NieuwsMyanmar
Een week na de coup zwellen de protesten in Myanmar aan
Voor de derde dag op rij zijn mensen in Myanmar de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coup van vorige week maandag. Elke dag zwellen de aantallen aan, en wordt er op meer plaatsen geprotesteerd, ondanks het risico dat het leger zal ingrijpen.
Maandag waren er demonstraties in het hele land: van stadjes in de Himalaya tot aan plaatsen langs de kust eisten burgers dat de verkozen leider Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten. Zij werd vorige week door de generaals afgezet en onder huisarrest geplaatst.
De meeste protesten verliepen vredig, maar in de hoofdstad Naypyidaw werd een waterkanon ingezet, waardoor sommigen gewond raakten. Tienduizenden mensen, leraren, advocaten, artsen en ambtenaren, zouden hun werk hebben neergelegd en riepen de militairen op om de verkiezingsuitslag van november te respecteren.
Vote reality NLD #JusticeForMyanmarSaveMyanmar #WeVotedNLD #Myanmarcoup pic.twitter.com/cgsIVhnw9E
— Moon (လရိပ်) (@moonsth29) 8 februari 2021
Hierbij kreeg de Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi, 83 procent van de stemmen. De partij die de steun van de militairen heeft, de USDP, behaalde maar 7 procent. De generaals klaagden al dat er sprake moet zijn geweest van stemfraude, en vorige week maandag, enkele uren voordat het nieuwe parlement bijeen zou komen, pleegden zij een coup. Sindsdien zijn er naar schatting 160 politici, journalisten, activisten en ambtenaren gearresteerd.
In de voormalige hoofdstad Yangon gingen volgens ooggetuigen honderdduizenden mensen de straat op. Er liep een groep monniken mee met studenten, leraren en andere betogers. Ze zwaaiden met hun kleurige boeddhistische vlaggen naast de vele rode die te zien waren, de kleur van de NLD.
For the third day of protesting against army coup in #Myanmar - a group of Buddhist joined the march to downtown Yangon surrounded by hundreds of young protesters. Credit: Myanmar Now #WhatsHappeningInMyanmar #Burmacoup #Feb8Coup #Burma pic.twitter.com/G9z9GpmLB6
— Wa Lone (@walone4) 8 februari 2021
Vooralsnog hebben de militairen wel het internet platgelegd, maar verder niet ingegrepen bij de demonstraties. De angst is echter groot dat zij dit alsnog zullen doen. In het verleden hebben zij altijd snoeihard ingegrepen tegen elke vorm van protest. Tijdens de Saffraanrevolutie in 2007 bijvoorbeeld, toen burgers onder leiding van monniken in opstand kwamen tegen de militaire dictatuur, werd er met scherp geschoten op geweldloze demonstranten.