Maandag 06/04/2020

'Een vrouwenhuis in Antwerpen zou bijzonder welkom zijn'

Ruim 30 organisaties ondertekenen nota van actiecomit� Emancipatiebeleid

ANTWERPEN

Van onze medewerker

Thomas Vreriks

Met een aantal concrete eisen wil het actiecomité Emancipatiebeleid Antwerpen het gelijkekansenbeleid herlanceren. Ruim dertig organisaties hebben de nota van het actiecomité ondertekend. Een van de eisen die op tafel liggen, betreft het vergroten van de vrouwkracht en het mandaat van de emancipatiedienst. Daarnaast pleit het comité voor onderzoek, waaruit noden en behoeften voor de toekomst moeten blijken. Een vrouwenhuis moet plaats bieden aan ontmoeting en uitwisseling voor allochtone en autochtone vrouwen.

Vrouwen blijken in veel bestuurlijke functies nog ondervertegenwoordigd, bijvoorbeeld in het stadsbestuur, waar slechts één vrouwelijke schepen zetelt. Het comité denkt dat de dienst emancipatiezaken een coördinerende rol kan vervullen voor een breed diversiteitsbeleid. "Emancipatiebeleid is geen losstaand gegeven in het beleid van een stad. Juist in Antwerpen, waar een grote allochtonenpopulatie is, of een behoorlijke holebi-gemeenschap, moet het stadsbestuur een geïntegreerd beleid stimuleren", aldus Diane De Laet van Vormingplus.

Uit onderzoek verricht door het Steunpunt Gelijke Kansenbeleid van de Antwerpse Universiteit blijkt dat vrouwen nog altijd achterblijven in verloning en tewerkstelling in hogere functies. "Gelijk loon voor gelijk werk is dan wel bij de wet geregeld, het is nog lang geen dagelijkse realiteit", schrijft onderzoeker Katrien Van Der Heyden. "Alhoewel er de laatste jaren vooruitgang werd geboekt op het vlak van vrouwelijke politieke deelname, is nog altijd één op de drie ministers vrouwelijk. Ook in het bedrijfsleven zit slechts één op de drie vrouwen in een leidinggevende functie."

In het comité zetelt ook het Feministisch Café Poppesnor. Zij zijn een aantal maanden geleden ontstaan en organiseren discussie- of informatieavonden vanuit feministische invalshoek. "Vaak wordt gezegd dat feminisme of een emancipatiebeleid 'niet meer nodig' zou zijn omdat alles al bereikt is", zegt Sara S'Jegers, een van de initiatiefnemers. "Wij denken uitdrukkelijk dat dat niet waar is, maar dat het emancipatiebeleid met haar tijd moet meegaan."

Het Platform Allochtone Vrouwen (PAV) ondertekent de nota vanuit de situering van de maatschappelijke positie van de Marokkaanse vrouw in Antwerpen. Zij organiseerde in het verleden bijvoorbeeld ontmoetingen voor Marokkaanse jongeren, die soms worden uitgehuwelijkt. Door het debat op gang te trekken en door uitdrukkelijk aansluiting te vinden met andere organisaties, stelt zij dergelijke problemen binnen de gemeenschap aan de orde. "Maar er bestaan nog veel vooroordelen ten opzichte van de Marokkaanse gemeenschap", zegt Saida Elfekri van het PAV. "Zo werden wij overrompeld door het aantal vrouwen dat bij ons Nederlandse les wilde volgen, terwijl veelal gedacht wordt dat zij helemaal geen Nederlands willen leren. Wij opereren nog vooral vanuit onze eigen huiskamer, dus een vrouwenhuis, waar iedereen terechtkan, zou bijzonder welkom zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234