Woensdag 20/01/2021

Olympische Winterspelen

Eén vlag voor Korea, maar achter de symbolische eenheid gaat de strijd gewoon door

Noord-Korea stuurde ook 230 cheerleaders naar het zuiden.Beeld AFP

De atleten van Noord- en Zuid-Korea lopen vanmiddag om 12 uur als één team het stadion van Pyongchang binnen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het lijkt op een perfecte harmonie, al is die ook wel voor een flink stuk geënsceneerd.

Ze zullen dezelfde pakken dragen en achter de 'eenwordingsvlag' lopen, de witte vlag met de afbeelding van het ongescheiden Koreaanse schiereiland: functionarissen van beide landen hebben er diverse werkvergaderingen voor belegd. In het symbolisch beladen Panmunjom, een grensdorp waar het staakt-het-vuren is ondertekend.

Waarnemers verwachten nu al dat de binnenkomst van 'Korea' de climax van de openingsavond zal zijn. De traditie schrijft voor dat het gastland als laatste binnenkomt. Tijdens de mars zal de oude Koreaanse hymne klinken, een lied dat alle Noord- en Zuid-Koreanen op school hebben geleerd.

Hand hoger op de vlaggenstok

De aankondiging dat Noord-Korea atleten zou sturen, werd wereldwijd op applaus onthaald. Al liet een enkeling als de Japanse minister van Binnenlandse Zaken zich ontvallen dat de wereld zich niet blind moet staren op de toenadering. "Ik geloof dat Noord-Korea gewoon tijd wil kopen om verder te werken aan hun nucleair arsenaal."

Toch neemt de officiële delegatie van Noord-Korea almaar grotere proporties aan. Zo tekent ook Kim Yo-jong, de jongere zus van de Noord-Koreaanse alleenheerser Kim Jong-un, present. Ze krijgt daarmee de eer om als eerste telg van de dictatoriale Kim-dynastie de grens over te steken, sinds de Tweede Wereldoorlog.

De gezamenlijke openingsceremonie mag dan erg opvallend zijn, en zwanger van symboliek, het is geen debuut. Het is eerder een herhalingsoefening. Al negen keer liep de Korea's samen tijdens de opening van een internationaal sportevenement, waarvan drie keer op de Olympische Spelen. En achter die symbolische eenheid gaat de strijd in het stadion gewoon door. Die strijd concentreert zich vaak op de vlag, die bij de intochten van team Korea door een man en een vrouw wordt gedragen.

De Zuid-Koreaanse oud-basketbalster Chung Eun-soon vertelde onlangs nog hoe het er aan toe ging bij de Spelen van Sydney (2000). Zij was aangewezen als vlaggendrager, samen met de Noord-Koreaanse judocoach Park Jung-chul. "Ik was geïnstrueerd om koste was kost mijn hand hoger op de vlaggenstok te houden dan hij", vertelde Chung.

Tot haar verbazing merkte ze dat ook de Noord-Koreaan zijn hand naar boven probeerde te wringen. "Blijkbaar was ik niet de enige met die instructies." De 1,85 meter lange basketballer won het uiteindelijk van Park (lengte 1,78).

Met die gedachte in het achterhoofd is het relevant om te zien wie dit keer de vlag mag dragen. Het lijkt in die context allicht geen toeval dat de imposante bobsleeër Won Yun-jong (1,82 meter, 107 kilo) voor Zuid-Korea aantreedt. Wie de Noord-Koreanen sturen, is nog niet bekend, maar volgens de Zuid-Koreaanse media wordt het een van de grotere ijshockeysters.

Dat soort van wedijver begon eigenlijk al tijdens Koreaanse oorlog (1950-1953). Voorafgaand aan de onderhandelingen over de wapenstilstand zaagden Noord-Koreaanse soldaten een stukje van de stoelpoten van hun tegenstanders af, zodat deze lager zouden zitten.

De grootste hebben

Aan de grens werd ook lang gestreden wie de grootste vlag kon laten wapperen. Toen die strijd onbeslist eindigde, bouwde Noord-Korea een hogere vlaggenmast. Het zuiden kan er trouwens ook wat van. Aan de grens met Noord-Korea staan enorme luidsprekers waarmee de noordelingen onder meer wordt verteld hoeveel auto's er in het zuiden rondrijden.

De traditie wordt ook tijdens deze Winterspelen voortgezet. In het olympisch dorp heeft de Noord-Koreaanse ploeg een vlag uit het raam hangen die groter is dan alle andere.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234