Zondag 07/03/2021

Standpunt

Een vredesakkoord is wat anders dan een immodeal in Manhattan, ondervindt Trump

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

De mislukking van de top tussen VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is teleurstellend. Love him or hate him, Trump was er met zijn grootspraak wel in geslaagd om de nucleaire dreiging vanuit Pyongyang te bevriezen. Tegelijk was het natuurlijk naïef van Trump om te denken dat twee presidentiële meetings met wat toeters en bellen zouden volstaan om een van de meest complexe en geïsoleerde staten ter wereld op andere gedachten te brengen.

Een diplomatiek vredesakkoord is wat anders dan een immodeal in Manhattan, zo ondervindt Trump nu aan den lijve. Geen akkoord, dus ook maar beter geen nietszeggende verklaring op een persconferentie – wat we bij hun eerste top vorig jaar te zien kregen. Het goede nieuws is dat er nog geen slaande deuren zijn.

De vraag is wel wat er nu moet gebeuren om te voorkomen dat we weer in de oude stellingenoorlog belanden waarbij de Noord-Koreanen nieuwe raketten gaan testen, herbeginnen met kernproeven, of extra troepen sturen naar de demarcatielijn met Zuid-Korea.

Daarom verdient het aandacht om te kijken naar de reden waarom deze top is mislukt. Blijkbaar zou Kim Jong-un in ruil voor nucleaire ontwapening hebben geëist dat alle sancties tegen Noord-Korea worden opgeheven. Een brug te ver voor de Amerikanen, die terecht enkel van een geleidelijke afbouw willen weten.

Groeiende spanningen

De werkelijke reden van de mislukking heeft mogelijk minder te maken met Trump en Kim dan met de olifanten in de kamer: China, Rusland en Iran.

De internationale sancties tegen Noord-Korea worden immers niet door iedereen zo nauw genomen. Peking, Moskou én Teheran doen nog zaken met Pyongyang, en dat zijn nu net de drie hoofdsteden waarmee Washington om uiteenlopende redenen het meest op ramkoers ligt.

Zelfs al zou de excentrieke Noord-Koreaanse leider Kim een vredesakkoord veil hebben om te worden uitgenodigd voor een NBA-basketbalwedstrijd in de States, dan nog zal dat niet gebeuren zonder dat hij eerst impliciet groen licht krijgt voor toezeggingen vanwege zijn grote buur: de Chinese leider Xi Jinping.

De VS zullen op een dag dan ook geen andere keuze hebben dan bij de gesprekken over Noord-Korea ook China actiever te betrekken, dat een grens met de staat deelt.

Makkelijk is dit uiteraard niet, gezien de groeiende spanningen in Azië. Toch is het in hun beider nationaal belang om de wereld een signaal te geven dat niet-erkende kernwapenstaten in de pas moeten lopen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De huidige militaire ramkoers over Kashmir tussen India en Pakistan, die beiden over kernkoppen beschikken, maakt zo’n gezamenlijke actie urgenter dan ooit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234