Donderdag 01/06/2023
null

ReconstructieCoronabesmettingen

Eén vrouw overtreedt de regels, 5.000 mensen in quarantaine: de enorme gevolgen van een ‘onschuldig’ skireisje

Beeld AFP

Een inwoonster maakte een ‘onschuldige skireis’ in de kerstvakantie en liep de Britse coronavariant op. Ze besmette haar dochter en die ging naar school. Gevolg: 5.000 mensen moeten in quarantaine. ‘Als iedereen zich aan de regels had gehouden, hadden we dit kunnen vermijden’, stelt de Edegemse burgemeester Koen Metsu (N-VA) vast.

JD

Een negatief reisadvies en alle skigebieden kleurden rood. Toch besluiten veel Vlamingen op de latten te gaan staan in de kerstvakantie. Zo ook een Edegemse moeder, die op 19 december haar koffers pakt en richting de Zwitserse bergen trekt. De vrouw is gescheiden, haar dochter zal een week bij haar papa blijven, terwijl zij tot 26 december op wintersport gaat.

Voor alle reizigers die terugkeren uit een rode zone zijn de regels duidelijk: minstens zeven dagen in quarantaine en twee tests laten doen. Dat negeert de moeder: op 27 december mag haar dochter al opnieuw bij haar verblijven. De dag nadien laat de vrouw zich voor de eerste keer testen, die test blijkt later negatief. Het weekend daarop laat de vrouw zich opnieuw testen. Die test zal positief blijken, maar nog voor ze het resultaat heeft, keert de dochter terug naar haar papa.

Wanneer het kind na de vakantie terug naar basisschool OLFA Elsdonk in Edegem gaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Tot ze woensdagavond lichte symptomen krijgt. Of de moeder dan al wist dat ze positief had getest, is niet duidelijk. In elk geval laten de papa, zijn dochter en de rest van zijn gezin zich donderdag testen. De dag nadien krijgen ze te horen dat de test positief is. Nog eens drie dagen later krijgen ze de duidelijke boodschap van twee dokters - een huisarts en een microbioloog van het UZ Antwerpen - via de telefoon: 'Verleng jullie quarantaine. Dit zou wel eens de Britse variant van het virus kunnen zijn.'

Maar het was te laat. De dochter had tijdens die 2,5 dagen school al een ander meisje besmet. Die leerlinge besmette op haar beurt haar moeder, die werkt als leerkracht op de Sint-Jozefschool in Kontich. Het ging wel degelijk over de bijzonder besmettelijke Britse variant. Beide scholen namen geen risico en besloten dit weekend om een week te sluiten.

Meer dan 5.000 mensen - leerlingen, leerkrachten en hun gezinsleden - kregen de opdracht om minstens zeven dagen in quarantaine te gaan, 2.000 van hen moeten getest worden. 550 leerlingen en nog eens meer dan 50 personeelsleden van de school in Edegem kregen gisterenmiddag al een wisser in de neus. Die resultaten worden vandaag bekendgemaakt. In Kontich gaat het om 1.450 leerlingen en een 250-tal leerkrachten, zij worden vandaag getest. Ook hier betekent een eventuele negatieve test niet dat ze uit quarantaine mogen, dat kan pas als de tweede test ook negatief is.

Extra controles

"Als iedereen zich aan de regels van quarantaine na terugkomst van een reis had gehouden, hadden we dit kunnen vermijden", zegt burgemeester van Edegem Koen Metsu (N-VA). "Het gaat over een verpletterende verantwoordelijkheid die nu nog eens onderstreept wordt. Maar we hebben beloofd dat we geen mensen gaan culpabiliseren."

De burgemeester zit zelf in quarantaine, omdat zijn twee kinderen van 6 en 10 jaar naar de basisschool in Edegem gaan. "Hopelijk zijn we er op tijd bij. Het aantal besmettingen in onze gemeente lijkt voorlopig niet opvallend gestegen. Maar die cijfers gaan de komende week niet dalen, vrees ik. Voorlopig zijn er nog niet meer dan die twee besmettingen vastgesteld op de school. Of we de inwoners extra gaan controleren op het uitzitten van de quarantaine? We sensibiliseren extra en stellen de regels nog eens heel duidelijk. Maar het is niet zo dat de politie aan elke deur gaat aanbellen." Gisterochtend besliste het gemeentebestuur wel om alle activiteiten van jeugdverenigingen en sportclubs en alle academielessen voor een week stop te zetten.

Bart Seldeslachts (N-VA), de burgemeester van Kontich, vroeg en kreeg in de gemeenteraad gisteravond toelating om extra controles uit te voeren op het naleven van de thuisisolatie. "Als we de gegevens hebben van de mensen die in quarantaine moeten, kunnen we hen in eerste instantie met onze gemeentediensten gaan sensibiliseren over het belang van het naleven van de regels. Duiken er problemen op, dan kunnen we de politie inschakelen en overgaan tot sanctioneringen."

Schadevergoeding

Tot slot: kunnen de gezinnen die in quarantaine moeten een schadevergoeding eisen van moeder die ging skiën?

"Een moeilijke oefening", zegt advocaat Lukas De Graeve, gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. "Als je een schadevergoeding eist, moeten drie elementen bewezen worden: fout, schade en oorzakelijk verband. Het niet-volgen van de regels zou een fout kunnen zijn, maar hoe bewijs je dat zij gezorgd heeft voor al die besmettingen? Als hier een zaak van zou komen, vermoed ik dat de vrouw uit Edegem ze zou winnen, omdat dit soort zaken nu eenmaal erg moeilijk te bewijzen zijn.”

19-26 december:

Moeder vertrekt naar Zwitserland, dochter gaat naar haar papa

27 december

Dochter gaat opnieuw naar moeder

28 december

Moeder ondergaat eerste test, die later negatief blijkt

3 januari

Dochter terug naar papa. Moeder ondergaat tweede test, die later positief blijkt

4-6 januari

Dochter gaat naar school

6 januari

‘s Avonds krijgt dochter lichte symptomen

7 januari

Nieuw gezin van papa en dochter ondergaan test

8 januari

Test blijkt positief

11 januari

Vader krijgt vraag om quarantaine te verlengen, omdat het kan gaan om Britse variant

17 januari

Twee scholen in Edegem en Kontich gaan week dicht

18 januari

550 leerlingen en 50 personeelsleden van school in Edegem ondergaan eerste test

19 januari

Resultaten van tests in Edegem worden bekendgemaakt. 1.450 leerlingen en een 250-tal leerkrachten van school in Kontich worden getest, die resultaten zullen vanavond of morgen bekend zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234