Zaterdag 10/04/2021

Opinie

Een Vlaamse klimaattop kan zinvol zijn

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wendel Trio is directeur van Climate Acton Network Europe.

Het is goed dat de Belgische regeringen eindelijk een akkoord hebben over hoe ons land zal bijdragen aan de zeer minimalistische doelstelling van de Europese Unie. Die doelstelling is om de uitstoot van broeikasgassen met 20 procent te beperken, in vergelijking met de uitstoot van 1990. Dit akkoord komt wat laat, want op de klimaattop in Parijs wordt volop gediscussieerd over hoe de inspanningen voor 2020 kunnen worden uitgebreid. Dit wil zeggen hoe bijvoorbeeld de Europese Unie meer kan doen dan een uitstootbeperking van 20 procent tegen 2020; en er wordt bovendien volop gediscussieerd over de uitstootbeperkingen die nodig zijn na 2020.

Een van de discussiepunten is het tijdstip tegen wanneer onze economie koolstofvrij moet worden. Vele wetenschappers en alle klimaatorganisaties zijn het er over eens dat als we de ergste klimaatimpacten willen vermijden, wat door de meest kwetsbare landen vertaald wordt in een beperking van de opwarming van de aarde met 1,5 graad Celsius, we het gebruik van fossiele brandstoffen over de hele wereld moeten uitdoven tegen 2050. Europa moet hierin een voortrekkersrol spelen, en nog sneller koolstofvrij worden.

Wendel Trio. Beeld rv
Wendel Trio.Beeld rv

Vlaanderen heeft de capaciteit om in deze transitie een leidende rol te spelen, en daar ook de vruchten van te plukken. De omschakeling naar een groene economie biedt immers heel wat voordelen inzake jobcreatie en economische welvaart.

Als het bewerkstelligen van deze transitie naar een koolstofvrije economie het onderwerp is van de Vlaamse klimaattop, dan heeft deze zeker zin. Het invullen van de Vlaamse doelstellingen voor 2020 is geen conferentie waard. Al onze buurlanden halen hun doelstellingen ruimschoots. Meer zelfs, de Europese Unie in haar geheel bereikte al een beperking van de uitstoot van al haar emissies van broeikasgassen met 23 procent in 2014. Het behalen van de Vlaamse doelstelling tegen 2020 vergt dus geen conferentie maar daadkrachtige beleidsbeslissingen.

Beleidsbeslissingen die al jaren geleden hadden genomen moeten worden zodat we net als de rest van Europa onze doelstellingen zouden bereiken en overstijgen. Voor die beslissingen is geen top nodig. De transitie naar een koolstofvrije samenleving daarentegen vergt een inspanning van iedereen, beleidsmakers, ondernemers en burgers, die allen hun bijdrage zullen moeten leveren. En deze transitie vereist ook een echte visie, een visie die mogelijk is door technologische innovatie en gedragsverandering. Aan een dergelijke visie is er duidelijk nood, dat hebben de discussies van de laatste weken (maanden, jaren) aangetoond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234