Zondag 05/12/2021

Een vierde leven voor het Kaaitheater

Een nieuw logo. Een nieuw seizoensprogramma. Een nieuwe artistieke directie. Het Brusselse Kaaitheater heeft alles in gereedheid gebracht voor wat ze zelf haar 'vierde leven' noemt, met Agna Smisdom en Johan Reyniers als opvolgers van artistiek directeur Hugo De Greef. Zijn baanbrekende werk wordt niet vergeten, aldus het duo, het komt dus niet tot een radicale breuk met het verleden.

Even zag het er naar uit dat De Greef - die het Kaaitheater in 1977 oprichtte - zou worden opgevolgd door Guy Gypens, zakelijk leider van Rosas, het dansgezelschap van Anne Theresa de Keersmaeker. Maar eind februari, enkele maanden na zijn aanstelling, besloot Gypens om privé-redenen dat hij de functie niet langer kon uitoefenen. Het artistieke directeurschap werd de taak van Smisdom en Reyniers, Gypens' medewerkers in spe. Zij hebben ervaring in de podiumkunstensector, respectievelijk als dramaturge voor het Kaaitheater en als directeur van Klapstuk, het dansfestival in Leuven.

Sleutelwoorden in de aanpak van de twee Kaaitheaterdirecteurs zijn vernieuwing en continuïteit. Smisdom en Reyniers beschouwen het komende seizoen als de start van een vierde leven, na de festivals van 1977 tot 1985, de stap naar een seizoenswerking en de komst van onder meer het Lunatheater, de schouwburg aan de Sainctelettesquare. Mettertijd schoof het Kaaitheater van de marge naar het centrum, aldus Reyniers, waarbij veel van de kunstenaars die kind aan huis waren in het oude Kaaitheater intussen een eigen plek of structuur hebben.

Van deze 'oude' allianties blijft een deel bestaan, zo blijkt uit het programma voor 1998-1999. Namen als Jan Fabre, Anne Theresa de Keersmaeker en Needcompany blijven op de affiche, terwijl ook jongere kunstenaars een kans krijgen om werk te tonen. De Amerikaanse choreografe Meg Stuart bijvoorbeeld wordt artist in residence met haar gezelschap Damaged Goods. Voor drie jaar hebben Kaaitheater en Stuart een verbintenis aangegaan als coproducenten, waarbij Damaged Goods gebruik mag maken van de infrastructuur en de kantoren in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat, naast de Studio's.

Andere choreografen die hun werk komen voorstellen én logistieke steun krijgen zijn de Fransen Boris Charmatz en Jérôme Bel. De dansers Dennis O'Connor (VS) en Renée Copraij (bekend van haar performances voor Jan Fabre) werken samen aan Between, de eerste productie van Troubleyn waar Jan Fabre zelf niet aan meewerkt. Kaaitheater presenteert voorts dansproducties van Amanda Miller en Jonathan Burrows.

Wat de 'nieuwkomers' uit het theater betreft, vallen vooral STAN, Dood Paard en Blauw Vier op. Dit laatste gezelschap, bekend van Cyrano, voert in het Kaaitheater zijn eerste productie voor volwassenen op; STAN en Dood Paard zijn volgend seizoen respectievelijk vier en drie keer te gast. Muziekliefhebbers mogen concerten van onder andere Anima Eterna, Muziektheater Lod en het Ictus Ensemble verwachten. Daar komt nog een en ander bij in de loop van het seizoen, want Smisdom en Reyniers willen ruimte vrijlaten voor initiatieven op korte termijn. Ten slotte zal er in het Lunacafé maandelijks een boek worden voorgesteld, en komt er een heuse verkiezingsshow in juni 1999, met kunstenaars versus politici.

(SH)

De nieuwe, mooie seizoensbrochure van het Kaaitheater wordt verspreid op 70.000 exemplaren. Inlichtingen over abonnementen op tel. 02/201.59.59.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234