekt naar een festival dat even vriendelijk is voor het gezin als het milieu én de goede smaak, zit dit weekend gebeiteld in het Heuvelland. Met Emiliana Torrini en Michael Kiwanuka - check 'm in onze eindejaarslijstjes - hebben ze fraaie internationale namen gestrikt. Om nog te zwijgen over de internationale klasse van onze eigen Arno, Balthazar en Trixie Whitley! De acts en het publiek worden bovendien zacht maar vastberaden aangemaand om een kleine voetafdruk aan te houden, waardoor Dranouter een van de groenste oases onder alle festivals blijft. Daarbij komt dat de randanimatie perfect op maat van je koters gesneden is, waardoor je deze zomer toch weer even van hun gejengel verlost raakt.
Wegblijven want... Dranouter is het nirwana voor de sandalenfetisjist, zelfs al werden de geitenwollensokken verbannen naar de voltooid verleden tijd. In een uithoek van het terrein troffen we vorig jaar wel nog spuuglelijke pofbroeken, onnozel bedrukte shirts en hippiebloemenkransen aan. Want je kunt de folk uit Dranouter halen, maar de folkie niet.

www.folkdranouter.be

Absolutely Free Festival, 5-6 augustus, Site vlakbij C-Mine in Genk

Blikvangers? Derrick May, Blood Red Shoes, Cocaine Piss, Raketkanon, It It Anita, Krankland, ...
Gaan want... Drie lege batterijen: dat is de schamele inkomprijs voor dit tweedaagse festival, waarbij je zowel technopionier Derrick May aantreft op de affiche als de nieuwlichters van het jonge elektronicalabel Pelican Fly. Zaterdag ligt het accent dan weer op alternatieve popmuziek en fijne groepen uit eigen streek, zoals Astronaute of The Guru Guru. Zonder batterijen raak je trouwens net zo goed binnen. Doneer gewoon drie euro voor het Absolutely Free Forest, een bos dat jaarlijks uitgebreid wordt, en steek zo je middelvinger op naar Joke Schauvliege.
Wegblijven want... Er bestaat niet genoeg antibacteriële zeep in de wereld om je te wassen na het smerige gitaargeweld van Cocaine Piss, It It Anita of Raketkanon. Bovendien ben je het type dat een gegeven paard nog altijd graag in de bek kijkt: de premisse van een gratis festival wekt spontaan je wantrouwen in koude kapitalistische tijden. Zeker wanneer AFF tegelijk blijkt uit te pakken met een gratis 'exclusieve luxecamping' op het dak van C-Mine, voor the lucky few. Daar hoor jij waarschijnlijk weer niet bij.

www.kissmyaff.be

Lokerse Feesten, 5-14 augsutus, Grote Kaai, Lokeren

Blikvangers? Faithless, Garbage, Limp Bizkit, Steel Panther, Neil Finn, Van Morrison, Richard Ashcroft, Christine and the Queens, ...
Gaan want... Of je nu fan bent van Marco Borsato, K3, heavy metal, deep house of Van Morrison: op de Lokerse Feesten kom je sneller aan je trekken dan bij Hitsige Hilda in Café Jos aan het Stationsplein. Ook de verhouding tussen prijs, kwaliteit en kwantiteit zit best snor in Lokeren: de ticketprijs op de meeste festivals benadert inmiddels het minimumloon, maar zelfs voor een 10-dagenticket hoef je niet al te diep in je beurs te tasten. De Lokerse Feesten openen dit jaar bovendien voor het eerst een camping, en zetten 's nachts shuttlebussen in. Zuipen en zingen zal uw plicht zijn, verdomme!
Wegblijven want... Je blijkt Morrissey te heten, en van het lokale lekkers - een saillante paardenworst - ga je onvermijdelijk over je nek. Bovendien houden de Lokerse Feesten net iets te veel van nostalgisch sentiment, en ruiken die retroacts dit jaar verdacht naar de mottenballen. Op deze fin de carrière-feesten mogen Faithless en Garbage hun ninetieskostje nog eens opwarmen. En de puberale haantjes van Limp Bizkit doen zelfs als oude krokodillen nog steeds alles voor the nookie. Jakkes!

www.lokersefeesten.be

Ook Limp Bizkit zakt dit jaar af naar de Lokerse FeestenBeeld AP

Brussels Summer Festival, 5-14 augustus, centrum Brussel

Blikvangers? Peter Doherty, Balthazar, Louise Attaque, Hooverphonic, St Germain, Nada Surf, Tindersticks, Hyphen Hyphen, Coeur de Pirate, ...
Gaan want... Zo'n tien dagen lang worden de Kunstberg, het Paleizenplein en zaal La Madeleine geannexeerd door rock-'n-roll van diverse pluimage. Nu de AB en de Botanique zich twee maanden gedeisd houden, komt deze shot vast geweldig aan voor elke Brusselse ket die sterft van muzikale ontbering. Reken op een zeventigtal concerten. En voor alle luitjes die buiten de hoofdstad wonen: combineer een citytrip of een dagje winkelen met een diner en een uitzinnige festivalshow. De hoofdstad van Europa zal eens te meer jouw oester blijken.
Wegblijven want... Het terreurniveau staat op drie, wat betekent dat grootgebruiker Peter Doherty vast nooit heelhuids door de douanecontrole raakt. Daarnaast vind je zo'n festival toch maar een zonevreemd ding tussen nerveus flitsende Chinese toeristen en een regiment overspannen pendelaars die dagelijks tussen station en kantoor marcheren. Verder ben je weliswaar niet vies van enig chauvinisme, maar overdrijft het Brussels Summer Festival toch wat: op zo'n zeventig concerten tel je liefst 33 Belgische artiesten, die je elders te lande ook al een paar keer (te vaak) hebt gezien.

www.bsf.be

Peter Doherty sluit dit jaar solo het Brussels Summer Festival afBeeld EPA

Het Groot Verlof, 4 augustus, Oude Markt, Leuven

Blikvangers? Selah Sue, Alice on the Roof, Magnus
Gaan want... 's Nachts hoef je eens niet over tentharingen te struikelen op de van soa's en Hollanders vergeven camping. Vanuit Leuven spoor je na het laatste concert gemakkelijk terug naar huis. Bovendien wordt keuzestress je onmogelijk gemaakt. Ofwel hang je aan de toog, ofwel check je een van de drie acts. Simpel! "Het Groot Verlof belooft je dit jaar meer", garandeert de organisatie ook. "Meer sfeer, meer evenementen, meer fijne avonden, meer Leuven." Wat dat betekent? Behalve een gladde pitch ook een vakantie in de studentenstad waar Beleuvenissen, M-idzomer en Leuven Zingt maken dat je je niet snel verveelt in de aanloop naar de herexamens. Als de zomer van Het Groot Verlof de toon aangeeft voor de toekomst van Leuven, dan spoelen wij graag de vieze smaak van de laatste Marktrock-edities weg.
Wegblijven want... Je zuigt nog liever het gas uit een oude koelkast dan Selah Sue 'Raggamuffin' te horen verklinkeren. Studentikoze steden dragen bovendien niet langer je voorkeur weg sinds die smadelijke afgang op de unief. En lazen we vorige maand ook niet in de krant dat een steward aan de ingang van de Oude Markt door een bezoekster werd gebeten? Je leest het goed: gebeten. Zonder tetanusspuit in de aanslag zie je ons daar niet, jongens.

www.hetgrootverlof.be

Selah Sue treedt vanavond op in haar geboortestadBeeld BELGA

Linkerwoofer, 5-6 augustus, Boeienweide, Antwerpen

Blikvangers? K's Choice, Bent Van Looy, Clement Peerens Explosition, De Jeugd Van Tegenwoordig, Kapitein Winokio, ...
Gaan want... Zoals Rome op zeven heuvels werd neergepoot, bouwden de organisatoren Linkerwoofer naar eigen zeggen op vier pijlers. Naast publiekstrekkers als Clement Peerens, K's Choice en De Jeugd Van Tegenwoordig is er ook een muzikaal aanbod voor kinderen. Verder leggen ze opnieuw een charmante markt met foodtrucks aan en pakken ze voor het eerst uit met een tent voor opkomende groepen uit de omtrek. Klinkt gewichtig? Peerens, de Antwerpse popkenner uit Het leugenpaleis, stelde iedereen in mei al gerust met een filmpje: "Het wordt een laagdrempelig gebeuren want na ons komt Tom Barman iets doen, waardoor ook mensen met een iets lager IQ van harte welkom zijn."
Wegblijven want... Daan zakt dit jaar niet af, dus thuiskomen met straffe drinkverhalen zit er allicht niet in. Clement Peerens schuwt den boecht van den Aldi ook al jaren, en De Jeugd van Tegenwoordig zou het tegenwoordig net zo goed rustiger aan doen. De kans dat K's Choice crack rookt op het podium voor de groep 'Not an Addict' inzet, is even verwaarloosbaar. Dan maar hopen dat Kapitein Winokio met zijn zuipschuit komt aangemeerd aan de Linkeroever!

www.linkerwoofer.be

Reggae Geel, 5-6 augustus, Belse Bossen, Geel

Blikvangers? Tarrus Riley, Lee Scratch Perry, Junior Reid, Walshy Fire, Lost Ark Sound, Popcaan, ...
Gaan want... Het is misschien de laatste keer dat je dubpionier Lee 'Sratch' Perry (80) aan het werk ziet. Zijn genie blijkt vandaag nog slechts één verdieping lager te wonen dan de waanzin, maar deze Salvador Dalí van de rastafaribeweging blijft wel intrigeren. Bovendien wordt de geschiedenis van Jamaica ook dit jaar weer bijzonder fraai verhaald in de Belse bossen. Bedenk ook dat reggaelegende Dr Alimantado het festival ooit uitriep tot "het mooiste Jamaïca buiten Jamaïca". Wie kan nu nog een reden bedenken om dit gezapige feestje links te laten liggen? Catch a vibe!
Wegblijven want... Reggaedeuntjes bezorgen alle rastafans rode ogen, maar jou geelzucht. En eender welk festival dat een homofoob kalf als Sizzla (recidivist onder de gaybashers) uitnodigt, is je aandacht per definitie niet waard. Bovendien mag je er niet aan denken dat iemand voortdurend 'Redemption Song' zit te tokkelen op de camping. Waar zijn die djembés? Daar zijn die djembés! Aaaarrrrgh!

www.reggaegeel.com

Reggae Geel is een van de vele festivals die dit weekend plaatsvindtBeeld Maria De La Cruz
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234